Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Hemoroidy - przyczyny powstawania, objawy oraz dieta 
Hemoroidy - przyczyny powstawania, objawy oraz dieta
13.06.2020

Hemoroidy to powszechna nazwa zarówno choroby klinicznej, jak i struktur w ciele. Gdy są one w stanie nienaruszonym, nie powodują żadnych objawów. Jednakże czasami możemy rozwinąć problem, np. poprzez nieodpowiednią dietę. Istnieje wiele metod leczen



Złogi jelitowe - jak bezpiecznie i skutecznie oczyścić z nich organizm 
Złogi jelitowe - jak bezpiecznie i skutecznie oczyścić z nich organizm
01.09.2019

Złogi w jelitach, zwane też kamieniami kałowymi, powstają w następstwie zaparć. Chcąc pozbyć się kamieni kałowych, należy wykorzystać metody podobne do tych, które znajdują zastosowanie w przypadku zwalczania zaparć. Do podstawowych metod stosowanych



Wafle ryżowe - jeść czy nie jeść? 
Wafle ryżowe - jeść czy nie jeść?
30.06.2018

Osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z odchudzaniem, bardzo często sięgają po wafle ryżowe. Dlaczego? Z kilku powodów. Kusi ich niska kaloryczność, a dodatkowo dochodzi do tego przekonanie, że pieczywo tuczy i lepiej z niego zrezygnować,



Co jeść, by nie czuć głodu? 
Co jeść, by nie czuć głodu?
29.05.2018

Ssanie w żołądku nie należy do najprzyjemniejszych uczuć. Gdy czujemy głód, musimy natychmiast coś zjeść, w przeciwnym razie uczucie głodu będzie dawało coraz mocniej o sobie znać. Przeszkadza ono zwłaszcza wtedy, gdy kładziemy się do łóżka i chcemy



Ziemniaki - jeść czy nie jeść? 
Ziemniaki - jeść czy nie jeść?
12.04.2018

Wokół spożywania ziemniaków narosło sporo mitów. Te popularne w polskiej kuchni warzywa zaczęły być wykluczane z diety. To z kolei sprawiło, że ziemniaki zaczęły kojarzyć się nam z czymś tuczącym i niezdrowym. Rzeczywistość pokazuje jednak, że to nie



Babka płesznik - właściwości i zastosowanie 
Babka płesznik - właściwości i zastosowanie
14.12.2017

Babka płesznik (łac. Plantago psyllium) nazywana jest również babką śródziemnomorską, płesznicą, pchlicą, czy też pchlim nasieniem. Nie jest to rodzima, polska roślina, z tego względu uprawiana jest w naszym kraju rzadko. Pochodzi ona z ciepłego regi



Opuncja figowa - czy rzeczywiście leczy i odchudza? 
Opuncja figowa - czy rzeczywiście leczy i odchudza?
13.09.2017

Obecnie na świecie istnieje około 150 gatunków opuncji. Te wieloletnie rośliny są rodzajem kaktusów, które pierwotnie uprawiano w obu Amerykach. Jednym z najbardziej znanych gatunków jest opuncja figowa, której przypisuje się lecznicze i odchudzające



7 sposobów na otręby gryczane 
7 sposobów na otręby gryczane
22.05.2017

Zajadamy się otrębami pszennymi, albo owsianymi, które swą obecną popularność zdobyły m.in. wiedzy o błonniku, którego zawierają znacznie więcej niż inne produkty spożywcze. A co z otrębami gryczanymi? Gryczane otręby również mogą pochwalić się wysok



Błonnik pokarmowy - dlaczego jest taki ważny? 
Błonnik pokarmowy - dlaczego jest taki ważny?
17.03.2017

Czym jest błonnik pokarmowy? Jest to grupa substancji pochodzenia roślinnego, nie podlegające trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego. Może to być mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (np. celuloza, hemiceluloza, pektyna, gumy, śl



Spokojnie, to tylko IBS. Dieta złagodzi drażliwe jelito 
Spokojnie, to tylko IBS. Dieta złagodzi drażliwe jelito
10.01.2017

IBS, czyli zespół jelita drażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome), jest coraz większym problemem zachodniego społeczeństwa. Czynnikiem wyzwalającym objawy są: zmiany w sferze psychicznej oraz stres, zaburzenia czucia trzewnego i funkcji motorycznej



