WYNIKI WYSZUKIWANIA
Ma nieprzeciętne walory smakowe i wspaniale komponuje się z klasycznymi, wytrawnymi daniami. Mało tego, stanowi znakomitą bazę do potraw na słodko. Kasza gryczana - bo o niej mowa, ma dużo więcej zalet i nie jest tylko nikłym dodatkiem do dań. To jed
Pierogi to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych tradycyjnych polskich dań, które regularnie gości na stołach wielu miłośników jedzenia. Najpopularniejsze są te z serem, mięsem, a także kapustą i grzybami. Można jednak urozmaicić tę potrawę - nad
Banany to aromatyczne, słodkie i smaczne owoce dostępne w sklepach niemal przez cały rok. Nadają się do przyrządzania zarówno dań słodkich, jak i wytrawnych. Owoce te najlepiej jeść na śniadanie, ponieważ są sycące i odżywcze, ale bananowa kolacja te
Cukinia to smaczne i uniwersalne warzywo, które można wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Pasuje niemal do wszystkiego - można dodać ją do leczo, gulaszu, kotletów, zrobić z niej zupę, ketchup, a nawet pasztet. Dobrze smakuje też w postaci grillow
W polskiej kuchni zdecydowanie najpopularniejszymi kiszonkami są ogórki i kapusta. Na szczęście mamy dużo więcej możliwości. Co możemy kisić na zimę, aby później przyrządzić szybkie przekąski na zimno lub dania obiadowe o wyjątkowej aranżacji i smaku
Kalafior to popularne warzywo, które zachwyca swoim smakiem, łatwością przyrządzenia i wysokimi walorami odżywczymi. Wykorzystywany jest w wielu potrawach min. sałatkach, zapiekankach, czy makaronach. Doskonale smakuje gotowany, duszony, a także piec
Lato to czas wakacji, słońca i wysokich temperatur. Nic więc dziwnego, że w upalne dni często rezygnujemy z ciepłych, tłustych i przetworzonych dań na rzecz lekkich sałatek, chłodników, sorbetów i lodów, które bazują na sezonowych warzywach i owocach
Curry to popularna, znana na całym świecie mieszanka aromatycznych przypraw, wywodząca się z kuchni indyjskiej. W jej skład wchodzą kurkuma, gałka muszkatołowa, kozieradka, cynamon, kmin rzymski, goździki, anyż, imbir, pieprz, czosnek, kardamon, gorc
W dzisiejszych czasach łosoś już na dobre zagościł na polskich stołach. Kiedyś kojarzony był z luksusowymi, drogimi, wykwintnymi daniami, dziś spotykany jest niemal w każdej restauracji oraz domowej kuchni. W wersji surowej łosoś jest składnikiem sus
Sylwester i karnawał to czas kiedy często spędzamy czas na imprezach ze znajomymi, przyjaciółmi i rodziną. Na przyjęciach, bankietach i domówkach spotykamy się z różnorodnymi przystawkami i przekąskami. Możemy wybierać spośród szerokiej gamy koreczk
Wielu pracowników jest zbyt zapracowanych, aby zjeść zdrowy lunch. Duża część pracowników ma problemy z odżywianiem i narzeka na brak czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków. Tymczasem dietetycy są zgodni co do tego, że przerwy między posiłkami ni
Soczewicę zaliczamy do roślin strączkowych, lecz jej czas przygotowania jest o wiele krótszy niż innych strączków. Możemy wyróżnić kilka odmian soczewicy, z których bardzo popularna jest zielona i czerwona. Soczewica bogata jest w wiele drogocennych
Ziemniaki z koperkiem, frytki, placki ziemniaczane, kopytka, kluski śląskie, pyzy. Kto z nas nie jadł tradycyjnych dań z ziemniaków. W polskiej kuchni królują one od dawna w różnych postaciach. Gotowanej, smażonej, pieczonej, z różnorodnymi dodatkami
Sezon jesienny to pora kiedy w sklepach, na targach oraz na naszych stołach panuje królowa wszystkich warzyw - dynia. Roślina ta pochodzi z Ameryki Środkowej, a jej owoce osiągać mogą masę nawet 50 kilogramów. Jednak największa dynia, jaką wystawiono
Lato i jesień to pory roku, kiedy w naszych ogrodach i warzywniakach znaleźć można różnorodne sezonowe warzywa. Są one doskonałym materiałem na przygotowanie zup krem, które stanowić mogą ciekawe i zdrowe urozmaicenie naszych lunchów, obiadów i kolac
Jadłospis w upalne dni powinien opierać się głównie na pokarmach płynnych, które ochłodzą organizm i pozwolą odetchnąć. Dlatego w tym przypadku idealnie sprawdzą się zupy. Ich zaletą jest lekkostrawność i korzystny wpływ na nawodnienie organizmu. Do
Czerwiec jest miesiącem kiedy na sklepowych półkach znaleźć można zarówno zielone, jak i białe szparagi, które stanowić mogą idealny składnik śniadania, obiadu czy kolacji. Szparagi to rodzaj bylin, które obejmują ponad 200 gatunków. Uprawiany i spoż
Obiad powinien być odpowiednio sycący, a przy tym smaczny oraz przygotowany z relatywnie niedrogich składników. Poniżej przedstawiamy kilka potraw, które podbiją podniebienia wymagających smakoszy, a jednocześnie sposób przygotowania tych dań nie jes
Jarmuż jest odmianą kapusty charakteryzującą się długimi, pomarszczonymi liśćmi o karbowanych brzegach. Jarmuż jest dostępny w odcieniach zieleni, fioletowo-zielonym i fioletowo-brązowym. Jarmuż jest źródłem przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. N
W kuchni orientalnej nie brakuje pomysłów na jednogarnkowe dania, które są do tego bardzo zdrowe. Ich podstawą mogą być m.in. ryby, owoce morza i warzywa. Do dań jednogarnkowych są dodawane aromatyczne przyprawy, które poprawiają smak i zapach potraw