Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Cukier kokosowy - zastosowanie i wartości odżywcze. Czy jest zdrowy? 
Cukier kokosowy - zastosowanie i wartości odżywcze. Czy jest zdrowy?
27.08.2017

Cukier kokosowy należy do produktów alternatywnych względem białego i brązowego cukru. Staje się on bardzo popularny zwłaszcza wśród osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę, ze względu na to, że ma niższy indeks glikemiczny. Czy jest produktem z



Nutrycjonizm - ideologia naprawdę zdrowego jedzenia "z własnego ogródka" 
Nutrycjonizm - ideologia naprawdę zdrowego jedzenia "z własnego ogródka"
15.08.2017

W ciągu ostatnich lat w Stanach Zjednoczonych i Europie narodziła się nowa ideologia jedzenia, która została nazwana nutrycjonizmem. Pojawiła się ona w odpowiedzi na rosnący problem otyłości, która jest problemem głównie mniej zamożnych osób oszczędz



Spożycie cukru a otłuszczenie wątroby (i innych narządów) 
Spożycie cukru a otłuszczenie wątroby (i innych narządów)
14.05.2017

Myślisz, że nadmiar kalorii odkłada się pod skórą jako tkanka tłuszczowa w okolicy ud, brzucha, ramion i bioder? Jesteś w błędzie - tłuszcz może otaczać także narządy wewnętrzne, a jego przyrost może być związany nie tyle z dodatnim bilansem kalorycz



Hipoglikemia reaktywna?! - kiedy z pomocą przychodzi świeży sok! 
Hipoglikemia reaktywna?! - kiedy z pomocą przychodzi świeży sok!
25.04.2017

Jeden batonik, drugi i trzeci? a Ty wciąż czujesz się głodna? W czasie dnia pijesz hektolitry kawy, a zmęczenie i tak nie mija? Zaburzenia koncentracji, ospałość, wybuchy ciepłe i drżenie rąk? Najwyższa pora zbadać insulinę i cukier! Winowajcą może b



"Naturalny sok", "sok 100%" i tym podobne - jak mieć pewność, co pijemy? 
"Naturalny sok", "sok 100%" i tym podobne - jak mieć pewność, co pijemy?
20.02.2017

Choć przyjęło się przekonanie, że owoce i warzywa są zdrowe, to jednak nie powinniśmy ślepo ufać każdemu produktowi, na którym widnieją piękne zdjęcia owoców lub warzyw. Dlaczego? Spójrzmy na napoje, które w większości domostw są nazywane popularnie



Demaskujemy pseudo zdrowe produkty - zdrowe tylko na opakowaniu 
Demaskujemy pseudo zdrowe produkty - zdrowe tylko na opakowaniu
06.02.2017

Jeżeli produkt jest nazwany "eko", "bio", "light", "fit", ale w składzie zawiera sztuczne dodatki do żywności o nie do końca potwierdzonym działaniu, cukier, czy syrop glukozowo-fruktozowy to nie można nazwać go zdrowym produktem, ale raczej pseudo z



Szkodliwe substancje, które znajdziesz w produktach dla dzieci 
Szkodliwe substancje, które znajdziesz w produktach dla dzieci
13.01.2017

Choć specjaliści od marketingu w reklamach zapewniają nas, że krem czekoladowy jest idealnym sposobem na rozpoczęcie poranka, a batonik stanowi świetną przekąskę nawet dla najmłodszych dzieci, rzeczywistość wygląda nieco inaczej. Chemia i nadmiar cuk



Czy od owoców się tyje? 
Czy od owoców się tyje?
19.12.2016

Przez różne diety odchudzające owoce zyskały złą sławę. Wiele mówi się o tym, że owoce tuczą, bo zawierają sporo cukru. Coraz częściej demonizuje się też konkretne typy owoców za wysoką kaloryczność. Czy owoce rzeczywiście tuczą? Jak mawiał piętnasto



Bierzemy pod lupę naturalne słodziki 
Bierzemy pod lupę naturalne słodziki
07.12.2016

Diabetycy i osoby zdrowo odżywiające się zastępują cukier naturalnymi słodzikami, które są zdrowsze od sztucznych substytutów cukru. Na polskim rynku jest dostępnych co najmniej kilka podstawowych słodzików naturalnych. Konsumenci najchętniej sięgają



Jak przeprowadzić detoks cukrowy? 
Jak przeprowadzić detoks cukrowy?
29.11.2016

Choć jeszcze kilkadziesiąt lat temu promowano hasło "cukier krzepi", dziś zdecydowanie częściej mówi się o cukrze jako o "białej śmierci". I nie bez powodu! Cukier negatywnie wpływa na układ odpornościowy i zdrowie jelit, jest doskonałą pożywką dla s



