Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Dieta odchudzająca dla nastolatka 
Dieta odchudzająca dla nastolatka
13.05.2014

Nadwaga czy otyłość to problem nie tylko dorosłych. Również nastolatki (co więcej, progresywnie rosnąca ich liczba!) zmagają się z nadmiarem zbędnych kilogramów, gdyż błędy żywieniowe, które zaszczepiane są dzieciom już od najmłodszych lat, wraz z up



Diety niskotłuszczowe i ich efekty. Na co uważać? 
Diety niskotłuszczowe i ich efekty. Na co uważać?
02.05.2014

Kobiety dążące do uzyskania bardzo niskiego poziomu tkanki tłuszczowej lub poziomu nienaturalnego dla jego genotypu mogą doświadczyć poważnych problemów. Konsekwencje uzyskania zbyt niskiego poziomu tkanki tłuszczowej prowadzą do długookresowych efek



Zagrożenia płynące z diety białkowej 
Zagrożenia płynące z diety białkowej
19.02.2014

Chociaż moda na dietę białkową (np. dietę Dukana) powoli się kończy, a o samej tzw. "proteinówce" nie pisze się już tak często jak przed kilkoma laty, wiele osób borykających się z problemem nadprogramowych kilogramów wciąż ucieka się do tego specyf



Masło kontra margaryna - co zdrowsze? 
Masło kontra margaryna - co zdrowsze?
09.02.2014

Spór toczy się od dawna. Masło czy margaryna? Zarówno jeden i drugi tłuszcz posiadają swoich zagorzałych zwolenników. Półki sklepowe pełne są smarowideł i trudno się w tym połapać, które wybrać, tym bardziej, że jesteśmy bombardowani reklamami. Specj



Orzechy - rodzaje i porównanie wartości odżywczych 
Orzechy - rodzaje i porównanie wartości odżywczych
28.01.2014

Na pierwszy rzut oka orzechy sprawiają wrażenie kalorycznych przekąsek, jeszcze do niedawna były postrzegane jako "tuczące", przede wszystkim ze względu na względnie wysoką zawartość tłuszczu. Nie ma wątpliwości, jeśli lubisz podjadać, czytając książ



Amarantus i jego właściwości 
Amarantus i jego właściwości
19.01.2014

Gdy przyjrzymy się uważniej odżywczym właściwościom amarantusa, możemy zacząć zastanawiać się, jak to możliwe, że zboże to wciąż jest tak mało w naszych rodzimych kuchniach i jadalniach popularne. Przez długi czas niedoceniany, czy wręcz zapomniany,



Odżywianie zimą - jedz z głową 
Odżywianie zimą - jedz z głową
13.01.2014

Przybieranie na wadze u osób mających tego typu tendencje jest szczególnie zauważalne w okresie zimowym. Skłonność do przejadania się może mieć swe źródło w uwarunkowaniach biologicznych, a dokładniej mówiąc z pierwotnym instynktem wskazującym na pot



Kwasy omega 3 - nie zawsze zdrowe 
Kwasy omega 3 - nie zawsze zdrowe
09.01.2014

Kwasy omega 3 są jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł energii w pożywieniu. Są potrzebne organizmowi do budowy komórek, tkanek i narządów, a także do syntezy niektórych substancji. Kwasy omega 3 nie są syntezowane w organizmie człowieka, dlat



10 najzdrowszych polskich produktów (polska super żywność) 
10 najzdrowszych polskich produktów (polska super żywność)
29.12.2013

Super żywność (ang. superfoods) to produkty o niezwykle wysokiej wartości odżywczej, zawierających dużą ilość antyoksydantów, witamin, składników mineralnych, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i innych cennych bioskładników oraz taka żywność,



Spirulina - odżywcze jedzenie z morskich głębin 
Spirulina - odżywcze jedzenie z morskich głębin
26.11.2013

Algi są odżywczym i zdrowym pożywieniem. Z tego też powodu produkty z alg robią furorę zarówno w kosmetyce jak i w dietetyce. Na ich tle szczególnie wyróżnia się spirulina, która ze względu na zawartość pewnego kwasu tłuszczowego występującego w kobi



