WYNIKI WYSZUKIWANIA
Masz problem z nocnym podjadaniem? Jeżeli nie zapanujesz nad tym nawykiem, za kilka lat możesz mieć trudności z nadwagą i otyłością. Spożywanie produktów w porze nocnej nie jest uznawane za przyczynę nadwagi i otyłości. Objadanie się w nocy niezdrowy
W ciągu ostatnich lat dietetyk stał się bardziej znanym zawodem, a z usług dietetycznych korzysta coraz więcej Polaków. Dietetyk układa dietę na miarę indywidualnych potrzeb, dostosowaną do stanu zdrowia pacjenta. Prawidłowo skomponowany jadłospis je
U osób powyżej 50. roku życia stopniowo zwiększa się poziom tkanki tłuszczowej w stosunku do tkanki mięśniowej. Niemały wpływ na te zmiany mają zaburzenia hormonalne związane z menopauzą i andropauzą. Zarówno andropauza, jak i menopauza są stanami fi
Teoretycznie każdy wie, od czego możemy zacząć tyć, w praktyce jednak bywa z tym różnie. Wciąż funkcjonuje wiele mitów dotyczących przybierania na wadze (jak i również prawidłowego, zdrowego odchudzania). Jeśli chcesz wiedzieć, dlaczego tyjemy i jak
BMI jest powszechnie wykorzystywanym wskaźnikiem, z którym każdy z nas z pewnością kiedyś się spotkał, a prawdopodobnie i go sobie dla siebie wyliczał. Zbyt wysokie powoduje stres i sugeruje, iż powinniśmy schudnąć, podczas gdy zbyt niskie świadczy n
Odchudzanie - takie, które jest bezpieczne dla zdrowia oraz nie jest obarczone dużym ryzykiem efektu jo-jo to proces żmudny i długotrwały, wymagający niekiedy dużych wyrzeczeń. Niezależnie od tego, na jaką konkretną dietę odchudzającą się zdecydujemy
Homeopatia jest działem medycyny niekonwencjonalnej budzącą wiele kontrowersji, jednak z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Homeopatię niektórzy nazywają placebo, pseudo nauką, czy też wskazują jako sposób na oszukiwanie ludzi i
Nadwaga i otyłość najczęściej są konsekwencją utrzymującego się dodatniego bilansu energetycznego. Nadmierne spożywanie wysoko energetycznych pokarmów powoduje, że nadmiar kalorii jest przekształcany w materiał zapasowy, czyli tkankę tłuszczową. Niem
Zaburzenia odżywiania rozwijają się pod wpływem czynników środowiskowych i osobowościowych. Nieco mniejsze znaczenie mają czynniki genetyczne i organiczne. Objawy poszczególnych jednostek chorobowych są różnorodne. Zarówno środowisko, jak i osobowość
Zmiana nawyków żywieniowych powinna odbyć się na podstawie planu. Osoba, która chce zmienić sposób odżywiania powinna ustalić główny cel oraz kilka szczegółowych. Bardzo ważne jest poszerzanie wiedzy na temat zdrowego odżywiania oraz określenie popeł
Moda na szczupłą sylwetkę obowiązuje od dekad - moda na odchudzające diety czy suplementy wciąż się zmienia. Poszukiwanie idealnego środka na zrzucenie zbędnych kilogramów staje się jednak z roku na rok coraz bardziej desperackie, gdyż z nadwagą czy
Kompulsywne objadanie się należy do grona zaburzeń odżywiania, podobnie jak anoreksja i bulimia. Należy do grona uzależnień związanych z jedzeniem. Kompulsywne objadanie się polega na występowaniu okresowych napadów o podłożu emocjonalnym. Zaburzenie
Otyłość jest problemem, który ma swe źródło w niezdrowym stylu życia. Przedstawiamy podstawowe złe nawyki przyczyniające się do utraty kontroli nad masą ciała. Otyłość jest stanem, w którym masa ciała przekracza o 20% górną granicę prawidłowej wagi.
Nadwaga czy otyłość to problem nie tylko dorosłych. Również nastolatki (co więcej, progresywnie rosnąca ich liczba!) zmagają się z nadmiarem zbędnych kilogramów, gdyż błędy żywieniowe, które zaszczepiane są dzieciom już od najmłodszych lat, wraz z up
O tym, ze odżywianie ma kolosalny wpływ na ludzkie zdrowie, wszyscy dziś już wiemy. Niezdrowa dieta wciąż jest jednak problemem zachodnich społeczeństwa. Ciężko jest przecież odmawiać sobie kulinarnych przyjemności, gdy pokusy czają się na każdym kro
Białka pełnią istotną rolę w zakresie poprawy wydolności sportowców. Do niedawna uważano, że proteiny są głównym źródłem siły i energii. Obecnie są obok węglowodanów drugim najważniejszym elementem diety osób, które uprawiają sport. Białka tworzą czę
Przewlekły stres prowadzi do nadwagi i otyłości. Naukowcy odkryli, że istnieje specjalny szlak neurochemiczny, który jest związany z wydzielaniem neuropeptydu Y zwiększającego gromadzenie się tłuszczu. Stres przyczynia się do wytwarzania tego związku
Fasolamina jest substancją naturalną pozyskiwaną z fasoli zwyczajnej. Jednoroczna roślina, o której mowa, należy do rodziny bobowatych i pochodzi z Ameryki Południowej. Obecnie jest rozpowszechniona na całym świecie. Strąki fasoli zawierają nie tylko
Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu w Chicago przeprowadzili badania, które dowiodły, że osoby śpiące krócej niż 6 godzin mają większe skłonności do przybierania na wadze. Wynika to z tego, że niedobór snu skłania mózg do generowania uczucia głodu. G
Żywność którą spożywamy ma duży wpływ zarówno na nasze zdrowie psychiczne jak i fizyczne. Dietetycy i żywieniowcy przestrzegają przed nadmiernym spożywaniem przetworzonej żywności, ale wielu z nas nie mając czasu na domowe przygotowywanie posiłków wy