WYNIKI WYSZUKIWANIA
Liczenie kalorii jest jednym z podstawowych elementów odchudzania. Wyniki tej praktyki zdają się podważać jej sens. Przejadanie się jest nienaturalną konsekwencją złych nawyków żywieniowych. Zwierzęta jedzą wtedy, kiedy tego naprawdę potrzebują. Dzie
W epoce, gdzie zjedzenie posiłku przy rodzinnym stole wymaga nie lada wysiłku restauracje fast food radzą sobie nader dobrze. Chcemy jeść szybko i tanio, aby nie obciążyć zbytnio budżetu i jak najszybciej wrócić do pracy. Niemniej już od kilku lat tr
Figa, zarówno świeża jak i suszona, posiada wiele wartości odżywczych - tym samym na pytanie o to, która są lepsze, jednoznacznej odpowiedzi nie ma. Da się jednak bez trudu wymienić cechy, którym figi świeże różnią się od tych suszonych. Figi są więc
Organizm składa się w 60% z wody. Niedobór płynów należy stale uzupełniać pijąc niskokaloryczne napoje. Poniżej został przedstawiony ranking najbardziej niskokalorycznych napojów. Większość z nich jest zdrowych i można je pić do woli. Wyjątkiem są ka
Buraki ćwikłowe to warzywa, których nie może zabraknąć na naszych stołach - są tanie i dostępne przez okrągły rok, mają liczne właściwości odżywcze i prozdrowotne, a szeroka gama ich możliwych zastosowań w kuchni pozwala na korzystanie z nich bez nar
Soja jest jedną z tzw. roślin strączkowych. Jej ziarna wykorzystuje się nie tylko w kuchni czy przemyśle stricte spożywczym ale i do produkcji min. pasz dla zwierząt. Soja pochodzi z Azji, w Chinach uprawiana jest od 4 tysięcy lat. Obecnie 45% upraw
Moda na szczupłą sylwetkę obowiązuje od dekad - moda na odchudzające diety czy suplementy wciąż się zmienia. Poszukiwanie idealnego środka na zrzucenie zbędnych kilogramów staje się jednak z roku na rok coraz bardziej desperackie, gdyż z nadwagą czy
Czosnek oraz aromatyzowane nim dania jedni uwielbiają, inni nienawidzą. Jego smak i aromat są na tyle charakterystyczne, że czosnku po prostu da się pomylić z żadnym innym produktem. Tym samym czosnek od lat króluje na stołach, nie tylko polskich, a
Mięsa w zależności od stężenia barwnika w mięśniach - mioglobiny dzielimy na białe i czerwone. Gatunki drobiu należące do mięs białych to: indyk i kurczak, natomiast do mięs czerwonych: gęś i kaczka. W sporze o to, czy powinno się jeść mięso czy nie,
Smak i zapach cebuli znamy wszyscy. Jedni za nią przepadają, inni nienawidzą..., amatorzy cebuli są jednak, jak zostanie pokazane, w dużo lepszej sytuacji - cebula jest nie tylko niezbędnym w daniach wielu kuchni świata dodatkiem, którego odrzucenie
O tym, że biały cukier należy w diecie ograniczyć, a najlepiej w ogóle się go z niej pozbyć, dowiedzieliśmy się już dawno temu. Poszukując zdrowego zamiennika "białej śmierci", jak przez niektórych cukier jest nazywany, trafiamy, prędzej czy później,
Ziemniaki to podobnie jak papryka i pomidor bylina z rodziny psiankowatych. Nazwy tej używa się jednak do określania konkretnych ich części, a mianowicie bulw, gdyż ta część warzywa jest jadalna. Ziemniaki uprawiane są na naprawdę masową skalę (pod w
Skakanka jest zabawką kojarzącą się z latami dzieciństwa. Współcześnie stała się też skutecznym sposobem na zredukowanie masy ciała. Nowoczesne skakanki z licznikiem kalorii i tradycyjne, proste akcesoria do ćwiczeń są dostępne w każdym sklepie sport
Bób jest rośliną jednoroczną, uprawianą w wielu krajach na całym świecie (w Chinach już od 5 tysięcy lat!). Wyglądem przypomina rośliny strączkowe jak soja, fasola czy ciecierzyca - jego ziarna są jednak stosunkowo większe i charakteryzuje je zielony
Bakłażan, czyli inaczej oberżyna, to pochodząca z Afryki, półwyspu arabskiego i Indii roślina jednoroczna z rodziny psiankowatych. Jego nazwa botaniczna to psianka podłużna, ale w różnych regionach świata nazywa się go również gruszką miłosną czy bak
Słodkie i smaczne masło czekoladowo-orzechowe jest polecane na śniadanie nie tylko dla dzieci. Przedstawiamy jego skład, sposób produkcji i wpływ na zdrowie. Masło czekoladowo - orzechowe jest znanym i lubianym dodatkiem do pieczywa. Słodki krem może
Jabłka to jedne z najpopularniejszych w naszym kraju owoców. Można kupić je o każdej porze roku, jeść na surowo lub poddawać obróbce termicznej, dodawać do deserów lub mięs... Jabłka mają naprawdę szerokie spektrum kulinarnych zastosowań - wynika to
Wakacyjne wyjazdy, choć zwykle długo oczekiwane, osoby będące na diecie mogą przyprawiać o niemały zawrót głowy. Jak wytrwać, gdy wokół tyle pyszności? Budki z goframi, knajpki, lodziarnie, kawiarnie, szwedzki bufet w hotelu, wieczorna zabawa w barac
Otyłość jest problemem, który ma swe źródło w niezdrowym stylu życia. Przedstawiamy podstawowe złe nawyki przyczyniające się do utraty kontroli nad masą ciała. Otyłość jest stanem, w którym masa ciała przekracza o 20% górną granicę prawidłowej wagi.
Awokado to rodzaj drzew z rodziny wawrzynowatych. Co ciekawe, są to tzw. drzewa wiecznie zielone. Pochodzi z Meksyku i rośnie na terenach leżących w strefie klimatu tropikalnego oraz subtropikalnego. Do Europy smaczliwka (bo tak również nazywane jest