WYNIKI WYSZUKIWANIA
Zdrowe przyzwyczajenia sprawią, że odchudzanie będzie efektywne, a jego skutki trwałe. Przedstawiamy 10 najlepszych nawyków żywieniowych, dzięki którym pozbędziesz się zbędnych kilogramów łatwiej niż myślisz. Nawyki żywieniowe mają kluczowy wpływ na
Awokado to rodzaj drzew z rodziny wawrzynowatych. Co ciekawe, są to tzw. drzewa wiecznie zielone. Pochodzi z Meksyku i rośnie na terenach leżących w strefie klimatu tropikalnego oraz subtropikalnego. Do Europy smaczliwka (bo tak również nazywane jest
Egzotyczne owoce są dziś dostępne w wielu supermarketach, na bazarach i w sklepach z żywnością orientalną. W związku z tym nasz przewodnik przyda się nie tylko podczas wakacyjnych wyjazdów w odległe zakątki świata. Owoce te zaskakują nas swoim wygląd
Warzywa zielonolistne są naturalnym lekarstwem i środkiem profilaktycznym. Powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie, a zwłaszcza w jadłospisie diabetyka. Do grona zielonolistnych warzyw należy zaliczyć między innymi jarmuż, sałatę rzymską, szpina
Przed rozpoczęciem programu utraty tkanki tłuszczowej należy starannie spisać swoje cele. Badania udowodniły, że spisanie celów zwiększa prawdopodobieństwo ich osiągnięcia. Powinny być skonkretyzowane, realistyczne i pozytywne. Należy ustalić odpowie
Quinoa, czyli inaczej ryż peruwiański lub komosa ryżowa, spokrewniona z polską komosą białą, to jednoroczna roślina, którą wprowadzić do swojej diety powinien każdy, kto dba o jej prawidłowe zbilansowanie diety i dostarczenie składników odżywczych...
Bez warzyw nie ma zdrowej diety - to oczywiste. Oczywistym jednak nie jest już sposób, w jaki te warzywa można do codziennej diety wprowadzić i ciągle móc czerpać z jedzenia radość, jeśli się za nimi nie przepada... Dieta współczesnego człowieka jest
Gruszka czyli owoc gruszy (łacińska nazwa Pyrus) - drzewa z rodziny różowatych pochodzi z Eurazji. Jej pierwsze odmiany rosły najprawdopodobniej około 3 tysiące lat temu w Persji. Poprzez Armenię i Azję Mniejszą trafiła do Grecji. Z Grecji grusza tra
Chityna jest wielocukrem posiadającym strukturę podobną do celulozy. Występuje przede wszystkim u zwierząt, a dokładniej mówiąc w pancerzach skorupiaków i w pokrywach skrzydeł chrząszczy. Można ją również znaleźć w ścianach komórkowych niektórych bak
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia- każdy z nas gdzieś już kiedyś takie stwierdzenie słyszał, bądź nawet musiał słuchać go dzień w dzień od zmartwionych naszym porannym pośpiechem mamy, babci czy małżonka ... Każdy intuicyjnie się z nim zgadza,
Okres ciąży jest dla kobiety, zarówno pod względem emocjonalnym jak i fizjologicznym, okresem absolutnie niezwykłym. Chyba nikt nie ma co do tego najmniejszych wątpliwości. Również jeśli chodzi o odżywianie, kobieta oczekująca dziecka powinna wprowad
Gdy przyjrzymy się uważniej odżywczym właściwościom amarantusa, możemy zacząć zastanawiać się, jak to możliwe, że zboże to wciąż jest tak mało w naszych rodzimych kuchniach i jadalniach popularne. Przez długi czas niedoceniany, czy wręcz zapomniany,
Zdrowe słodycze to marzenie każdego łasucha, który chciałby zadbać o swoje ciało. Czy coś takiego może jednak w ogóle istnieć? Czy możliwe jest, by bezkarnie cieszyć się słodkim smakiem przekąsek i deserów? Zdaje się, że jest to tylko mit, a producen
O ile latem mamy dostęp do ogromnej wręcz ilości świeżych warzyw i owoców, i to do tego w stosunkowo niskich cenach, to z upływem czasu, gdy nadchodzi jesień, a później zima, miłośnicy tzw. zieleniny mają ciężki orzech do zgryzienia... Z tygodnia na
Zarówno chrom jak i błonnik zyskały opinie suplementów diety poprawiających metabolizm i hamujące apetyt, a więc wspomagające proces odchudzania. Chrom i błonnik - który z nich wybrać, który jest lepszy, efektywniejszy, jak je suplementować ? Jak dzi
Zaparcie to utrudniona, przez różnego rodzaju czynniki, defekacja lub za niska częstotliwość wypróżnień na przestrzeni tygodnia (mniej niż 2 razy w tygodniu) czy też miesiąca (2 i mniej razy na miesiąc - zaparcie ciężkie). Zdrowy, przeciętny człowiek
Spożywane w trakcie leczenia pożywienie w znaczący sposób może wpływać na wchłanianie leków z przewodu pokarmowego. Zależy to głównie od ilości zawartych w nim węglowodanów i tłuszczów. Pokarmy bogate w tłuszcze, do których zalicza się np. masło, sma
Błonnikiem pokarmowym nazywamy zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy