Dzisiaj jest: Niedziela, 01.11.2020 Imieniny: Seweryna i Wiktoryny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856


WYNIKI WYSZUKIWANIA

10 odchudzających nawyków 
10 odchudzających nawyków
03.08.2014

Zdrowe przyzwyczajenia sprawią, że odchudzanie będzie efektywne, a jego skutki trwałe. Przedstawiamy 10 najlepszych nawyków żywieniowych, dzięki którym pozbędziesz się zbędnych kilogramów łatwiej niż myślisz. Nawyki żywieniowe mają kluczowy wpływ na



Awokado - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Awokado - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
11.07.2014

Awokado to rodzaj drzew z rodziny wawrzynowatych. Co ciekawe, są to tzw. drzewa wiecznie zielone. Pochodzi z Meksyku i rośnie na terenach leżących w strefie klimatu tropikalnego oraz subtropikalnego. Do Europy smaczliwka (bo tak również nazywane jest



Egzotyczne owoce - daj się im skusić! 
Egzotyczne owoce - daj się im skusić!
30.06.2014

Egzotyczne owoce są dziś dostępne w wielu supermarketach, na bazarach i w sklepach z żywnością orientalną. W związku z tym nasz przewodnik przyda się nie tylko podczas wakacyjnych wyjazdów w odległe zakątki świata. Owoce te zaskakują nas swoim wygląd



Warzywa zielonolistne - dlaczego warto je jeść? 
Warzywa zielonolistne - dlaczego warto je jeść?
20.06.2014

Warzywa zielonolistne są naturalnym lekarstwem i środkiem profilaktycznym. Powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie, a zwłaszcza w jadłospisie diabetyka. Do grona zielonolistnych warzyw należy zaliczyć między innymi jarmuż, sałatę rzymską, szpina



Odchudzanie na dobre - krok po kroku 
Odchudzanie na dobre - krok po kroku
17.05.2014

Przed rozpoczęciem programu utraty tkanki tłuszczowej należy starannie spisać swoje cele. Badania udowodniły, że spisanie celów zwiększa prawdopodobieństwo ich osiągnięcia. Powinny być skonkretyzowane, realistyczne i pozytywne. Należy ustalić odpowie



Quinoa (komosa ryżowa) - roślina o niezwykłych wartościach odżywczych 
Quinoa (komosa ryżowa) - roślina o niezwykłych wartościach odżywczych
04.05.2014

Quinoa, czyli inaczej ryż peruwiański lub komosa ryżowa, spokrewniona z polską komosą białą, to jednoroczna roślina, którą wprowadzić do swojej diety powinien każdy, kto dba o jej prawidłowe zbilansowanie diety i dostarczenie składników odżywczych...



Jak "przemycić" warzywa do codziennej diety? 
Jak "przemycić" warzywa do codziennej diety?
13.04.2014

Bez warzyw nie ma zdrowej diety - to oczywiste. Oczywistym jednak nie jest już sposób, w jaki te warzywa można do codziennej diety wprowadzić i ciągle móc czerpać z jedzenia radość, jeśli się za nimi nie przepada... Dieta współczesnego człowieka jest



Gruszki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Gruszki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
23.03.2014

Gruszka czyli owoc gruszy (łacińska nazwa Pyrus) - drzewa z rodziny różowatych pochodzi z Eurazji. Jej pierwsze odmiany rosły najprawdopodobniej około 3 tysiące lat temu w Persji. Poprzez Armenię i Azję Mniejszą trafiła do Grecji. Z Grecji grusza tra



Chityna - jak działa? 
Chityna - jak działa?
11.02.2014

Chityna jest wielocukrem posiadającym strukturę podobną do celulozy. Występuje przede wszystkim u zwierząt, a dokładniej mówiąc w pancerzach skorupiaków i w pokrywach skrzydeł chrząszczy. Można ją również znaleźć w ścianach komórkowych niektórych bak



Śniadanie - najważniejszy posiłek w ciągu dnia 
Śniadanie - najważniejszy posiłek w ciągu dnia
05.02.2014

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia- każdy z nas gdzieś już kiedyś takie stwierdzenie słyszał, bądź nawet musiał słuchać go dzień w dzień od zmartwionych naszym porannym pośpiechem mamy, babci czy małżonka ... Każdy intuicyjnie się z nim zgadza,



Odżywianie w ciąży 
Odżywianie w ciąży
30.01.2014

Okres ciąży jest dla kobiety, zarówno pod względem emocjonalnym jak i fizjologicznym, okresem absolutnie niezwykłym. Chyba nikt nie ma co do tego najmniejszych wątpliwości. Również jeśli chodzi o odżywianie, kobieta oczekująca dziecka powinna wprowad



Amarantus i jego właściwości 
Amarantus i jego właściwości
19.01.2014

Gdy przyjrzymy się uważniej odżywczym właściwościom amarantusa, możemy zacząć zastanawiać się, jak to możliwe, że zboże to wciąż jest tak mało w naszych rodzimych kuchniach i jadalniach popularne. Przez długi czas niedoceniany, czy wręcz zapomniany,



Zdrowe słodycze 
Zdrowe słodycze
15.01.2014

Zdrowe słodycze to marzenie każdego łasucha, który chciałby zadbać o swoje ciało. Czy coś takiego może jednak w ogóle istnieć? Czy możliwe jest, by bezkarnie cieszyć się słodkim smakiem przekąsek i deserów? Zdaje się, że jest to tylko mit, a producen



Czy warto kupować mrożone owoce i warzywa? 
Czy warto kupować mrożone owoce i warzywa?
02.01.2014

O ile latem mamy dostęp do ogromnej wręcz ilości świeżych warzyw i owoców, i to do tego w stosunkowo niskich cenach, to z upływem czasu, gdy nadchodzi jesień, a później zima, miłośnicy tzw. zieleniny mają ciężki orzech do zgryzienia... Z tygodnia na



Chrom czy błonnik? - sposób na wilczy apetyt 
Chrom czy błonnik? - sposób na wilczy apetyt
22.12.2013

Zarówno chrom jak i błonnik zyskały opinie suplementów diety poprawiających metabolizm i hamujące apetyt, a więc wspomagające proces odchudzania. Chrom i błonnik - który z nich wybrać, który jest lepszy, efektywniejszy, jak je suplementować ? Jak dzi



Jak pozbyć się zaparć? 
Jak pozbyć się zaparć?
20.10.2013

Zaparcie to utrudniona, przez różnego rodzaju czynniki, defekacja lub za niska częstotliwość wypróżnień na przestrzeni tygodnia (mniej niż 2 razy w tygodniu) czy też miesiąca (2 i mniej razy na miesiąc - zaparcie ciężkie). Zdrowy, przeciętny człowiek



Interakcje pomiędzy żywnością a lekami 
Interakcje pomiędzy żywnością a lekami
03.09.2009

Spożywane w trakcie leczenia pożywienie w znaczący sposób może wpływać na wchłanianie leków z przewodu pokarmowego. Zależy to głównie od ilości zawartych w nim węglowodanów i tłuszczów. Pokarmy bogate w tłuszcze, do których zalicza się np. masło, sma



Błonnik pokarmowy 
Błonnik pokarmowy
08.12.2008

Błonnikiem pokarmowym nazywamy zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy



  | 1 | 2 |   »