WYNIKI WYSZUKIWANIA
Majeranek jest ziołem stosowanym głównie w kuchni, gdzie jest popularnym ziołem i znajduje szereg zastosowań Niemniej badania wykazały, że można stosować go również w celach medycznych. Jak wynika z dotychczas przeprowadzonych badań, majeranek wykaz
Herbata Pu-Erh to gatunek herbaty uprawiany w Chinach w prowincji Yunnan. Jest to w pełni fermentowana herbata, pochodząca z dwuliściennego gatunku rośliny należącego do rodziny Theaceae. Liście i pąki z szerokolistnej odmiany pochodzącej z regionu g
Liść laurowy (inaczej liść bobkowy) jest suszonym liściem wawrzynu szlachetnego, pochodzącego z regionu śródziemnomorskiego. W kulinariach liście laurowe są wykorzystywane jako przyprawa o bardzo aromatycznym zapachu. Należą one do składników maryna.
Lipa (Lipa tilia) to rodzaj drzew z rodziny lipowatych, wśród których najpopularniejsze są dwa gatunki - lipa drobnolistna (T. cordata Mill.) oraz lipa szerokolistna (T. platyphyllos Scop.). Lipa jest długowiecznym drzewem liściastym, które ze względ
Olejek eukaliptusowy (łac. Oleum Eucalypti) to olejek eteryczny otrzymywany z liści drzew eukaliptusowych. Największe jego ilości pozyskuje się z liści gatunku eukaliptusa gałkowego (łac. Eucalyptus globulus), pochodzącego z terenów Australii, Nowej
Rumianek lekarski (Chamomilla recutita) to jeden z najpopularniejszych oraz najczęściej stosowanych gatunków ziół na świecie. Jego nazwa pochodzi od greckich słów chamos (ziemne) i melos (jabłko). Jest rośliną jednoroczną o cienkiej łodydze zakończon
Olej (olejek) rycynowy, olej rącznikowy (Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi) to produkt pozyskiwany z nasion byliny rącznika pospolitego. Otrzymywany jest przez wyciskanie na zimno olejku z nasion, a następnie gotowanie z wodą - dzięki temu następuje
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest gatunkiem szeroko rozpowszechnionym. Występuje w stanie dzikim w Azji, Europie, Afryce oraz Ameryce Północnej. Rośnie w lasach, na polach oraz zasiedla tereny wysoko zmienione przez działalność człowieka. Pokrz
Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra L.) to bylina z rodziny roślin bobowatych. Glycyrrhiza pochodzi od greckich słów glykis - słodki, oraz rhiza - korzeń. Pierwsze nazwy lukrecji takie jak "słodki korzeń", "słodkie drzewo", "korzeń słodzieniowy" czy
Mniszek lekarski (Taraxacum officinale), inaczej mniszek pospolity lub popularnie mlecz to szeroko rozpowszechniona bylina z rodziny Asteraceae. Mniszek jest rośliną zasiedlającą tereny Europy, Azji oraz Afryki Północnej. Powszechność występowania mn
Melisa lekarska (Melissa officinalis) to dorastająca do 60 cm wysokości roślina, rosnąca dziko w Europie Południowej, Afryce Północnej i w Azji. Ze względu na zdrowotne właściwości uprawiana jest na całym świecie, również w Polsce. Roślina znana jest
Rooibos, czerwonokrzew afrykański (z języka afrikaans rooi czerwony, bos krzew) to endemiczna roślina, która uprawiana jest jedynie na terenach Republiki Południowej Afryki. Dojrzałe, ususzone liście i pędy tego krzewu znalazły zastosowanie w przygot
Herbata Teh Pandan to herbata otrzymywana z liści pandanu pałaciowego (Pandanus amarylifolius). Drzewo to występuje na podmokłych i bagiennych wybrzeżach morskich Oceanu Spokojnego i Indyjskiego. Jest rośliną o niewielkich rozmiarach, którą charakter
Aloes to roślina lecznicza, która została szczególnie doceniona przez producentów kosmetyków. Wcześniej była wykorzystywana przed medycynę ludową. Cenne właściwości aloesu doceniono już w starożytności. Dziś wraca on do łask i zdecydowanie warto dać
Zielona herbata nie jedno ma imię, dlatego możemy spotkać wiele odmian (gatunków) zielonej herbaty różniących się między sobą wyglądem liści, kolorem naparu, smakiem i oczywiście zapachem. Poznajmy ich prozdrowotne działanie i wpływ na odchudzanie. O
Matcha to jedna z japońskich zielonych herbat. Jej cechą charakterystyczną jest to, że jest ona sproszkowana. Wyróżniają ją jednak również naprawdę silne różnorodne właściwości, a także, co ciekawe, liczne zastosowania w sztuce kulinarnej - matcha, z
Bakłażan, czyli inaczej oberżyna, to pochodząca z Afryki, półwyspu arabskiego i Indii roślina jednoroczna z rodziny psiankowatych. Jego nazwa botaniczna to psianka podłużna, ale w różnych regionach świata nazywa się go również gruszką miłosną czy bak
Suszone zioła z różnych stron świata zdobyły w naszym kraju popularność już lata temu. Od jakiegoś czasu zauważyć można również rosnącą popularność tych świeżych. Wykorzystuje się je już nie tylko do ozdabiania dań czy deserów (do czego idealnie nada
Któż z nas nigdy nie łuskał słonecznika? Smak ziaren tego symbolu lata znamy dobrze i pamiętamy go, najprawdopodobniej, jeszcze z dzieciństwa. Słonecznik, oprócz walorów smakowych cechuje się również wieloma właściwościami prozdrowotnymi, a jego kuli