Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Chlorella i jej właściwości - słodkowodna mikroalga ma nam wiele do zaoferowania 
Chlorella i jej właściwości - słodkowodna mikroalga ma nam wiele do zaoferowania
23.08.2017

Chlorella jest algą jednokomórkową. Jej nazwa wywodzi się stąd, że ma zielony kolor (od zielonego barwnika - chlorofilu). Ten niezwykły glon z gromady zielenic jest źródłem cennych składników odżywczych o bardzo korzystnym wpływie na zdrowie. W jedne



Czy cholesterol w jajkach szkodzi? 
Czy cholesterol w jajkach szkodzi?
17.08.2017

Spór o jajka trwa już od dziesięcioleci i prawdopodobnie potrwa jeszcze długo, każda ze stron znajduje bowiem swoich zwolenników. Choć jajka (a właściwie żółtka) faktycznie zawierają cholesterol pokarmowy, to nie można jednoznacznie stwierdzić, że je



Siemię lniane a nasiona chia. Porównanie wartości odżywczych dwóch superfoods 
Siemię lniane a nasiona chia. Porównanie wartości odżywczych dwóch superfoods
09.08.2017

Wraz z hasłem "superfoods" do sklepów internetowych, sklepów stacjonarnych i marketów wkroczyły wysokie ceny nieznanych dotąd produktów. Nasiona chia zaczęły lekko wypierać nasze poczciwe siemię lniane, któremu również nie można odmówić cennych, zdro



Mleczko (mleko) kokosowe - wybieraj tylko dobry produkt 
Mleczko (mleko) kokosowe - wybieraj tylko dobry produkt
03.08.2017

Mleczko i mleko kokosowe to ten sam produkt - nazwy te są stosowane zamiennie. Na sklepowych półkach możemy znaleźć mleczko (mleko) kokosowe w puszce oraz w kartonie. Analizując składy mleczka kokosowego różnych producentów doszliśmy do ciekawych, al



Jak zdrowo przytyć? 
Jak zdrowo przytyć?
29.07.2017

Wielu osobom wydaje się, że przytycie to wyjątkowo łatwa rzecz - wystarczy jeść to, na co tylko ma się ochotę. Często też ci, którym zależy na zwiększeniu wagi spotykają się z niezrozumieniem. O ile odchudzanie jest powszechnie praktykowane i rozumia



Orzechy pistacjowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Orzechy pistacjowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
15.07.2017

Pistacje to orzechy o charakterystycznym smaku, który może urozmaicić wiele dań. W Polsce jednak często kojarzą się one tylko ze słoną przekąską podawaną do napojów alkoholowych. Warto odczarować te orzechy, ponieważ można je wykorzystać na znacznie



Orkisz, samopsza i płaskurka - zapomniane zboża 
Orkisz, samopsza i płaskurka - zapomniane zboża
07.07.2017

Współcześnie uprawiane odmiany zbóż różnią się od tych, które były uprawiane w dawnych czasach. Orkisz, samopsza i płaskurka charakteryzują się znacznie lepszą wartością odżywczą. Orkisz zawiera dużo witamin i minerałów, błonnika pokarmowego oraz fit



Kasza kuskus - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kasza kuskus - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
11.06.2017

Kaszę kuskus szczególnie chętnie przyrządza się w krajach Maghrebu (Maroko, Algieria i Tunezja) - stamtąd zresztą wywodzi się jej nazwa, która oznacza "rozbity, potłuczony". Kuskus to produkt przemysłu kaszarskiego łączący cechy makaronu i kaszy, ale



Sok z brzozy - warto włączyć go do diety 
Sok z brzozy - warto włączyć go do diety
26.05.2017

Oskoła - sok z brzozy otrzymywany przez głębokie nacięcie pnia lub gałęzi wczesną wiosną. Właśnie mamy sezon na ten zdrowy rarytas, który śmiało można zaliczyć do naszych rodzimych "super food". Świeżo wyciśnięty sok z brzozy nie jest jedynym produkt



7 sposobów na otręby gryczane 
7 sposobów na otręby gryczane
22.05.2017

Zajadamy się otrębami pszennymi, albo owsianymi, które swą obecną popularność zdobyły m.in. wiedzy o błonniku, którego zawierają znacznie więcej niż inne produkty spożywcze. A co z otrębami gryczanymi? Gryczane otręby również mogą pochwalić się wysok



