WYNIKI WYSZUKIWANIA
Kwasy fenolowe to grupa substancji szeroko rozpowszechnionych w świecie roślin. Wśród tych związków na szczególną uwagę zasługuje kwas galusowy. Występuje m.in. w porzeczkach, malinach i herbacie. Potwierdzono jego właściwości przeciwzapalne, antyoks
Kuchnia malezyjska to mieszanka kuchni trzech podstawowych grup etnicznych: indyjskiej, chińskiej i malajskiej. Mieszanka nie tylko składników, ale i technik kulinarnych. Dania podaje się zazwyczaj w towarzystwie ryżu bądź makaronu z dodatkiem popul
Miruna to chuda, niskokaloryczna i smaczna ryba, która najliczniej zasiedla wody zachodniego Pacyfiku. Ma bardzo delikatne mięso i wiele wartości odżywczych. W Polsce dostępna jest jedynie w formie mrożonej. Ryba ta niezbyt często gości na naszych ta
Perfumy to ulubione zapachy, które świetnie podkreślają osobowość człowieka, współgrają z jego emocjami i nadają stylizacji unikalnego charakteru. Znane są od tysięcy lat i stosowane zarówno przez kobiety, jak i przez mężczyzn. Niewiele osób zna hist
Vilcacora, zwana powszechnie kocim pazurem to roślina rosnąca w lasach tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Głównym surowcem stosowanym w lecznictwie są liście, młode pędy i korzenie. Dotychczasowe badania naukowe potwierdzają jej korzystny
Osoba z chorobą Alzheimera powinna stosować odpowiednią dietę zapewniającą wszystkie niezbędne substancje odżywcze. Co więcej, badania pokazują, że niektóre składniki pożywienia, np. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, wpływają korzystnie na p
Panga to ryba słodkowodna, która cieszy się w Polsce sporą popularnością. Można ją znaleźć nie tylko na sklepowych półkach, ale i w restauracyjnych menu. Nie zawiera ości, ma neutralny smak i zapach oraz w porównaniu z innymi rybami - jest bardzo tan
Występowanie nerwobóli związane jest z podrażnieniem konkretnego nerwu i jego uszkodzeniem w danym rejonie ciała. Bóle mają charakter napadowy, a źródeł ich powstawania może być wiele. Mogą być zarówno powikłaniem choroby, jak też konsekwencją urazów
Przygotowywanie domowych wypieków jest pewnego rodzaju sztuką, która nieraz kończy się powodzeniem, a nieraz porażką. Poznaj sprawdzone triki kulinarne, dzięki którym Twoje ciasta już zawsze będą udane, a pieczenie stanie się samą przyjemnością. Spra
Ajerkoniak to domowy napój alkoholowy o kremowej konsystencji. Często myli się go z innym popularnym trunkiem - przemysłowo wytwarzanym adwokatem, jednak w istocie są to dwa różne produkty. Ze względu na wyjątkowy smak, ajerkoniak może być doskonałym
Dieta w przypadku biegunki zależy w głównej mierze od jej typu i przyczyny (np. zakażenie bakteryjne). Najczęściej wprowadza się dietę lekkostrawną, w której dominuje błonnik rozpuszczalny. Istotna jest też optymalna podaż płynów. Sprawdź, jak powinn
Sos tabasco bez cienia wątpliwości należy do najbardziej popularnych sosów świata i znajduje zastosowanie w wielu kuchniach świata. Oryginalnie sos tabasco produkuje się tylko z trzech składników. Wystarczy zaledwie kropla tabasco, aby ożywić smak po
Wiesiołek dwuletni to roślina, którą można spotkać na łąkach, nieużytkach lub polach. Pozyskiwany z niego olej cechuje się nieprzeciętnymi właściwościami i z tej przyczyny jest ceniony zarówno przemyśle kosmetycznym, jak i farmaceutycznym. Ma różnoki
Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie
Antocyjany są naturalnymi barwnikami roślinnymi, które występują przede wszystkim w owocach, kwiatach, łodygach i liściach roślin w formie granulek o różnych wymiarach. Związki te pełnią w organizmie funkcje profilaktyczne, działają antyoksydacyjnie
Kuchnia białoruska przypomina kuchnię polską, jest prosta, tania i pożywna. Tradycyjnie wiele tamtejszych dań przyrządza się głównie z ziemniaków - prawdopodobnie najpopularniejszego warzywa w kraju. Zachęcające są także pierogi, różne rodzaje plackó
Chaber bławatek jest rośliną leczniczą stosowaną od tysięcy lat w medycynie ludowej. Ten uroczy kwiat ma także działanie lecznicze. Jest pospolicie wykorzystywany w terapii chorób układu moczowego i przy dolegliwościach skórnych. Jest też komponentem
Sękacz to regionalny wypiek, który jest znany głównie na Podlasiu, Suwalszczyźnie i Kaszubach. Swój charakterystyczny wygląd zawdzięcza metodzie pieczenia - płynne ciasto jest wylewane na obracającą się drewnianą spiralę i pieczone nad ogniem przez o
Potrawy w Boliwii są tanie i smaczne. Na przykład dania z Altiplano są z reguły dostosowane do chłodnego, górskiego klimatu, zatem stosuje się tam dużo przypraw, podczas gdy dania w obszarze amazońskim i na nizinach składają się przeważnie z ryb, juk