WYNIKI WYSZUKIWANIA
Za około 33% zgonów na świecie odpowiadają choroby nowotworowe. Wciąż nieustannie wzrasta liczba zachorowań wśród ludzi. Według Światowej Organizacji Zdrowia, w niedługim czasie schorzenia te będą najistotniejszą przyczyną śmiertelności. W jaki sposó
Choroby nowotworowe to druga co do częstości przyczyna zgonów na świecie. Według danych WHO w 2016 stanowiły 8,8 mln zgonów. Wśród mężczyzn najczęściej diagnozuje się nowotwory płuc, prostaty, jelita grubego, żołądka i wątroby. U kobiet natomiast są
Zatrzymywanie się wody w naszym organizmie jest bardzo powszechnym problemem, który przede wszystkim dotyka kobiet. Przyczyny mogą być różne, lecz w dużej mierze przyczyną zatrzymywania wody w organizmie jest dieta, która obfituje w duże ilości soli
Coraz częściej podążając za modą na zdrowe odżywianie chcemy wybierać odżywcze, niskokaloryczne zbożowe produkty śniadaniowe. Sugerujemy się reklamami i informacjami producentów na opakowaniach, które zawierają hasła "fit", "zdrowe, pożywne śniadanie
Frytki to pokrojone w różne kształty (słupki, plastry, ćwiartki) ziemniaki poddane smażeniu w głębokim tłuszczu. W wielu krajach stały się elementem tradycyjnej kuchni np. w Anglii, gdzie "fish and chips", czyli ryba z frytkami jest daniem narodowym.
Wysoko przetworzona żywność jest niezdrowa - nie ma co do tego żadnej wątpliwości. Jednak mimo że konsumenci mają tego świadomość, nadal cieszy się ona ogromną popularnością. Spożywanie niezdrowej żywności prowadzi do otyłości i chorób przewlekłych c
Konsumenci bardzo lubią chrupać przekąski - np. zamiast lekkiej kolacji, albo między posiłkami. Prażynki, paluszki i chrupki mogą jednak uzależnić. Z uzależnieniem się od przekąsek jest związana hiperfagia hedoniczna, czyli zjawisko polegające na obj
Wiele osób nie wyobraża sobie jedzenia niedosolonych potraw - od najmłodszych lat jesteśmy przyzwyczajani do słonego, wyraźnego smaku, ponieważ producenci żywności dodają sól praktycznie wszędzie. Niestety, nadmiar soli nie jest dobry dla zdrowia. Ka
Sód i potas są pierwiastkami konkurencyjnym - jeżeli jednego jest więcej, stężenie drugiego zmniejsza się. Oba minerały są potrzebne i powinny być dostarczane organizmowi, na przykład w postaci soli potasowo - sodowej. Sód odpowiada za prawidłowe prz
Nadciśnieniem tętniczym nazywa się podwyższenie ciśnienia we krwi, w wyniku którego zarówno ciśnienie skurczowe, jak i rozkurczowe wychodzi poza normę. Dla ciśnienia skurczowego norma to poniżej 140 mm Hg (milimetra słupa rtęci), a dla rozkurczowego
Sód jest jednym z pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Promowane ostatnimi czasy niskosodowe odżywianie chroni przed chorobami serca i układu krążenia, ale nie jest zalecane każdemu. Prawidłowe utrzymanie stężenia sodu u
Sód jest pierwiastkiem występującym powszechnie w pożywieniu, a jego największym źródłem jest sól kuchenna (chlorek sodu, NaCl). Sól jest dodawana do wielu produktów spożywczych w toku procesów technologicznych oraz do pożywienia podczas przygotowywa
W jadłospisie przeciętnego Polaka znajduje się co najmniej jeden z niżej 10 przedstawionych produktów spożywczych - są one zazwyczaj tuczące, ze znikomymi wartościami odżywczymi, czy nawet toksyczne, a niektóre wręcz rakotwórcze. Poniżej prezentujemy
Równowaga potasu i sodu w organizmie jest niezbędna dla prawidłowego nawodnienia. Nadmiar sodu przyczynia się do gromadzenia wody w organizmie. Nadmiar potasu może zaś przyczynić się do odwodnienia. I tak źle, i tak niedobrze. Potas występuje w więks
Sól jest artykułem spożywczym stosowanym jako przyprawa. Sól jest minerałem znanym od dawien dawna. Dzięki soli potrawy nabierają charakterystycznego smaku. Z chemicznego punktu widzenia sól to chlorek sodu, czyli NaCl. Asortyment sklepów w zakresie
Zimne sosy, czyli ketchup (keczup), musztarda oraz majonez to popularne dodatki, które wzbogacić mogą smak bardzo wielu dań. Co więcej, niektóre nieudane kulinarne próby, a raczej ich efekty, mogą nawet uratować... Ketchup, musztarda oraz majonez maj
Jednym ze sposobów na oszczędzanie czasu jest wykorzystywanie w kuchni kostek rosołowych. Jednakże, czy są one zdrowe? Czy dodawanie kostek do potraw może mieć jakieś przykre konsekwencje? A może nie mamy się czego obawiać? Cóż, by odpowiedzieć sobie
Czy wiesz, co należy jeść, aby twoje serce było sprawniejsze? Podpowiadamy jakie składniki odżywcze pozytywnie wpływają na jego pracę oraz jak je odnaleźć w codziennej diecie? Serce jest kluczowym narządem dla organizmu człowieka. Utrzymanie jego pra
Zdrowe przyzwyczajenia sprawią, że odchudzanie będzie efektywne, a jego skutki trwałe. Przedstawiamy 10 najlepszych nawyków żywieniowych, dzięki którym pozbędziesz się zbędnych kilogramów łatwiej niż myślisz. Nawyki żywieniowe mają kluczowy wpływ na
Odwodnienie skóry jest to proces w którym woda wyparowuje z powierzchni skóry i jednocześnie z naskórka ubywa więcej wody, niż dociera z głębszych partii skóry. Proces ten prowadzi do tego, że skóra staje się matowa, szorstka i pozbawiona blasku. Moż