Kasza jęczmienna - kalorie, wartości odżywcze, rodzaje i ciekawostki 
Kasza jęczmienna - kalorie, wartości odżywcze, rodzaje i ciekawostki
16.05.2017

Kasza jęczmienna to najczęściej wybiera kasza w polskiej kuchni. Wybieramy ją nie tylko ze względu na smak i różnorodne zastosowanie, ale też ze względu na spore wartości odżywcze. Kasza jęczmienna, jak sama nazwa wskazuje, produkowana jest z ziarna



Bataty (słodkie ziemniaki) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Bataty (słodkie ziemniaki) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
16.04.2017

Bataty stają się w Polsce coraz bardziej popularne. I nic dziwnego, słodkie ziemniaki można wykorzystać w kuchni na naprawdę wiele sposobów. Bataty świetnie sprawdzą się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Dodatkową zaletą spożywania słodki



Ciecierzyca - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Ciecierzyca - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
19.03.2017

Ciecierzyca nazywana też grochem włoskim i fasolą garbanzo, jest rośliną strączkową o dużych wartościach odżywczych. W Polsce jest szczególnie popularna wśród zwolenników diety wegańskiej i wegetariańskiej, ze względu na bogaty skład aminokwasowy i p



Warzywa psiankowate - zdrowe, ale nie dla wszystkich 
Warzywa psiankowate - zdrowe, ale nie dla wszystkich
27.01.2017

Warzywa psiankowate (Solanaceae) to rodzina roślin z rzędu psiankowców. Jest to rodzina do której zalicza się niemal 2500 gatunków roślin. Najpopularniejsze rośliny należące do psiankowatych to pomidor, papryka, ziemniak, bakłażan, pepino, miechunka



Nasiona chia (szałwia hiszpańska) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Nasiona chia (szałwia hiszpańska) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
23.01.2017

Nasiona chia trafiły na półki sklepowe z etykietą "superfoods". Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim wartościom odżywczym i bez żadnej wątpliwości chia należą do jednych z najbardziej wartościowych produktów na świecie. Ich moc docenili ju



Hummus - zdrowa potrawa z Bliskiego Wschodu, jej wartości odżywcze i przepis 
Hummus - zdrowa potrawa z Bliskiego Wschodu, jej wartości odżywcze i przepis
17.01.2017

Hummus to bardzo popularna i chętnie przyrządzana potrawa rodem z kuchni Bliskiego Wschodu i Egiptu. Dziś hummus docenia się na całym świecie - przede wszystkim za smak, ale też za proste i szybkie przygotowanie oraz całkiem spore wartości odżywcze.



Orzeszki piniowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Orzeszki piniowe - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
13.12.2016

Orzeszki piniowe są oprócz niepowtarzalnego smaku i zapachu źródłem wielu cennych składników odżywczych, przez co są chętnie wykorzystywane zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej i uznawane za afrodyzjaki. Orzeszki pinii są też znane pod nazwą piniole



Orzechy pekan - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Orzechy pekan - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
18.11.2016

Orzechy pekan wyglądają trochę jak popularne u nas orzechy włoskie, a co więcej, mają zbliżony smak (z charakterystycznym masłowatym posmakiem). Pekany można spotkać też pod innymi nazwami, min. jako orzesznik jadalny. Jest wszystkie orzechy są kalor



Pieczarki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Pieczarki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
18.10.2016

Pieczarki jako przedstawiciel grzybów raczej nie kojarzą się z produktem bogatym w wartości odżywcze, ale to nie znaczy, że są zupełnie bezwartościowe, wręcz przeciwnie - dostępne przez cały rok dostarczają całkiem sporych ilości witamin i składników



Grzyby i ich wartości odżywcze - mrozić, suszyć, a może marynować? 
Grzyby i ich wartości odżywcze - mrozić, suszyć, a może marynować?
01.10.2016

W Polsce są popularne trzy rodzaje obróbki grzybów: mrożenie, suszenie i marynowanie. Niektóre gatunki grzybów można kisić, o czym niżej. Grzyby zawierają około 80-90% wody. Sucha masa jadalnych grzybów składa się przede wszystkim z białek - aminokwa



  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |