Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Zalecenia dotyczące zapobiegania powstawania nowotworów 
Zalecenia dotyczące zapobiegania powstawania nowotworów
02.07.2020

Za około 33% zgonów na świecie odpowiadają choroby nowotworowe. Wciąż nieustannie wzrasta liczba zachorowań wśród ludzi. Według Światowej Organizacji Zdrowia, w niedługim czasie schorzenia te będą najistotniejszą przyczyną śmiertelności. W jaki sposó



Znaczenie diety w profilaktyce chorób nowotworowych 
Znaczenie diety w profilaktyce chorób nowotworowych
06.01.2020

Choroby nowotworowe to druga co do częstości przyczyna zgonów na świecie. Według danych WHO w 2016 stanowiły 8,8 mln zgonów. Wśród mężczyzn najczęściej diagnozuje się nowotwory płuc, prostaty, jelita grubego, żołądka i wątroby. U kobiet natomiast są



Co ma wpływ na zatrzymywanie się wody w organizmie? 
Co ma wpływ na zatrzymywanie się wody w organizmie?
04.01.2020

Zatrzymywanie się wody w naszym organizmie jest bardzo powszechnym problemem, który przede wszystkim dotyka kobiet. Przyczyny mogą być różne, lecz w dużej mierze przyczyną zatrzymywania wody w organizmie jest dieta, która obfituje w duże ilości soli



Dlaczego warto zrezygnować z niektórych płatków śniadaniowych i muesli 
Dlaczego warto zrezygnować z niektórych płatków śniadaniowych i muesli
29.03.2019

Coraz częściej podążając za modą na zdrowe odżywianie chcemy wybierać odżywcze, niskokaloryczne zbożowe produkty śniadaniowe. Sugerujemy się reklamami i informacjami producentów na opakowaniach, które zawierają hasła "fit", "zdrowe, pożywne śniadanie



Frytki - dlaczego powinniśmy ich unikać? 
Frytki - dlaczego powinniśmy ich unikać?
04.01.2019

Frytki to pokrojone w różne kształty (słupki, plastry, ćwiartki) ziemniaki poddane smażeniu w głębokim tłuszczu. W wielu krajach stały się elementem tradycyjnej kuchni np. w Anglii, gdzie "fish and chips", czyli ryba z frytkami jest daniem narodowym.



Żywność wysoko przetworzona - powody dla których po nią sięgamy 
Żywność wysoko przetworzona - powody dla których po nią sięgamy
03.08.2018

Wysoko przetworzona żywność jest niezdrowa - nie ma co do tego żadnej wątpliwości. Jednak mimo że konsumenci mają tego świadomość, nadal cieszy się ona ogromną popularnością. Spożywanie niezdrowej żywności prowadzi do otyłości i chorób przewlekłych c



Prażynki, chrupki i paluszki - dlaczego chrupiące przekąski mogą uzależnić? 
Prażynki, chrupki i paluszki - dlaczego chrupiące przekąski mogą uzależnić?
14.06.2018

Konsumenci bardzo lubią chrupać przekąski - np. zamiast lekkiej kolacji, albo między posiłkami. Prażynki, paluszki i chrupki mogą jednak uzależnić. Z uzależnieniem się od przekąsek jest związana hiperfagia hedoniczna, czyli zjawisko polegające na obj



Gdzie się kryje sól i jak ją ograniczyć? 
Gdzie się kryje sól i jak ją ograniczyć?
05.04.2017

Wiele osób nie wyobraża sobie jedzenia niedosolonych potraw - od najmłodszych lat jesteśmy przyzwyczajani do słonego, wyraźnego smaku, ponieważ producenci żywności dodają sól praktycznie wszędzie. Niestety, nadmiar soli nie jest dobry dla zdrowia. Ka



Sól potasowo - sodowa na polskim rynku - z czym to się je? 
Sól potasowo - sodowa na polskim rynku - z czym to się je?
02.11.2016

Sód i potas są pierwiastkami konkurencyjnym - jeżeli jednego jest więcej, stężenie drugiego zmniejsza się. Oba minerały są potrzebne i powinny być dostarczane organizmowi, na przykład w postaci soli potasowo - sodowej. Sód odpowiada za prawidłowe prz



Nadciśnienie tętnicze - przyczyny, objawy, leczenie i zapobieganie 
Nadciśnienie tętnicze - przyczyny, objawy, leczenie i zapobieganie
20.09.2016

Nadciśnieniem tętniczym nazywa się podwyższenie ciśnienia we krwi, w wyniku którego zarówno ciśnienie skurczowe, jak i rozkurczowe wychodzi poza normę. Dla ciśnienia skurczowego norma to poniżej 140 mm Hg (milimetra słupa rtęci), a dla rozkurczowego



