WYNIKI WYSZUKIWANIA
Dietetycy skupiają się na promowaniu jedzenia ryb, znanych ze swoich dużych zawartości kwasów omega 3, czyli zdrowych tłuszczów, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Niestety, nie da się ukryć, że ryba jest rybie nierówna i lepiej niektóre g
Olej konopny należy do grona najcenniejszych tłuszczów roślinnych. Wyróżnia się on na tle innych olejów pod względem wartości odżywczych, prozdrowotnych właściwości i wszechstronności zastosowań. Olej konopny charakteryzuje się wysoką zawartością wie
Choroba Hashimoto jest zapalną chorobą tarczycy zaliczaną do grona chorób autoimmunologicznych. Stan zapalny wywołany atakiem własnych komórek odpornościowych początkowo jest niezauważalny przez chorego pacjenta. Choroba Hashimoto występuje częściej
Jeszcze kilka czy kilkanaście lat temu łosoś nie cieszył się zbyt dużą popularnością, szczególnie ten świeży, głównie przez wzgląd na jego wysoką cenę. Zdawał się być produktem bardzo wykwintnym, stąd jadano go głównie na specjalne okazje. Dzisiejszy
Choć wodorosty spożywane są w krajach azjatyckich, np. Japonii, od dawien dawna, w Polsce wciąż są produktem egzotycznym, nieznanym i wzbudzającym wielkie zaciekawienie, jeśli nie nieufność. Okazuje się jednak, że wodne rośliny naprawdę warto włączyć
Wielki Post jest upamiętnieniem czterdziestodniowego pobytu Chrystusa na pustyni oraz odnosi się do 40-letniej tułaczki Izraelitów. Okres Wielkiego Postu rozpoczyna się w Środę Popielcową, a kończy przed liturgią sprawowaną w Wielki Czwartek. Według
Jak się okazuje, co trzeci ból głowy spowodowany jest migreną. Według statystyk migrena występuje u 12-28% osób na świecie. Migrena jest bardzo charakterystycznym bólem głowy - jest to pulsujący ból, pojawiający się z tyłu czaszki lub od skroni i sto
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 są niezbędne do wielu biologicznych procesów zachodzących w organizmie człowieka. Spośród kwasów omega tylko dwa kwasy mogą nosić nazwę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Pierwszy
Na zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) cierpi, wierząc statystykom większość kobiet. Oczywiście u jednych jego objawy są bardziej, a u innych mniej nasilone, niemniej dla wszystkich zmagających się z nim kobiet zbliżająca się miesiączka zakłóca
Trądzik jest przypadłością nie tylko nastolatków, ale też i osób dorosłych. Wyróżniamy kilka jego rodzajów, niemniej każdy z nich jest równie uciążliwy i równie nieestetyczny, a więc tak samo frustruje tego, kto musi się z nim zmagać. W kosmetycznych
Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy na temat zdrowego odżywiania należy jeść niezależnie od tego czy są to ryby morskie czy też słodkowodne około 2-3 porcje ryb w ciągu tygodnia. Gatunki ryb różnią się pod względem zawartości tłuszczu, kwasów omega-3,
Dieta i odżywianie ma wpływ na nasz wygląd, zdrowie i samopoczucie. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, iż jedzenie oddziałuje również na naszą psychikę. Doświadczenie empiryczne wielu z nas oraz liczne badania naukowe potwierdzają, iż jedzen
Układ odpornościowy tworzy barierę przeciw drobnoustrojom wywołującym infekcje. Przedstawiamy główne składniki odżywcze, które pozwolą na wzmocnienie odporności. Lista minerałów, witamin i innych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na u
Włosy są zbudowane głównie z keratyny oraz witamin i minerałów. Niedobór elementów budulcowych objawia się pogorszeniem ich wyglądu. Z pomocą przychodzą domowe, proste i tanie metody. Pożywienie jest jedynym źródłem dobrze przyswajalnych minerałów, w
Oleje mają w kuchni szerokie zastosowanie. Na niektórych smażymy, inne raczej dodaje się do sałatek czy surówek. Wykorzystywanie olejów roślinnych jest niezwykle ważne - warzywne dania pozbawione tłuszczu nie są tak wartościowa jak te, które zostały
Czy wiesz, co należy jeść, aby twoje serce było sprawniejsze? Podpowiadamy jakie składniki odżywcze pozytywnie wpływają na jego pracę oraz jak je odnaleźć w codziennej diecie? Serce jest kluczowym narządem dla organizmu człowieka. Utrzymanie jego pra
Każdy kraj posiada swoją kulturę, której częścią są tradycyjne potrawy i regionalne przysmaki. Przedstawiamy pięć najzdrowszych kuchni świata pomagających utrzymać zdrowie, smukłą sylwetkę i dobre samopoczucie. Polska nie znajduje się w czołówce kraj
Kalkulator zapotrzebowania na białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik pokarmowy, wodę, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 pozwala określić ilość makroskładników które organizm potrzebuje przyswoić z pokarmem w ciągu doby z uwzględnieniem płci, wieku i
Któż z nas nigdy nie łuskał słonecznika? Smak ziaren tego symbolu lata znamy dobrze i pamiętamy go, najprawdopodobniej, jeszcze z dzieciństwa. Słonecznik, oprócz walorów smakowych cechuje się również wieloma właściwościami prozdrowotnymi, a jego kuli
Odwodnienie skóry jest to proces w którym woda wyparowuje z powierzchni skóry i jednocześnie z naskórka ubywa więcej wody, niż dociera z głębszych partii skóry. Proces ten prowadzi do tego, że skóra staje się matowa, szorstka i pozbawiona blasku. Moż