10 zdrowych pomysłów na śniadanie 
10 zdrowych pomysłów na śniadanie
24.07.2016

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Niektórzy jednak rezygnują (co jest błędem) ze śniadania ze względu na odchudzanie. Zjadając śniadanie mówimy organizmowi, że czas przełączyć się z trybu nocnego na dzienny. Innymi słowy, pierwszy posiłek



Fat burning - 10 warzyw i owoców przyspieszających redukcję tkanki tłuszczowej 
Fat burning - 10 warzyw i owoców przyspieszających redukcję tkanki tłuszczowej
20.05.2016

Najprostszym sposobem na nadmiar kilogramów jest spożywanie (zwłaszcza) warzyw i owoców. Jedząc niskokaloryczne, ale zarazem gęste pod względem wartości odżywczych i sycące produkty bez problemu utrzymasz ujemny bilans energetyczny. Niektóre warzywa



Batoniki muesli - czy naprawdę są "fit"? 
Batoniki muesli - czy naprawdę są "fit"?
03.03.2016

Batoniki zbożowe zawierają płatki owsiane, orzechy i suszone owoce, ale także cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Ostatnie dwa składniki często powodują gwałtowne zmianę poziomu insuliny i glukozy we krwi. Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy sprzy



Mit o ujemnych kaloriach - geneza i katalog odchudzających produktów 
Mit o ujemnych kaloriach - geneza i katalog odchudzających produktów
26.01.2016

W różnych źródłach wiedzy dietetycznej można znaleźć informacje o tak zwanych ujemnych kaloriach. Gdyby potraktować ujemne kalorie na poważnie i przypisywać poszczególnym produktom minusową wartość kaloryczną mogłoby się okazać, że spożywając wyłączn



Nutridrinki - co zawierają? Czy warto wprowadzić je do jadłospisu? 
Nutridrinki - co zawierają? Czy warto wprowadzić je do jadłospisu?
01.10.2015

Nutridrinki są wysokoenergetycznymi preparatami odżywczymi przeznaczonymi do picia. Posiadają one płynną postać, a w ich skład wchodzą białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały w proporcjach odpowiadających potrzebom organizmu. Nutridrinki p



Co jemy i jak żyjemy? Wpływ diety i stylu życia na zdrowie Polaków 
Co jemy i jak żyjemy? Wpływ diety i stylu życia na zdrowie Polaków
16.02.2015

Prawidłowe żywienie polega na spożywaniu składników pokarmowych i energii w takiej ilości, jaka zapewnia utrzymanie odpowiedniej masy ciała i funkcjonowanie organizmu. Biorąc pod uwagę liczne badania nad spożywaniem żywności i sposobami żywienia w ró



Ryż - kalorie, wartości odżywcze, odmiany i ciekawostki 
Ryż - kalorie, wartości odżywcze, odmiany i ciekawostki
29.12.2014

Ryż jest produktem o niezliczonej ilości kulinarnych zastosowań. Co więcej, jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych, a jego właściwości niejedną osobę zadziwią - ryż jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Oczywiście tylko wtedy, gd



Płatki śniadaniowe - recepta na zdrowe śniadanie 
Płatki śniadaniowe - recepta na zdrowe śniadanie
21.11.2014

Na sklepowych półkach znajduje się wiele rodzajów płatków śniadaniowych. Na opakowaniach widnieją oznaczenia "z pełnego ziarna", "fit", "źródło witamin i minerałów". Niemniej nie każdy produkt tego typu jest zdrową żywnością. Przeciętna porcja płatkó



Nutritarianizm. Na czym polega? Jak wpływa na zdrowie? 
Nutritarianizm. Na czym polega? Jak wpływa na zdrowie?
09.09.2014

Osoby zadające sobie pytanie, jaka jest najzdrowsza dieta świata znajdą odpowiedź w tym artykule. Nutritarianizm uchodzi obecnie za najbardziej korzystny dla zdrowia sposób odżywiania. Dla jednych dieta nutritariańska jest metodą na odzyskanie szczup



Dieta zwiększająca odporność. Co jeść, żeby uniknąć infekcji i przeziębień? 
Dieta zwiększająca odporność. Co jeść, żeby uniknąć infekcji i przeziębień?
31.08.2014

Układ odpornościowy tworzy barierę przeciw drobnoustrojom wywołującym infekcje. Przedstawiamy główne składniki odżywcze, które pozwolą na wzmocnienie odporności. Lista minerałów, witamin i innych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na u



«   | 1 | 2 |