Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Wypadanie włosów. Jak wzmocnić je naturalnymi sposobami? 
Wypadanie włosów. Jak wzmocnić je naturalnymi sposobami?
28.05.2017

Gdy organizm zaczyna mieć problemy, w pierwszej kolejności cierpi nasz wygląd. Problemy hormonalne czy niedożywienie szybko dają o sobie znać przez pojawienie się wyprysków na twarzy, zwiększoną łamliwość paznokci czy wypadanie włosów. Te ostatnie dl



Spożycie cukru a otłuszczenie wątroby (i innych narządów) 
Spożycie cukru a otłuszczenie wątroby (i innych narządów)
14.05.2017

Myślisz, że nadmiar kalorii odkłada się pod skórą jako tkanka tłuszczowa w okolicy ud, brzucha, ramion i bioder? Jesteś w błędzie - tłuszcz może otaczać także narządy wewnętrzne, a jego przyrost może być związany nie tyle z dodatnim bilansem kalorycz



Tłuszcz w diecie. Dlaczego jest nam potrzebny? 
Tłuszcz w diecie. Dlaczego jest nam potrzebny?
16.02.2017

Tłuszcz dla naszego organizmu jest największym źródłem energii. W porównaniu do węglowodanów i białek posiada najwyższą kaloryczność, dlatego wiele osób stara się omijać tłuszcze, uważając, że są dla nas tuczące i szkodliwe. To duży błąd! Tłuszcze są



Ochota na słodycze i słone przekąski. Jakich minerałów brakuje twojemu organizmowi? 
Ochota na słodycze i słone przekąski. Jakich minerałów brakuje twojemu organizmowi?
08.11.2016

Warto słuchać swojego organizmu - nasze ciało często wysyła sygnały, gdy chce nam coś powiedzieć. Przykładowo, wysypka może oznaczać uczulenie na dany produkt, wzdęcia po mleku często są oznaką nietolerancji laktozy, a katar, który dostajemy nagle pr



Produkty "zero kalorii". Czy są zdrowe i bezpieczne? 
Produkty "zero kalorii". Czy są zdrowe i bezpieczne?
16.09.2016

Moda na fitness i ćwiczenia siłowe niesie za sobą większe konsekwencje niż tylko zmianę sylwetki - wiele osób również świadomie zaczyna tworzyć nowy styl życia, oparty o zdrową żywność. Niektórzy deklarują po prostu, że będą zwracać uwagę na to, co l



Odnowa biologiczna poprzez zdrową dietę. Jak jedzenie regeneruje organizm? 
Odnowa biologiczna poprzez zdrową dietę. Jak jedzenie regeneruje organizm?
23.08.2016

Organizm potrzebuje "paliwa" do regeneracji - zbilansowana, zdrowa dieta bogata w składniki odżywcze wspiera odnowę komórek i pomaga obniżyć wiek biologiczny. Pożywienie jest niezbędne do regeneracji organizmu. Teza ta kłóci się z ideą leczniczej gło



Kuchnia śródziemnomorska zmienia życie na zdrowsze 
Kuchnia śródziemnomorska zmienia życie na zdrowsze
14.07.2016

Kuchnia śródziemnomorska uchodzi za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Do jej nieodłącznych elementów należą świeże warzywa i owoce, ryby i owoce morza. Niepowtarzalny charakter nadają kuchni śródziemnomorskiej zioła oraz oliwa z oliwek. Do jej głó



Nutridrinki - co zawierają? Czy warto wprowadzić je do jadłospisu? 
Nutridrinki - co zawierają? Czy warto wprowadzić je do jadłospisu?
01.10.2015

Nutridrinki są wysokoenergetycznymi preparatami odżywczymi przeznaczonymi do picia. Posiadają one płynną postać, a w ich skład wchodzą białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały w proporcjach odpowiadających potrzebom organizmu. Nutridrinki p



Co jemy i jak żyjemy? Wpływ diety i stylu życia na zdrowie Polaków 
Co jemy i jak żyjemy? Wpływ diety i stylu życia na zdrowie Polaków
16.02.2015

Prawidłowe żywienie polega na spożywaniu składników pokarmowych i energii w takiej ilości, jaka zapewnia utrzymanie odpowiedniej masy ciała i funkcjonowanie organizmu. Biorąc pod uwagę liczne badania nad spożywaniem żywności i sposobami żywienia w ró



Ryby morskie czy słodkowodne, które zdrowsze? 
Ryby morskie czy słodkowodne, które zdrowsze?
05.01.2015

Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy na temat zdrowego odżywiania należy jeść niezależnie od tego czy są to ryby morskie czy też słodkowodne około 2-3 porcje ryb w ciągu tygodnia. Gatunki ryb różnią się pod względem zawartości tłuszczu, kwasów omega-3,



Żywienie przedszkolaka - co warto wiedzieć? 
Żywienie przedszkolaka - co warto wiedzieć?
27.12.2014

Zdrowe odżywianie polega na dostarczaniu organizmowi pokarmu, który w pełni zaspokaja jego potrzeby odżywcze i energetyczne, a jednocześnie nie prowadzi do gromadzenia się nadmiaru energii. Dzieci uczą się nawyków żywieniowych od rodziców. Dorośli ma



Jak wybrać dobrą wędlinę i na co zwracać uwagę przy zakupie ? 
Jak wybrać dobrą wędlinę i na co zwracać uwagę przy zakupie ?
08.12.2014

Szynki, wędliny, pasztety... Mięsne dodatki do kanapek czy sałatek wciąż królują na naszych stołach. Jak wybrać dobre wędliny? Na co zwracać uwagę przy zakupie? Choć w dobie masowej produkcji żywności często zdaje się nam, iż ucieczki przed pełnymi k



Czy warto liczyć kalorie? 
Czy warto liczyć kalorie?
25.11.2014

Liczenie kalorii jest jednym z podstawowych elementów odchudzania. Wyniki tej praktyki zdają się podważać jej sens. Przejadanie się jest nienaturalną konsekwencją złych nawyków żywieniowych. Zwierzęta jedzą wtedy, kiedy tego naprawdę potrzebują. Dzie



Olej kokosowy - na odporność i odchudzanie 
Olej kokosowy - na odporność i odchudzanie
17.11.2014

Olej kokosowy jest produktem o szerokim zastosowaniu. Poniżej przedstawiamy kilkanaście powodów, dla których warto mieć go w kuchni. Olej kokosowy jest lekkostrawnym tłuszczem o wyjątkowych właściwościach. Przyczynia się do przyspieszenia przemiany m



Nie dosładzaj sobie życia - cukier a choroby serca 
Nie dosładzaj sobie życia - cukier a choroby serca
21.10.2014

Cukier dostarczany organizmowi wraz z pożywieniem nie jest całkowicie trawiony i zamieniany na energię. Jego część poprzez hormon insulinę zostaje przekształcona w wątrobie i w tkance tłuszczowej w tłuszcze nazywane trójglicerydami. Trójglicerydy (zw



Czy warto jeść drób? 
Czy warto jeść drób?
01.10.2014

Mięsa w zależności od stężenia barwnika w mięśniach - mioglobiny dzielimy na białe i czerwone. Gatunki drobiu należące do mięs białych to: indyk i kurczak, natomiast do mięs czerwonych: gęś i kaczka. W sporze o to, czy powinno się jeść mięso czy nie,



Mało znane oleje roślinne 
Mało znane oleje roślinne
19.08.2014

Oleje mają w kuchni szerokie zastosowanie. Na niektórych smażymy, inne raczej dodaje się do sałatek czy surówek. Wykorzystywanie olejów roślinnych jest niezwykle ważne - warzywne dania pozbawione tłuszczu nie są tak wartościowa jak te, które zostały



Kalkulator zawartości tkanki tłuszczowej 
Kalkulator zawartości tkanki tłuszczowej
12.07.2014

Kalkulator zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie pokazuje procentowy poziom tkanki tłuszczowej dla ludzi dorosłych. Aby skorzystać z kalkulatora należy podać aktualną wagę, wzrost, następnie należy wprowadzić do kalkulatora dokładne dane z pomia



Kalkulator zapotrzebowania na makroskładniki 
Kalkulator zapotrzebowania na makroskładniki
06.07.2014

Kalkulator zapotrzebowania na białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik pokarmowy, wodę, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 pozwala określić ilość makroskładników które organizm potrzebuje przyswoić z pokarmem w ciągu doby z uwzględnieniem płci, wieku i



Tkanka tłuszczowa i jej wpływ na wydolność sportową 
Tkanka tłuszczowa i jej wpływ na wydolność sportową
06.05.2014

Zbyt duża masa ciała będąca rezultatem nagromadzenia się nadmiaru tkanki tłuszczowej bez wątpienia wpływa niekorzystnie w przypadku niemal każdej dziedziny sportu. Zaobserwowano negatywny wpływ nadmiaru tkanki tłuszczowej na siłę, szybkość, a także w



  | 1 | 2 | 3 |