WYNIKI WYSZUKIWANIA
Hemoroidy to powszechna nazwa zarówno choroby klinicznej, jak i struktur w ciele. Gdy są one w stanie nienaruszonym, nie powodują żadnych objawów. Jednakże czasami możemy rozwinąć problem, np. poprzez nieodpowiednią dietę. Istnieje wiele metod leczen
Złogi w jelitach, zwane też kamieniami kałowymi, powstają w następstwie zaparć. Chcąc pozbyć się kamieni kałowych, należy wykorzystać metody podobne do tych, które znajdują zastosowanie w przypadku zwalczania zaparć. Do podstawowych metod stosowanych
Osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z odchudzaniem, bardzo często sięgają po wafle ryżowe. Dlaczego? Z kilku powodów. Kusi ich niska kaloryczność, a dodatkowo dochodzi do tego przekonanie, że pieczywo tuczy i lepiej z niego zrezygnować,
Ssanie w żołądku nie należy do najprzyjemniejszych uczuć. Gdy czujemy głód, musimy natychmiast coś zjeść, w przeciwnym razie uczucie głodu będzie dawało coraz mocniej o sobie znać. Przeszkadza ono zwłaszcza wtedy, gdy kładziemy się do łóżka i chcemy
Wokół spożywania ziemniaków narosło sporo mitów. Te popularne w polskiej kuchni warzywa zaczęły być wykluczane z diety. To z kolei sprawiło, że ziemniaki zaczęły kojarzyć się nam z czymś tuczącym i niezdrowym. Rzeczywistość pokazuje jednak, że to nie
Babka płesznik (łac. Plantago psyllium) nazywana jest również babką śródziemnomorską, płesznicą, pchlicą, czy też pchlim nasieniem. Nie jest to rodzima, polska roślina, z tego względu uprawiana jest w naszym kraju rzadko. Pochodzi ona z ciepłego regi
Obecnie na świecie istnieje około 150 gatunków opuncji. Te wieloletnie rośliny są rodzajem kaktusów, które pierwotnie uprawiano w obu Amerykach. Jednym z najbardziej znanych gatunków jest opuncja figowa, której przypisuje się lecznicze i odchudzające
Zajadamy się otrębami pszennymi, albo owsianymi, które swą obecną popularność zdobyły m.in. wiedzy o błonniku, którego zawierają znacznie więcej niż inne produkty spożywcze. A co z otrębami gryczanymi? Gryczane otręby również mogą pochwalić się wysok
Czym jest błonnik pokarmowy? Jest to grupa substancji pochodzenia roślinnego, nie podlegające trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego. Może to być mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (np. celuloza, hemiceluloza, pektyna, gumy, śl
IBS, czyli zespół jelita drażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome), jest coraz większym problemem zachodniego społeczeństwa. Czynnikiem wyzwalającym objawy są: zmiany w sferze psychicznej oraz stres, zaburzenia czucia trzewnego i funkcji motorycznej
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Niektórzy jednak rezygnują (co jest błędem) ze śniadania ze względu na odchudzanie. Zjadając śniadanie mówimy organizmowi, że czas przełączyć się z trybu nocnego na dzienny. Innymi słowy, pierwszy posiłek
Najprostszym sposobem na nadmiar kilogramów jest spożywanie (zwłaszcza) warzyw i owoców. Jedząc niskokaloryczne, ale zarazem gęste pod względem wartości odżywczych i sycące produkty bez problemu utrzymasz ujemny bilans energetyczny. Niektóre warzywa
Batoniki zbożowe zawierają płatki owsiane, orzechy i suszone owoce, ale także cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Ostatnie dwa składniki często powodują gwałtowne zmianę poziomu insuliny i glukozy we krwi. Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy sprzy
W różnych źródłach wiedzy dietetycznej można znaleźć informacje o tak zwanych ujemnych kaloriach. Gdyby potraktować ujemne kalorie na poważnie i przypisywać poszczególnym produktom minusową wartość kaloryczną mogłoby się okazać, że spożywając wyłączn
Nutridrinki są wysokoenergetycznymi preparatami odżywczymi przeznaczonymi do picia. Posiadają one płynną postać, a w ich skład wchodzą białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały w proporcjach odpowiadających potrzebom organizmu. Nutridrinki p
Prawidłowe żywienie polega na spożywaniu składników pokarmowych i energii w takiej ilości, jaka zapewnia utrzymanie odpowiedniej masy ciała i funkcjonowanie organizmu. Biorąc pod uwagę liczne badania nad spożywaniem żywności i sposobami żywienia w ró
Ryż jest produktem o niezliczonej ilości kulinarnych zastosowań. Co więcej, jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych, a jego właściwości niejedną osobę zadziwią - ryż jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Oczywiście tylko wtedy, gd
Na sklepowych półkach znajduje się wiele rodzajów płatków śniadaniowych. Na opakowaniach widnieją oznaczenia "z pełnego ziarna", "fit", "źródło witamin i minerałów". Niemniej nie każdy produkt tego typu jest zdrową żywnością. Przeciętna porcja płatkó
Osoby zadające sobie pytanie, jaka jest najzdrowsza dieta świata znajdą odpowiedź w tym artykule. Nutritarianizm uchodzi obecnie za najbardziej korzystny dla zdrowia sposób odżywiania. Dla jednych dieta nutritariańska jest metodą na odzyskanie szczup
Układ odpornościowy tworzy barierę przeciw drobnoustrojom wywołującym infekcje. Przedstawiamy główne składniki odżywcze, które pozwolą na wzmocnienie odporności. Lista minerałów, witamin i innych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na u