ADHD a odżywianie - czy dieta ma znaczenie? 
ADHD a odżywianie - czy dieta ma znaczenie?
16.11.2016

ADHD jest złożoną chorobą, której obraz kliniczny obejmuje trzy grupy objawów klasyfikowanych jako nadpobudliwość, impulsywność oraz zaburzenia uwagi. Odpowiadamy na pytanie, jaka dieta ma znaczenie korzystne, a jaka negatywne - dla osób z ADHD. Meto



Produkty spożywcze przeciwzapalne i prozapalne 
Produkty spożywcze przeciwzapalne i prozapalne
04.11.2016

Żywność ma szczególny wpływ na nasz organizm w czasie, gdy dopadają nas infekcje i różne choroby. To dzięki niej możemy pomóc organizmowi stanąć na nogi - lub wprost przeciwnie - doprowadzić do takiej sytuacji, w której niezbędne będzie leczenie farm



Produkty "zero kalorii". Czy są zdrowe i bezpieczne? 
Produkty "zero kalorii". Czy są zdrowe i bezpieczne?
16.09.2016

Moda na fitness i ćwiczenia siłowe niesie za sobą większe konsekwencje niż tylko zmianę sylwetki - wiele osób również świadomie zaczyna tworzyć nowy styl życia, oparty o zdrową żywność. Niektórzy deklarują po prostu, że będą zwracać uwagę na to, co l



Apetyt na słodycze - zły nawyk czy objaw choroby? 
Apetyt na słodycze - zły nawyk czy objaw choroby?
02.09.2016

Nadmierny apetyt na słodycze może być problemem mającym swe źródło w okresie dzieciństwa. Od pierwszych dni życia dziecko spożywa mleko lub mleczne mieszanki. Kiedy rozpoczyna się proces jego wychowywania słodycze stają się postrzegane jako nagroda,



Rafinowany cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, czy aspartam - co jest bardziej szkodliwe? 
Rafinowany cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, czy aspartam - co jest bardziej szkodliwe?
13.03.2016

Słodki smak jest ulubionym smakiem i to nie tylko dzieci. Dlatego też w celu poprawy walorów smakowych artykułów żywnościowych dodaje się rafinowany cukier i inne składniki o podobnych "słodkich" właściwościach, na przykład syrop glukozowo-fruktozowy



Słodziki sztuczne i naturalne i ich wpływ na zdrowie 
Słodziki sztuczne i naturalne i ich wpływ na zdrowie
20.01.2016

O tym, że od białego cukru psują się zęby, wiedzą nawet małe dzieci. Niestety próchnica nie jest jedyną konsekwencją jedzenia słodyczy. Biały cukier, spożywany w dużych ilościach, prowadzi bowiem również do nadmiernego przybierania na wadze, zwiększa



Ulubione smakołyki dzieci - czy wiesz, ile mają cukru? 
Ulubione smakołyki dzieci - czy wiesz, ile mają cukru?
07.01.2016

Cukier w postaci sacharozy ma bardzo negatywny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Nadmiar rafinowanego cukru przyczynia się do obniżenia zdolności do zapamiętywania i oceny. Oczywiście cukier wpływa też na powstawanie próchnicy. Cukier rafinowany produko



Jak poznać dobrej jakości czekoladę? 
Jak poznać dobrej jakości czekoladę?
03.12.2015

Czekolada jest jednym z ulubionych produktów spożywczych nie tylko dzieci, ale i wielu dorosłych. Unikana przez większość osób dbających o sylwetkę, często staje się poprawiającą humor przekąską, dodatkiem do świątecznych i urodzinowych prezentów, a



Koktajle - warzywne czy owocowe? Które są najzdrowsze? Jakie dla kogo? 
Koktajle - warzywne czy owocowe? Które są najzdrowsze? Jakie dla kogo?
18.02.2015

Koktajle to płynne lub pół-płynne potrawy i przekąski, przygotowywane głównie z warzyw i owoców, które to po prostu, dokładne się razem miksuje. Nazywane są również shake'ami (szejkami) czy smoothies (pod takimi nazwami możemy również kupić gotowe ko



Ciasto dla zakochanych 
Ciasto dla zakochanych
14.02.2015

ciasta i desery

Kuchnia: polska

Dodany przez: Blueberry


więcej niż 2 godziny 10 - 15 porcji

trudność

kaloryczność




  | 1 | 2 | 3 | 4 |