WYNIKI WYSZUKIWANIA
Szukasz pomysłu na wiosenne, wegańskie przekąski, które świetnie nadadzą się na przyjęcie, spotkanie ze znajomymi lub po prostu na co dzień? Doskonale trafiłeś/aś! Sprawdź kilka przepysznych propozycji, do których wykonania będziesz potrzebować tylko
Ma nieprzeciętne walory smakowe i wspaniale komponuje się z klasycznymi, wytrawnymi daniami. Mało tego, stanowi znakomitą bazę do potraw na słodko. Kasza gryczana - bo o niej mowa, ma dużo więcej zalet i nie jest tylko nikłym dodatkiem do dań. To jed
Pierogi to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych tradycyjnych polskich dań, które regularnie gości na stołach wielu miłośników jedzenia. Najpopularniejsze są te z serem, mięsem, a także kapustą i grzybami. Można jednak urozmaicić tę potrawę - nad
Banany to aromatyczne, słodkie i smaczne owoce dostępne w sklepach niemal przez cały rok. Nadają się do przyrządzania zarówno dań słodkich, jak i wytrawnych. Owoce te najlepiej jeść na śniadanie, ponieważ są sycące i odżywcze, ale bananowa kolacja te
Marnowanie jedzenia stało się gigantycznym problemem na świecie i często sami się do tego przyczyniamy. Niemal w każdym gospodarstwie domowym znajdą się resztki produktów żywnościowych. Najczęściej takie jedzenie ląduje w koszu na śmieci. Jak je wyko
Jeśli szukacie pomysłu na dania, które zbytnio nie obciążą waszego budżetu, mamy coś dla was. Polecamy kilka prostych przepisów na smaczne i tanie obiady, a także przekąski, których przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu. Zadowoli was zarówno ich s
Cukinia to smaczne i uniwersalne warzywo, które można wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Pasuje niemal do wszystkiego - można dodać ją do leczo, gulaszu, kotletów, zrobić z niej zupę, ketchup, a nawet pasztet. Dobrze smakuje też w postaci grillow
Sos tabasco bez cienia wątpliwości należy do najbardziej popularnych sosów świata i znajduje zastosowanie w wielu kuchniach świata. Oryginalnie sos tabasco produkuje się tylko z trzech składników. Wystarczy zaledwie kropla tabasco, aby ożywić smak po
Oryginalny ocet balsamiczny jest wytwarzany we włoskim regionie Emilia-Romania. Jest jedną z najdroższych przypraw świata. Nie nadaje się do gotowania, gdyż obróbka termiczna zabija jego niepowtarzalny aromat. Nadaje szlachetnego smaku owocom morza,
Popularny sos sojowy, który wywodzi się z Azji ma ogromne zastosowanie w kulinariach. Znakomicie łączy się z pieczonym, smażonym i duszonym mięsem. Może być świetnym dodatkiem do gulaszu, zup, makaronów oraz marynat do mięs. Nadaje potrawom głębszego
Istnieją potrawy, które uwalniają swój niepowtarzalny smak i zapach w efekcie połączenia z winem. Odpowiednio dobrany rodzaj tego alkoholu może wydobyć z dania prawdziwy zapach i spowodować, że będzie ono niekwestionowanym wirtuozem kulinarnym. Do po
Kasza kuskus to otrzymywany z pszenicy twardej produkt o postaci małych ziarenek o średnicy 1 mm. Wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu, czyli północno-zachodniej Afryki - Libii, Tunezji, Maroko, a nazwa "kuskus" pochodzi od arabskiego słowa "keskes",
Najwięcej anchois, czyli przetworów z sardeli europejskiej spożywają Japończycy, Amerykanie i Brytyjczycy. W ostatnich latach stały się bardzo popularne także w Polsce. Można je kupić niemal w każdym supermarkecie, jednak nie należą do tanich produkt
Pod skórką ananasa kryje się słodki i soczysty miąższ. Dla wielbicieli tego owocu jest dobra wiadomość - jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Można go jeść na surowo, ale doskonale sprawdzi w daniach serwowanych na ciepło. Egzotyczny owoc jest idealn
Kalafior to popularne warzywo, które zachwyca swoim smakiem, łatwością przyrządzenia i wysokimi walorami odżywczymi. Wykorzystywany jest w wielu potrawach min. sałatkach, zapiekankach, czy makaronach. Doskonale smakuje gotowany, duszony, a także piec
Wigilia to czas spotkań z bliskimi, wspólnych rozmów i ciepła rodzinnego. Tradycyjnie co roku przygotowujemy uroczystą kolację, podczas której dziękujemy sobie za kolejny rok i życzymy pomyślności na kolejny. Coraz częściej jednak nasze preferencje i
Jabłka są jednymi z najpopularniejszych lokalnych owoców. Stanowią nieodzowny element polskiej kuchni. Oprócz walorów smakowych są źródłem wielu składników odżywczych, dzięki czemu pozytywnie wpływają na organizm. Zawierają duże ilości błonnika pokar
Jesień to sezon grzybobrań i wyśmienitych dań z dodatkiem naszych leśnych zbiorów. Kurki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, gąski stanowią idealny składnik sosów, zup, makaronów oraz przekąsek. Dzięki mrożeniu, suszeniu i marynowaniu mogą cieszyć swoi
Buddha bowl, inaczej Miska Buddy to rodzaj potrawy złożonej z różnych składników i podawanej w jednym naczyniu tj. misce, półmisku lub talerzu. Istnieje kilka wyjaśnień, dlaczego nazwa ta odnosi się do Buddy. Może pochodzić z przedstawienia zbilansow