WYNIKI WYSZUKIWANIA

Miażdżyca to jedna z najczęstszych chorób układu krążenia. Prowadzi do uszkodzenia naczyń krwionośnych, przez które krew nie może swobodnie przepływać. Na regulację gospodarki lipidowej organizmu mogą wpływać czynniki, takie jak: prawidłowa dieta, re

Dyslipidemia jest chorobą, która powoduje zaburzenia gospodarki lipidowej organizmu. Wiąże się z nieprawidłowością zarówno w ilości, jak i budowie lipidów. Jej wystąpienie powoduje zwiększenie ryzyka zachorowania na choroby układu sercowo-naczynioweg

Lecytyna (gr. lekithos, czyli żółtko jaja) jest mieszaną różnych związków pochodzenia naturalnego o charakterze lipidowym. Chemiczna nazwa lecytyny to fosfatydylocholina. W jej budowie wyróżnić można fosfolipidy składające się z kwasów tłuszczowych,

Sterole roślinne (fitosterole) to składniki błon komórkowych roślin. Pod względem budowy chemicznej oraz pełnionych funkcji są analogami cholesterolu, który występuje w organizmach zwierzęcych. Wśród roślin wyróżniono ponad 200 fitosteroli, które pod

Choć sama lipofobia jest zjawiskiem powszechnym, to jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z jej istnienia. W sklepach popularna jest przecież sprzedaż odchudzonego nabiału czy produktów "zero kalorii", a tłuszcz kojarzy się większości osób negatywn

Babka płesznik (łac. Plantago psyllium) nazywana jest również babką śródziemnomorską, płesznicą, pchlicą, czy też pchlim nasieniem. Nie jest to rodzima, polska roślina, z tego względu uprawiana jest w naszym kraju rzadko. Pochodzi ona z ciepłego regi

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu gospodyni domowa nie potrafiła obejść się w kuchni bez smalcu. To on był podstawowym tłuszczem, na którym smażono potrawy. Z czasem smalec został wyparty przez oliwę z oliwek i inne oleje roślinne, a obecnie na rynku je

Masz ostatnio (większy niż zazwyczaj) apetyt na słodycze? To może być objaw niedoboru chromu. Minerał uchodzi także za naturalny składnik wspierający proces odchudzania - ale to nie jedyne właściwości tego składnika mineralnego, przyjrzymy się zatem

Spór o jajka trwa już od dziesięcioleci i prawdopodobnie potrwa jeszcze długo, każda ze stron znajduje bowiem swoich zwolenników. Choć jajka (a właściwie żółtka) faktycznie zawierają cholesterol pokarmowy, to nie można jednoznacznie stwierdzić, że je

Tłuszcz dla naszego organizmu jest największym źródłem energii. W porównaniu do węglowodanów i białek posiada najwyższą kaloryczność, dlatego wiele osób stara się omijać tłuszcze, uważając, że są dla nas tuczące i szkodliwe. To duży błąd! Tłuszcze są

Przedstawiamy 10 mitów związanych ze zdrowym odżywianiem. Sprzyjają one popełnianiu błędów dietetycznych, które mogą utrudniać utrzymanie prawidłowej wagi i zdrowia. Wielość informacji, z którymi mamy kontakt na co dzień, jest przytłaczająca. W natło

Kalkulator cholesterolu i trójglicerydów interpretuje wyniki badań cholesterolu całkowitego, cholesterolu HDL, cholesterolu LDL i trójglicerydów. Kalkulator oblicza proporcje pomiędzy lipoproteinami i trójglicerydami, pokazuje zależności pomiędzy nim

Otrzymujemy wyniki badań na cholesterol i trójglicerydy i okazuje się, że wyniki wykraczają ponad skalę. Jak je interpretować, czy jest powód do niepokoju? Warto wiedzieć, co oznaczają wyniki badań i na spokojnie je przeanalizować, analizując nie tyl

Beta glukan jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grona polisacharydów. Występuje on w naturze jako jeden ze składników błonnika pokarmowego będąc składnikiem budulcowym ścian komórkowych grzybów, zbóż i drożdży. Betaglukan jest zbudowan

Jajka są niezbędnym elementem ogromnej ilości potraw. Same również mogą być spożywane na wielorakie sposoby. Jedni je uwielbiają, inni ich unikają, niemniej kwestia spożywania jajek lub wyłączenia ich z diety jest nie tylko kwestią indywidualnych pre

Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy na temat zdrowego odżywiania należy jeść niezależnie od tego czy są to ryby morskie czy też słodkowodne około 2-3 porcje ryb w ciągu tygodnia. Gatunki ryb różnią się pod względem zawartości tłuszczu, kwasów omega-3,

Zespół metaboliczny to zbiór różnego rodzaju dolegliwości i czynników zwiększających ryzyko zachorowania na poważne choroby. Leczony jest wielokierunkowo - w zespole metabolicznym niezwykle ważna jest dieta i odżywianie. Zespól metaboliczny to poważn

Cukier dostarczany organizmowi wraz z pożywieniem nie jest całkowicie trawiony i zamieniany na energię. Jego część poprzez hormon insulinę zostaje przekształcona w wątrobie i w tkance tłuszczowej w tłuszcze nazywane trójglicerydami. Trójglicerydy (zw

Czosnek oraz aromatyzowane nim dania jedni uwielbiają, inni nienawidzą. Jego smak i aromat są na tyle charakterystyczne, że czosnku po prostu da się pomylić z żadnym innym produktem. Tym samym czosnek od lat króluje na stołach, nie tylko polskich, a

Miażdżyca jest obok plagi XXI wieku - chorób nowotworowych główną przyczyną zgonów w krajach Europy, Ameryki Północnej i Australii. Miażdżyca jest przewlekłą chorobą polegającą na odkładaniu się blaszki miażdżycowej na wewnętrznych ścianach naczyń k