WYNIKI WYSZUKIWANIA
Lapacho jest surowcem stosowanym od tysięcy lat w naturalnej medycynie naturalnej. Indianie zamieszkujący Brazylię, Paragwaj, Boliwię i Peru od dawna doceniają ten dobroczynny napar i stosują go na różne dolegliwości. Obecne w nim alkaloidy, garbniki
Kwasy fenolowe to grupa substancji szeroko rozpowszechnionych w świecie roślin. Wśród tych związków na szczególną uwagę zasługuje kwas galusowy. Występuje m.in. w porzeczkach, malinach i herbacie. Potwierdzono jego właściwości przeciwzapalne, antyoks
Kombucza to napój, który wytwarza się ze słodzonej sfermentowanej herbaty. Jest lekko gazowany, ma orzeźwiający słodko-kwaskowy smak, a więc idealnie gasi pragnienie. Może być doskonałym zamiennikiem napojów gazowanych. W skład kombuczy wchodzą zazwy
Przyczyną podrabiania żywności jest głównie chęć zysku. Część producentów szuka w ten sposób oszczędności i posuwa się do krętactwa. Nie tylko drogie i luksusowe produkty żywnościowe są podrabiane i zafałszowane, ale również te tańsze i bardziej maso
Plamy mogą przydarzyć się każdemu. Widoczne ślady po soku, dżemie, czekoladzie, oleju czy ketchupie mogą zepsuć humor nawet w czasie najpyszniejszego posiłku, szczególnie w sytuacji, gdy nie wiemy, jak je trwale usunąć. Co w takiej sytuacji robić? Ja
Wszystkie procesy życiowe nie były by możliwe bez wody. Niestety, organizm człowieka nie potrafi magazynować płynów. Musi je mieć dostarczane regularnie. Jest to istotnie ważne podczas upalnych dni, ponieważ wtedy raz z potem tracimy również wodę. Wa
To, czym popijamy dany lek ma ogromne znaczenie na skuteczności kuracji oraz na nasze bezpieczeństwo. Powinniśmy pamiętać, że najbezpieczniej przyjmować leki drogą doustną oraz o popijaniu ich czystą wodą. Zwróćmy uwagę, również na to, że powinna być
Herbata Pu-Erh to gatunek herbaty uprawiany w Chinach w prowincji Yunnan. Jest to w pełni fermentowana herbata, pochodząca z dwuliściennego gatunku rośliny należącego do rodziny Theaceae. Liście i pąki z szerokolistnej odmiany pochodzącej z regionu g
Turcja to kraj położony w Azji Mniejszej i częściowo również w Europie. Turecka kuchnia wywodzi się z czasów potęgi Imperium Osmańskiego, w którego skład wchodziły tereny Azji Mniejszej, południowo-zachodniej Azji, północnej Afryki oraz południowo-ws
Sięganie po słodzone i gazowane napoje w ciągu dnia może przynieść więcej szkody niż pożytku. Nie każdy jednak jest w stanie wypijać codziennie dwa litry czystej wody. Co robić w takiej sytuacji? Warto sięgnąć po herbatki ziołowe. Są zdrowe i wspomag
Kupowanie na wagę staje się coraz bardziej popularne, a to dzięki ekologicznemu nurtowi "zero waste", który zakłada zużywanie jak najmniejszej ilości śmieci, a więc i również plastikowych opakowań, w które wkłada się żywność. Niestety, to, co jest zd
Popularność yerby w Polsce wzrosła w ciągu ostatnich kilku lat do tego stopnia, że sprzedaje się ją nawet jak zwykłą herbatę "w torebkach". Najlepszy jest jednak napar zaparzany i podawany w tykwie. Zanim jednak sięgniesz po yerbę i zachwycisz się w
Nawadnianie zimą dla wielu osób jest trudne. Gdy temperatura spada, przestajemy odczuwać pragnienie. Wiążę się to z nieprzyjemnymi objawami, jakie towarzyszą odwodnieniu. Warto pamiętać o tym, że nawadnianie się zimą jest tak samo istotne, jak i late
Herbata z czystka nie jest aż tak popularna jak zielona herbata, a szkoda - spożywanie jej przynosi wyłącznie same korzyści dla naszych organizmów. Czystek mogą pić zarówno dzieci, jak i dorośli. Dużą zaletą jest jego neutralny smak - możesz pić go s
Kofeina jest organicznym związkiem chemicznym, który może być otrzymywany także metodą syntetyczną. Należy on do grona środków psychoaktywnych o stymulujących właściwościach. Najbardziej znane produkty w których występuje kofeina to kawa oraz napoje
Herbata to napój zarówno smaczny (chyba każdy ma jakiś ulubiony napar, życia bez którego nie może sobie wyobrazić), jak i w większości zdrowy. W zależności od gatunku, herbaty wykazują różnorodne właściwości - wspomagają trawienie, dodają energii, pr
Prawidłowe parzenie herbaty jest sztuką. Nic dziwnego, iż np. w Japonii organizowane są ceremonie parzenia herbaty. Choć mało kto miałby dziś czas czy nawet potrzebny do tego sprzęt, by zajmować się powolnym parzeniem tego naparu, celebrowanego we ws