WYNIKI WYSZUKIWANIA
Chlorella jest algą jednokomórkową. Jej nazwa wywodzi się stąd, że ma zielony kolor (od zielonego barwnika - chlorofilu). Ten niezwykły glon z gromady zielenic jest źródłem cennych składników odżywczych o bardzo korzystnym wpływie na zdrowie. W jedne
Spór o jajka trwa już od dziesięcioleci i prawdopodobnie potrwa jeszcze długo, każda ze stron znajduje bowiem swoich zwolenników. Choć jajka (a właściwie żółtka) faktycznie zawierają cholesterol pokarmowy, to nie można jednoznacznie stwierdzić, że je
Wraz z hasłem "superfoods" do sklepów internetowych, sklepów stacjonarnych i marketów wkroczyły wysokie ceny nieznanych dotąd produktów. Nasiona chia zaczęły lekko wypierać nasze poczciwe siemię lniane, któremu również nie można odmówić cennych, zdro
Mleczko i mleko kokosowe to ten sam produkt - nazwy te są stosowane zamiennie. Na sklepowych półkach możemy znaleźć mleczko (mleko) kokosowe w puszce oraz w kartonie. Analizując składy mleczka kokosowego różnych producentów doszliśmy do ciekawych, al
Wielu osobom wydaje się, że przytycie to wyjątkowo łatwa rzecz - wystarczy jeść to, na co tylko ma się ochotę. Często też ci, którym zależy na zwiększeniu wagi spotykają się z niezrozumieniem. O ile odchudzanie jest powszechnie praktykowane i rozumia
Pistacje to orzechy o charakterystycznym smaku, który może urozmaicić wiele dań. W Polsce jednak często kojarzą się one tylko ze słoną przekąską podawaną do napojów alkoholowych. Warto odczarować te orzechy, ponieważ można je wykorzystać na znacznie
Współcześnie uprawiane odmiany zbóż różnią się od tych, które były uprawiane w dawnych czasach. Orkisz, samopsza i płaskurka charakteryzują się znacznie lepszą wartością odżywczą. Orkisz zawiera dużo witamin i minerałów, błonnika pokarmowego oraz fit
Kaszę kuskus szczególnie chętnie przyrządza się w krajach Maghrebu (Maroko, Algieria i Tunezja) - stamtąd zresztą wywodzi się jej nazwa, która oznacza "rozbity, potłuczony". Kuskus to produkt przemysłu kaszarskiego łączący cechy makaronu i kaszy, ale
Oskoła - sok z brzozy otrzymywany przez głębokie nacięcie pnia lub gałęzi wczesną wiosną. Właśnie mamy sezon na ten zdrowy rarytas, który śmiało można zaliczyć do naszych rodzimych "super food". Świeżo wyciśnięty sok z brzozy nie jest jedynym produkt
Zajadamy się otrębami pszennymi, albo owsianymi, które swą obecną popularność zdobyły m.in. wiedzy o błonniku, którego zawierają znacznie więcej niż inne produkty spożywcze. A co z otrębami gryczanymi? Gryczane otręby również mogą pochwalić się wysok
Kasza jęczmienna to najczęściej wybiera kasza w polskiej kuchni. Wybieramy ją nie tylko ze względu na smak i różnorodne zastosowanie, ale też ze względu na spore wartości odżywcze. Kasza jęczmienna, jak sama nazwa wskazuje, produkowana jest z ziarna
Bataty stają się w Polsce coraz bardziej popularne. I nic dziwnego, słodkie ziemniaki można wykorzystać w kuchni na naprawdę wiele sposobów. Bataty świetnie sprawdzą się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Dodatkową zaletą spożywania słodki
Ciecierzyca nazywana też grochem włoskim i fasolą garbanzo, jest rośliną strączkową o dużych wartościach odżywczych. W Polsce jest szczególnie popularna wśród zwolenników diety wegańskiej i wegetariańskiej, ze względu na bogaty skład aminokwasowy i p
Warzywa psiankowate (Solanaceae) to rodzina roślin z rzędu psiankowców. Jest to rodzina do której zalicza się niemal 2500 gatunków roślin. Najpopularniejsze rośliny należące do psiankowatych to pomidor, papryka, ziemniak, bakłażan, pepino, miechunka
Nasiona chia trafiły na półki sklepowe z etykietą "superfoods". Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim wartościom odżywczym i bez żadnej wątpliwości chia należą do jednych z najbardziej wartościowych produktów na świecie. Ich moc docenili ju
Hummus to bardzo popularna i chętnie przyrządzana potrawa rodem z kuchni Bliskiego Wschodu i Egiptu. Dziś hummus docenia się na całym świecie - przede wszystkim za smak, ale też za proste i szybkie przygotowanie oraz całkiem spore wartości odżywcze.
Orzeszki piniowe są oprócz niepowtarzalnego smaku i zapachu źródłem wielu cennych składników odżywczych, przez co są chętnie wykorzystywane zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej i uznawane za afrodyzjaki. Orzeszki pinii są też znane pod nazwą piniole
Orzechy pekan wyglądają trochę jak popularne u nas orzechy włoskie, a co więcej, mają zbliżony smak (z charakterystycznym masłowatym posmakiem). Pekany można spotkać też pod innymi nazwami, min. jako orzesznik jadalny. Jest wszystkie orzechy są kalor
Pieczarki jako przedstawiciel grzybów raczej nie kojarzą się z produktem bogatym w wartości odżywcze, ale to nie znaczy, że są zupełnie bezwartościowe, wręcz przeciwnie - dostępne przez cały rok dostarczają całkiem sporych ilości witamin i składników
W Polsce są popularne trzy rodzaje obróbki grzybów: mrożenie, suszenie i marynowanie. Niektóre gatunki grzybów można kisić, o czym niżej. Grzyby zawierają około 80-90% wody. Sucha masa jadalnych grzybów składa się przede wszystkim z białek - aminokwa