Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Przyprawy korzenne i ich właściwości 
Przyprawy korzenne i ich właściwości
15.12.2014

Do grona przypraw korzennych należą m.in. pieprz, imbir, ziele angielskie i gałka muszkatołowa. Przyprawy korzenne tworzą dość zróżnicowaną grupę przypraw o wyjątkowych właściwościach. Przyprawy korzenne powinny być stosowane z umiarem. Tracą one aro



Przyprawy kuchni indyjskiej przyspieszające metabolizm 
Przyprawy kuchni indyjskiej przyspieszające metabolizm
31.07.2014

Indyjska kuchnia jest aromatyczna, wyrazista i sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki. Przyprawy stosowane do przyrządzania tradycyjnych potraw wspomagają trawienie i metabolizm. Trawienie jest złożonym procesem, który wymaga odpowiedniej zawartości enz



Jak oczyścić organizm z toksyn na wiosnę? 
Jak oczyścić organizm z toksyn na wiosnę?
01.03.2014

Zimą, w kwestii odżywiania, na więcej pozwalają sobie nawet osoby preferujące lekką dietę. Pogoda za oknem nie zachęca do aktywnego spędzania czasu, a niskie temperatury wzmagają chęć na zjedzenie raczej ciepłego, tłustszego posiłku lub słodkiego des



Odchudzanie? - polub pikantne przyprawy 
Odchudzanie? - polub pikantne przyprawy
11.01.2014

Dietetyczne posiłki są krytykowane za mdły smak, ponieważ większość dietetyków zaleca rezygnację z soli i cukru. Warto zastąpić je ostrymi przyprawami, które usprawniają pracę jelit oraz ułatwiają trawienie, przyspieszając metabolizm. Źródłem tych wł



Pieprz czarny 
Pieprz czarny
31.08.2012

Z wywodzących się z Indii, owoców pieprzu czarnego powstają pikantne kuleczki przyprawy znanej jako pieprz przyprawowy. Ze względu na sposób otrzymywania przyprawę dzieli się na trzy rodzaje pieprz czarny ? ostry, z niedojrzałych owoców uprzednio sus



Papryka 
Papryka
31.08.2012

Suszone owoce papryki rocznej, która pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej jest właśnie popularnie używaną w domach papryką. W Ameryce papryka była uprawiana od bardzo dawna, w Europie natomiast pojawiła się za sprawą Krzysztofa Kolumba w XV w.



Kardamon malabarski 
Kardamon malabarski
31.08.2012

Jest jedną zaraz po szafranie z droższych przypraw na świecie. Przyprawa ta znana jest już od tysięcy lat. Stosowana była jako lek oraz jako afrodyzjak. Aromat tej rośliny był doceniany już w starożytności. Palony kardamon używano jako wonne kadzidło



Imbir lekarski 
Imbir lekarski
31.08.2012

Imbir lekarski to jedna z najstarszych roślin wieloletnich, leczniczych i przyprawowych na świecie. Użytkowany jest od tysięcy lat. Należy również do najstarszych roślin uprawnych - świadczy o tym fakt, iż w stanie dzikim już nie występuje. Imbir ma



Kurkuma 
Kurkuma
31.08.2012

Kurkuma jest nazywana szafranem indyjskim jest jednak znacznie tańsza od oryginalnego. Nadaje potrawom apetycznego, orientalnego żółtego koloru. Kurkuma to bylina imbirowata, która pochodzi z Indii. Przyprawę otrzymuje się z kłączy. Do Europy kurkuma



Liść laurowy 
Liść laurowy
31.08.2012

Liście laurowe inaczej nazywane liśćmi wawrzynowymi lub bobkowymi. Przyprawę tą otrzymuje się z wiecznie zielonego drzewa laurowego (Laurus nobilie Linn.) Drzewo to swoimi korzeniami sięga Bliskiego Wschodu, a uprawia się je w krajach basenu Morza Śr



Goździki 
Goździki
31.08.2012

Goździki są to oczyszczone, wykształcone, lecz jeszcze nie rozkwitnięte pączki kwiatowe wiecznie zielonego drzewa goździkowego - goździkowca wonnego - (Caryophyllus aromaticus). Domem rodzinnym tego cenionego drzewa są Moluki, grupa wysp leżących mię



Gałka muszkatołowa 
Gałka muszkatołowa
31.08.2012

Gałka to owoc muszkatołowca (Myristica fragrans). Drzewo to jest wiecznie zielone i zaczyna owocować po 7 latach, jednakże może rodzić owoce aż do 90 roku życia. Gałka jest uprawiana w Indonezji, na Karaibach, Sri Lance, Malezji i na Grenadzie. Muszk



Ziele angielskie 
Ziele angielskie
31.08.2012

Ziele angielskie nazywane również pieprzem angielskim, jamajskim lub pieprzem goździkowym, jest niedojrzałym owocem wiecznie zielonego drzewa pimentowego. Domem rodzinnym tej przyprawy jest Jamajka, a ponadto uprawiane jest w wielu krajach klimatu tr



Szafran 
Szafran
31.08.2012

Szafran uprawiany jest głównie w obrębie basenu Morza Śródziemnego oraz krajach Bliskiego Wschodu. Z Hiszpanii znany jest najbardziej ceniony przez znawców szafran z La Manchy, słynący ze swojej barwy, aromatu i smaku. Szafran jest synonimem luksusu.



Cynamonowiec cejloński (Cynamon) 
Cynamonowiec cejloński (Cynamon)
31.08.2012

Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw korzennych o bardzo przyjemnym, korzennym, słodkim zapachu. Wzmaga apetyt i ułatwia trawienie. Przyprawa ta znana była już w czasach antycznych, olejek cynamonowy ceniony był zarówno jako przyprawa jak i lek



Wanilia płaskolistna 
Wanilia płaskolistna
31.08.2012

Ta słodka, pachnąca przyprawa jest owocem (Fructus vanillae) jednego z pnączy z rodziny storczykowatych. Domem rodzinnym wanilii jest Meksyk. Już Aztekowie zanim ich ziemie podbili Europejczycy używali wanilii jako cennej przyprawy. To właśnie nią sp



Kolendra siewna 
Kolendra siewna
31.08.2012

Kolendra to roślina jednoroczna dorastająca do 1 metra wysokości. Kwitnie od połowy lipca do końca sierpnia. Owoce to kuliste, aromatyczne i intensywne w smaku rozłupki, które dojrzewają od sierpnia do września. Dziko rośnie w Azji Mniejszej i w rejo



Kminek zwyczajny 
Kminek zwyczajny
31.08.2012

Kminek w stanie naturalnym występuje w Środkowej Europie, Azji, Afryce Północnej i Australii. W Polsce jest także uprawiany, główne plantacje znajdują się na Żuławach i na północy kraju. Jest to dwuletnia lub wieloletnia roślina. W pierwszym roku two



Jałowiec pospolity 
Jałowiec pospolity
31.08.2012

Krzew ten występuję powszechnie w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Roślina ta preferuje gleby piaszczyste, bory sosnowe i nieużytki. Rośnie głównie na glebach mało żyznych śmiało można powiedzieć, iż na jałowych. Stąd pewnie też wywodzi się i nazwa



Czosnek pospolity 
Czosnek pospolity
31.08.2012

Czosnek od kilku tysięcy lat cieszy się sławą jako aromatyczna, pikantna przyprawa i środek leczniczy. W czasach antycznych uważano, iż spożywany przed bitwa zwiększa męstwo w boju i podnosi ducha. Według słowiańskich wierzeń czosnek odpędzał upiory,



  | 1 | 2 |   »