WYNIKI WYSZUKIWANIA
Czy wiesz, co należy jeść, aby twoje serce było sprawniejsze? Podpowiadamy jakie składniki odżywcze pozytywnie wpływają na jego pracę oraz jak je odnaleźć w codziennej diecie? Serce jest kluczowym narządem dla organizmu człowieka. Utrzymanie jego pra
Orzechy kokosowe są owocem egzotycznej palmy kokosowej. Dojrzałe okazy mają wagę wynoszącą około 2-4 kg. Im młodszy owoc, tym lepsza moc odżywcza i silniejsze właściwości. Palma kokosowa jest drzewem dostarczającym cennych surowców. Kokosy są wykorzy
Mięso jest jednym z głównych źródeł białka w naszej codziennej diecie. Jada się je pod różnymi postaciami: grillowane, gotowane, duszone, smażone, pod postacią kiełbas, wędlin, szynek, pasztetów itd., doprawia się je na wiele sposobów, od tych z użyc
Lampka czerwone wina do obiadu to sposób na zachowanie zdrowia oraz urody, przekonują nas niektórzy specjaliści z zakresu dietetyki. Swego czasu nie było też kobiecego pisma, w którym wychwalane nie byłyby wspomagające odchudzanie czy utrzymanie praw
Przewlekły stres prowadzi do nadwagi i otyłości. Naukowcy odkryli, że istnieje specjalny szlak neurochemiczny, który jest związany z wydzielaniem neuropeptydu Y zwiększającego gromadzenie się tłuszczu. Stres przyczynia się do wytwarzania tego związku
Chityna jest wielocukrem posiadającym strukturę podobną do celulozy. Występuje przede wszystkim u zwierząt, a dokładniej mówiąc w pancerzach skorupiaków i w pokrywach skrzydeł chrząszczy. Można ją również znaleźć w ścianach komórkowych niektórych bak
Spór toczy się od dawna. Masło czy margaryna? Zarówno jeden i drugi tłuszcz posiadają swoich zagorzałych zwolenników. Półki sklepowe pełne są smarowideł i trudno się w tym połapać, które wybrać, tym bardziej, że jesteśmy bombardowani reklamami. Specj
Większość z nas miała sposobność oglądać reklamy leków wspomagających działanie wątroby. Samych tego typu produktów, jak i promujących je producentów leków i suplementów, jest coraz więcej. Czy naprawdę wspomaganie się suplementami diety wzbogaconymi
Jagody acai są owocami rośliny nazywanej Euterpą warzywną pochodzącej z tropikalnych regionów Ameryki Południowej. Obecnie jest uprawiana w krajach leżących w strefie międzyzwrotnikowej. Z Euterpy uzyskuje się cenne jagody acai oraz tak zwane serce p
Żywność którą spożywamy ma duży wpływ zarówno na nasze zdrowie psychiczne jak i fizyczne. Dietetycy i żywieniowcy przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem przetworzonej żywności, ale wielu z nas nie mając czasu na domowe przygotowywanie posiłków wy
Zielona herbata, wraz z herbatą czerwoną i białą, podbija ostatnimi czasy serca Europejczyków, w tym też Polaków, których, przynajmniej do tej pory, ulubionym herbacianym napojem była herbata czarna. Jakie walory, oprócz niepowtarzalnego smaku, ma zi
Fruktoza nazywana też cukrem owocowym jest alternatywą dla zwykłego cukru (sacharozy) oraz chemicznych słodzików. Czy alternatywą zdrową? Spór o jednoznaczną odpowiedź na to pytanie trwa. Najważniejsze informacje na jej temat oraz argumenty wysuwane
Ojczyzną tej rośliny strączkowej są Chiny, ale obecnie soję uprawia się przede wszystkim na kontynencie amerykańskim - w Stanach Zjednoczonych i w Brazylii. Soja to doskonałe źródło białka, posiada również wspaniałe właściwości technologiczne i co is
Len zwyczajny to gatunek rośliny jednorocznej pochodzącej z Bliskiego Wschodu, która jest uważana za jedną z najstarszych roślin uprawnych. Uprawa lnu sięga starożytnych czasów. Zarówno nasiona jak również odzież wykonaną z lnu znaleziono w starożytn
W ostatnim czasie syrop glukozowo - fruktozowy wzbudza wiele kontrowersji i niestety jest on postrzegany przez coraz szerszą rzeszę naukowców jako sprawca wielu "nieszczęść". Przede wszystkim został głównym odpowiedzialnym za epidemię otyłości i cukr
Od niepamiętnych czasów jajka były uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach siedemdziesiątych nie wypowiedziano wojny cholesterolowi, który w sporym stężeniu występuje w żółtku. Dziś jajko wraca do łask, bo jego wartość odżywcza jest bezkonkurenc
Tran jest to ciekły tłuszcz otrzymywany z niektórych ryb i ssaków morskich. Jest jasnożółtą, oleistą cieczą, z charakterystycznym zapachem i smakiem. Obecnie często producenci dodają sztuczne aromaty (np. cytrynowy, pomarańczowy) w celu maskowania sm