Stres a odżywianie, czyli dieta antystresowa 
Stres a odżywianie, czyli dieta antystresowa
22.11.2013

Na stres narażony jest dziś każdy z nas. Każdy z nas ma również swoje własne sposoby na radzenie sobie z nim - jedni wybierają sport, inni podjadają słodycze lub zapalają kolejnego papierosa, a jeszcze inni przenoszą się do świata z ulubionego filmu



Jagody Goji - zachowaj młodość i zdrowie 
Jagody Goji - zachowaj młodość i zdrowie
04.11.2013

Od wieków Chińczycy stosują jagody Goji, aby zachować jak najdłużej młodość i zdrowie. Mieszkańcy Chin nazywają je najzdrowszymi owocami świata, są dla nich zarówno pożywieniem jak i rośliną leczniczą. W krajach anglojęzycznych owoce te są również zn



Soja - czy jej nadmiar jest szkodliwy dla chłopców i mężczyzn? 
Soja - czy jej nadmiar jest szkodliwy dla chłopców i mężczyzn?
18.04.2013

Ojczyzną tej rośliny strączkowej są Chiny, ale obecnie soję uprawia się przede wszystkim na kontynencie amerykańskim - w Stanach Zjednoczonych i w Brazylii. Soja to doskonałe źródło białka, posiada również wspaniałe właściwości technologiczne i co is



Siemię lniane - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Siemię lniane - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
28.02.2013

Len zwyczajny to gatunek rośliny jednorocznej pochodzącej z Bliskiego Wschodu, która jest uważana za jedną z najstarszych roślin uprawnych. Uprawa lnu sięga starożytnych czasów. Zarówno nasiona jak również odzież wykonaną z lnu znaleziono w starożytn



Len zwyczajny 
Len zwyczajny
31.08.2012

Len jest rośliną jednoroczną znana już w starożytności. Jest to niewątpliwie jedna z najstarszych roślin wykorzystywana przez ludzkości. Len od zawsze używany był jako surowiec do wytwarzania okryć oraz już w późniejszych czasach jako roślina oleista



Porównanie składów: oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce 
Porównanie składów: oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce
06.05.2011

Tłuszcze jadalne są to tłuszcze, które może spożywać człowiek. Tłuszcze jadalne dzielimy na: roślinne, zwierzęce i mieszane. Pod względem chemicznym tłuszcze są to estry kwasów tłuszczowych i glicerolu. Jednak podstawowym składnikiem tłuszczów determ



Olej lniany tłoczony na zimno - właściwości i wartości odżywcze 
Olej lniany tłoczony na zimno - właściwości i wartości odżywcze
09.03.2011

Len jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i rejonu Morza Śródziemnego, gdzie uprawiany był od kilku tysięcy lat. Pierwsze udokumentowane doniesienia o leczniczych właściwościach lnu datowane są na czasy Greków i Rzy



Substancje i żywność antyrakowa 
Substancje i żywność antyrakowa
07.01.2011

Choroby nowotworowe w państwach uprzemysłowionych stanowią jedne z głównych przyczyn zgonów. Rak jest chorobą, którą zgodnie wszyscy obawiamy się najbardziej. Jest tym groźniejszy, że rozwija się podstępnie, często przez długie lata i można jej nie w



Co wpływa na polepszenie pamięci i koncentracji? 
Co wpływa na polepszenie pamięci i koncentracji?
28.03.2009

Przy wadze zaledwie 1400 gram - co równa się 2% całkowitej wagi ciała - mózg pochłania 20% dostarczanych naszemu organizmowi składników energetycznych oraz 20% wdychanego przez nas tlenu. Nasz mózg ma nienasyconą potrzebę otrzymywania witamin, minera



Tran i jego właściwości 
Tran i jego właściwości
04.02.2009

Tran jest to ciekły tłuszcz otrzymywany z niektórych ryb i ssaków morskich. Jest jasnożółtą, oleistą cieczą, z charakterystycznym zapachem i smakiem. Obecnie często producenci dodają sztuczne aromaty (np. cytrynowy, pomarańczowy) w celu maskowania sm



  | 1 | 2 | 3 | 4 |   »