Niskosodowe odżywianie - nie jest zdrowe dla każdego 
Niskosodowe odżywianie - nie jest zdrowe dla każdego
26.07.2016

Sód jest jednym z pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Promowane ostatnimi czasy niskosodowe odżywianie chroni przed chorobami serca i układu krążenia, ale nie jest zalecane każdemu. Prawidłowe utrzymanie stężenia sodu u



Nadmiar sodu w diecie i jego wpływ na zdrowie 
Nadmiar sodu w diecie i jego wpływ na zdrowie
27.03.2016

Sód jest pierwiastkiem występującym powszechnie w pożywieniu, a jego największym źródłem jest sól kuchenna (chlorek sodu, NaCl). Sól jest dodawana do wielu produktów spożywczych w toku procesów technologicznych oraz do pożywienia podczas przygotowywa



10 najbardziej szkodliwych produktów spożywczych 
10 najbardziej szkodliwych produktów spożywczych
13.09.2015

W jadłospisie przeciętnego Polaka znajduje się co najmniej jeden z niżej 10 przedstawionych produktów spożywczych - są one zazwyczaj tuczące, ze znikomymi wartościami odżywczymi, czy nawet toksyczne, a niektóre wręcz rakotwórcze. Poniżej prezentujemy



Równowaga potasu i sodu - jak zapobiegać jej zachwianiu? 
Równowaga potasu i sodu - jak zapobiegać jej zachwianiu?
14.06.2015

Równowaga potasu i sodu w organizmie jest niezbędna dla prawidłowego nawodnienia. Nadmiar sodu przyczynia się do gromadzenia wody w organizmie. Nadmiar potasu może zaś przyczynić się do odwodnienia. I tak źle, i tak niedobrze. Potas występuje w więks



Sól - rodzaje soli kuchennej i ich wpływ na zdrowie 
Sól - rodzaje soli kuchennej i ich wpływ na zdrowie
18.04.2015

Sól jest artykułem spożywczym stosowanym jako przyprawa. Sól jest minerałem znanym od dawien dawna. Dzięki soli potrawy nabierają charakterystycznego smaku. Z chemicznego punktu widzenia sól to chlorek sodu, czyli NaCl. Asortyment sklepów w zakresie



Ketchup, musztarda, majonez - wszystko na temat zimnych sosów 
Ketchup, musztarda, majonez - wszystko na temat zimnych sosów
09.01.2015

Zimne sosy, czyli ketchup (keczup), musztarda oraz majonez to popularne dodatki, które wzbogacić mogą smak bardzo wielu dań. Co więcej, niektóre nieudane kulinarne próby, a raczej ich efekty, mogą nawet uratować... Ketchup, musztarda oraz majonez maj



Kostki rosołowe - zdrowe czy nie? 
Kostki rosołowe - zdrowe czy nie?
19.12.2014

Jednym ze sposobów na oszczędzanie czasu jest wykorzystywanie w kuchni kostek rosołowych. Jednakże, czy są one zdrowe? Czy dodawanie kostek do potraw może mieć jakieś przykre konsekwencje? A może nie mamy się czego obawiać? Cóż, by odpowiedzieć sobie



Dieta wzmacniająca serce 
Dieta wzmacniająca serce
13.08.2014

Czy wiesz, co należy jeść, aby twoje serce było sprawniejsze? Podpowiadamy jakie składniki odżywcze pozytywnie wpływają na jego pracę oraz jak je odnaleźć w codziennej diecie? Serce jest kluczowym narządem dla organizmu człowieka. Utrzymanie jego pra



10 odchudzających nawyków 
10 odchudzających nawyków
03.08.2014

Zdrowe przyzwyczajenia sprawią, że odchudzanie będzie efektywne, a jego skutki trwałe. Przedstawiamy 10 najlepszych nawyków żywieniowych, dzięki którym pozbędziesz się zbędnych kilogramów łatwiej niż myślisz. Nawyki żywieniowe mają kluczowy wpływ na



Pielęgnuj skórę dietą. Jakie produkty wybierać i czego unikać ? 
Pielęgnuj skórę dietą. Jakie produkty wybierać i czego unikać ?
26.05.2014

Odwodnienie skóry jest to proces w którym woda wyparowuje z powierzchni skóry i jednocześnie z naskórka ubywa więcej wody, niż dociera z głębszych partii skóry. Proces ten prowadzi do tego, że skóra staje się matowa, szorstka i pozbawiona blasku. Moż



«   | 1 | 2 |