WYNIKI WYSZUKIWANIA
Suszone pomidory to coraz częściej wybierany dodatek do dań. Są szczególnie cenione za charakterystyczny, intensywny smak i aromat, które zawdzięczają wysokiej zawartości naturalnie występującego glutaminianu sodu. Suszone pomidory przywędrowały do P
Lato to czas wakacji, słońca i wysokich temperatur. Nic więc dziwnego, że w upalne dni często rezygnujemy z ciepłych, tłustych i przetworzonych dań na rzecz lekkich sałatek, chłodników, sorbetów i lodów, które bazują na sezonowych warzywach i owocach
Curry to popularna, znana na całym świecie mieszanka aromatycznych przypraw, wywodząca się z kuchni indyjskiej. W jej skład wchodzą kurkuma, gałka muszkatołowa, kozieradka, cynamon, kmin rzymski, goździki, anyż, imbir, pieprz, czosnek, kardamon, gorc
W dzisiejszych czasach łosoś już na dobre zagościł na polskich stołach. Kiedyś kojarzony był z luksusowymi, drogimi, wykwintnymi daniami, dziś spotykany jest niemal w każdej restauracji oraz domowej kuchni. W wersji surowej łosoś jest składnikiem sus
Owsianka powinna być podawana zawsze na ciepło i świeżo przygotowana - najlepiej spożyć ją w ciągu 2 godzin od przygotowania, ponieważ wtedy najlepiej smakuje. Do owsianki można dodać przeciery owocowe, rodzynki, a także syrop daktylowy, które popraw
Sylwester i karnawał to czas kiedy często spędzamy czas na imprezach ze znajomymi, przyjaciółmi i rodziną. Na przyjęciach, bankietach i domówkach spotykamy się z różnorodnymi przystawkami i przekąskami. Możemy wybierać spośród szerokiej gamy koreczk
Soczewicę zaliczamy do roślin strączkowych, lecz jej czas przygotowania jest o wiele krótszy niż innych strączków. Możemy wyróżnić kilka odmian soczewicy, z których bardzo popularna jest zielona i czerwona. Soczewica bogata jest w wiele drogocennych
Ziemniaki z koperkiem, frytki, placki ziemniaczane, kopytka, kluski śląskie, pyzy. Kto z nas nie jadł tradycyjnych dań z ziemniaków. W polskiej kuchni królują one od dawna w różnych postaciach. Gotowanej, smażonej, pieczonej, z różnorodnymi dodatkami
Niewątpliwie masło jest zdrowe dopóki spożywa się je w rozsądnych ilościach - dlatego warto od czasu do czasu poświęcić chwilę na przygotowanie domowej pasty kanapkowej. Poniżej przedstawiamy proste przepisy na kanapkowe pasty. Masło można zastąpić n
Sezon jesienny to pora kiedy w sklepach, na targach oraz na naszych stołach panuje królowa wszystkich warzyw - dynia. Roślina ta pochodzi z Ameryki Środkowej, a jej owoce osiągać mogą masę nawet 50 kilogramów. Jednak największa dynia, jaką wystawiono
Lato i jesień to pory roku, kiedy w naszych ogrodach i warzywniakach znaleźć można różnorodne sezonowe warzywa. Są one doskonałym materiałem na przygotowanie zup krem, które stanowić mogą ciekawe i zdrowe urozmaicenie naszych lunchów, obiadów i kolac
Czerwiec jest miesiącem kiedy na sklepowych półkach znaleźć można zarówno zielone, jak i białe szparagi, które stanowić mogą idealny składnik śniadania, obiadu czy kolacji. Szparagi to rodzaj bylin, które obejmują ponad 200 gatunków. Uprawiany i spoż
Niedzielny obiad nie musi kojarzyć się z zaburzeniami trawiennymi, wzdęciami i innymi nieprzyjemnymi objawami związanymi z dyskomfortem. Poniżej przedstawiamy przepisy na dania odpowiednie na odpowiednie dla smacznego obiadu. Nie warto ograniczać się
Weganizm jest czymś więcej niż dietą - to styl życia, który opiera się na rezygnacji ze spożywania produktów zwierzęcych. Weganie rezygnują ze spożycia mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Należą do nich między innymi nabiał, w tym jaja oraz
Jajka są jednym z najpopularniejszych produktów wykorzystywanych do przyrządzania śniadań na całym świecie. Najchętniej wybierane są w postaci jajecznicy, omletu lub ugotowane na miękko czy na twardo. Przy użyciu różnorodnych dodatków można skomponow
Jarmuż jest odmianą kapusty charakteryzującą się długimi, pomarszczonymi liśćmi o karbowanych brzegach. Jarmuż jest dostępny w odcieniach zieleni, fioletowo-zielonym i fioletowo-brązowym. Jarmuż jest źródłem przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. N
Śniadanie jako pierwszy posiłek w ciągu dnia powinno być pożywne i zdrowe. Śniadanie zwykle ma postać kanapek z wędliną lub serem, jajecznicy z chlebem albo płatków śniadaniowych z mlekiem. Dla odmiany warto natomiast wybrać śniadanie bazujące na war
Warzywa zapiekane z dodatkiem kurczaka, jajem lub w wersji wege podbiją podniebienia największych łasuchów, a ich wartość odżywcza niewiele różni się od świeżych warzyw. Przyrządzanie zapiekanych warzyw na obiad lub kolację to dobry sposób na przemyc
W kuchni orientalnej nie brakuje pomysłów na jednogarnkowe dania, które są do tego bardzo zdrowe. Ich podstawą mogą być m.in. ryby, owoce morza i warzywa. Do dań jednogarnkowych są dodawane aromatyczne przyprawy, które poprawiają smak i zapach potraw
Bataty są bulwami wilca ziemniaczanego wywodzącego się z Ameryki Południowej i regionu Ameryki Środkowej. Obecnie są one uprawiane w regionach o tropikalnym klimacie. Bulwy korzeniowe kryją w sobie moc składników odżywczych, w tym wielu witamin i min