Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

CLA (sprzężony kwas linolowy) - korzyści z suplementacji 
CLA (sprzężony kwas linolowy) - korzyści z suplementacji
11.04.2014

Sprzężony kwas linolowy zwany potocznie CLA jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest jednym z izomerów kwasu linolowego zawierającym dwa sprzężone wiązania podwójne. Znajduje się w pełnotłustym m



Białka, węglowodany i tłuszcze - jak są gromadzone w organizmie? 
Białka, węglowodany i tłuszcze - jak są gromadzone w organizmie?
10.03.2014

Do składników pokarmowych zaliczamy białka, węglowodany i tłuszcze. Wszystkie te składniki dostarczają organizmowi energii i są niezbędne do życia. Zawarte w pożywieniu umożliwiają komórkom, tkankom a także narządom wewnętrznym prawidłowe działanie o



Energia w organizmie człowieka - skąd się bierze? 
Energia w organizmie człowieka - skąd się bierze?
08.03.2014

Energia jest produkowana przez organizm przez cały czas, przy czym w czasie treningu proces przebiega znacznie szybciej, co wynika ze zwiększonego zapotrzebowania na nią. Nie można jej zobaczyć, ale odczuć, np. w formie ciepła. Powstaje w rezultacie



Zagrożenia płynące z diety białkowej 
Zagrożenia płynące z diety białkowej
19.02.2014

Chociaż moda na dietę białkową (np. dietę Dukana) powoli się kończy, a o samej tzw. "proteinówce" nie pisze się już tak często jak przed kilkoma laty, wiele osób borykających się z problemem nadprogramowych kilogramów wciąż ucieka się do tego specyf



Chityna - jak działa? 
Chityna - jak działa?
11.02.2014

Chityna jest wielocukrem posiadającym strukturę podobną do celulozy. Występuje przede wszystkim u zwierząt, a dokładniej mówiąc w pancerzach skorupiaków i w pokrywach skrzydeł chrząszczy. Można ją również znaleźć w ścianach komórkowych niektórych bak



Sery w diecie - rodzaje i wartości odżywcze 
Sery w diecie - rodzaje i wartości odżywcze
26.01.2014

Serem nazywamy produkt mleczny dojrzewający bądź niedojrzewający, miękki, półtwardy lub twardy, uzyskany poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który zostaje poddany dalszej obróbce technologicznej. Ser jest bogatym źródłem t



Czy produkty light są zdrowe? 
Czy produkty light są zdrowe?
27.09.2013

Kiedyś produkty typu light były pewnego rodzaju luksusem, czymś rzadkim czy nawet egzotycznym. Kupowanie ich - fanaberią. Z biegiem czasu wszystko się jednak zmieniło. Dzisiaj, na półkach nie tylko sklepów z żywnością dietetyczną, ale również tych zn



Żywienie w sporcie 
Żywienie w sporcie
03.10.2011

Regularne uprawianie sportu, oprócz zwiększenia masy mięśniowej, kosztem tkanki tłuszczowej, niesie za sobą także ogromny wydatek energetyczny. Wyczynowi sportowcy, a także i amatorzy niewątpliwie powinni dużą uwagę przywiązywać do diety, czyli tego,



Insulina i leptyna - hormony zarządzające zasobami energetycznymi organizmu 
Insulina i leptyna - hormony zarządzające zasobami energetycznymi organizmu
08.09.2010

Jak ważne jest spożywanie pokarmów, niech świadczy fakt, że jelita jako jedyny organ poza mózgiem mają komórki neuronowe, które niezależnie zarządzają procesami wchłaniania składników odżywczych. Hormon o nazwie insulina, wytwarzany przez trzustkę -



Smażenie 
Smażenie
27.12.2008

Smażenie jest to proces obróbki termicznej żywności polegający na ogrzewaniu potrawy w środowisku oleju lub tłuszczu, podgrzanego do temperatury powyżej 100 stopni C, najczęściej w otwartym naczyniu, w wyniku czego żywność zatraca surowy charakter i



Tłuszcze 
Tłuszcze
05.12.2008

Tłuszcze (Lipidy) należą do dużej grupy naturalnych związków organicznych, nierozpuszczalnych w wodzie, natomiast rozpuszczalnych w rozpuszczalnikach organicznych takich jak eter etylowy, eter naftowy, chloroform, benzen, aceton itd. Do lipidów zalic



  | 1 | 2 | 3 |   »