WYNIKI WYSZUKIWANIA
Przekąski dla diabetyka są doskonałym sposobem na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi, jednak niekiedy dobór odpowiedniej przekąski może być sporym problemem. Pokarmy muszą zawierać białka, tłuszcze i niewiele węglowodanów. Niewskazane są
Od dawna wiadomo, że barwy mogą wpływać na nasze samopoczucie. Niektóre tonacje rozdrażniają, a inne uspokajają. Wpływają zarówno na umysł człowieka, jak i na ciało oraz duszę. Chromoterapię powszechnie wykorzystuje się w stylizacji ubrań czy wystroj
Niemal każde państwo ma własne znamienne produkty żywnościowe, które charakteryzują dany obszar oraz tworzą element kultury i tradycji kulinarnej przebywającej tam ludności. Do produktów regionalnych w Polsce zalicza się m.in. miody, sery, kiełbasy i
Mastyks to miękka żywica, którą otrzymuje się z drzew pistacji kleistej. Ma wiele pozytywnych właściwości: wpływa na zdrowie i urodę. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, a w dodatku ożywia wygląd cery, dogłębnie ją oczyszcza, odmładza i redu
Oryginalny ocet balsamiczny jest wytwarzany we włoskim regionie Emilia-Romania. Jest jedną z najdroższych przypraw świata. Nie nadaje się do gotowania, gdyż obróbka termiczna zabija jego niepowtarzalny aromat. Nadaje szlachetnego smaku owocom morza,
Choroba Alzheimera to nieodwracalne, przewlekłe schorzenie układu nerwowego, które dotyczy głównie ludzi starszych. Długi okres rozwija się bezobjawowo. Wywołuje trwałe zmiany w mózgu. W zaawansowanym stadium chorzy mogą cierpieć na zaburzenia snu, z
Kuchnia ormiańska przypomina częściowo kuchnię turecką i grecką, jednak ocaliła swoją nietuzinkową specyficzność dzięki kluczowemu doborowi przypraw używanych do różnych potraw. W kuchni tej dominują produkty, takie jak: chleb, orzechy, kasza bulgur,
Anyż (anyżek, anyż biedrzeniec) to roślina lecznicza, która znalazła zastosowanie w medycynie jako środek przeciwgorączkowy, przeciwkaszlowy, wykrztuśny, moczopędny oraz poprawiający trawienie. Anyżek ma zastosowanie w kuchni, w przemyśle kosmetyczny
Borelioza to najczęściej występująca choroba odkleszczowa na świecie. Zakażenie zachodzi w wyniku ukłucia i pasożytowania kleszcza w skórze. Rumień wędrujący to najczęstszy symptom początkowej fazy boreliozy. Pojawia się u 50-80% ludzi zakażonych i j
Ciężko wyobrazić sobie prawdziwą kuchnię bez sosów. Urozmaicają one smak wielu potraw, a czasami nawet decydują o ich charakterze. Istnieje mnóstwo receptur na sosy, a niektóre z nich zdobyły sławę na całym świecie i cieszą się ogromną popularnością
Kuchnia estońska jest trwale związana z tradycjami i kulturą, która przoduje w tym kraju. Bazuje głównie na wieprzowinie, rybach, warzywach, ziemniakach i produktach mlecznych. Na ukształtowanie wywarły wpływ również inne kraje, m.in. Litwa, Rosja, Ł
Nietrzymanie moczu to wstydliwa i coraz bardziej rozpowszechniona wśród ludzi choroba, która obiera komfort życia. Polega na niezamierzonym oddawaniu moczu. Ma charakter przewlekły i znacznie częściej dotyczy kobiet, niż mężczyzn. Nietrzymanie moczu
Grzybica to choroba wywoływana przez mikroorganizmy chorobotwórcze należące głównie do drożdży. Gatunkiem chorobotwórczym jest zwyczaj Candida albicans. Proces leczenia grzybicy powinien być wspomagany dietą przeciwgrzybiczą. Pacjent musi zwracać szc
Wysokiej jakości maseczka do twarzy jest doskonałym kosmetykiem pielęgnacyjnym. Jej systematyczne nakładanie działa zbawiennie na skórę, nawilża ją, odżywia i regeneruje. Oprócz tego zapewnia cerze zdrowy i piękny wygląd. Z maseczki nie powinny rezyg
Popularny sos sojowy, który wywodzi się z Azji ma ogromne zastosowanie w kulinariach. Znakomicie łączy się z pieczonym, smażonym i duszonym mięsem. Może być świetnym dodatkiem do gulaszu, zup, makaronów oraz marynat do mięs. Nadaje potrawom głębszego
Kombucza to napój, który wytwarza się ze słodzonej sfermentowanej herbaty. Jest lekko gazowany, ma orzeźwiający słodko-kwaskowy smak, a więc idealnie gasi pragnienie. Może być doskonałym zamiennikiem napojów gazowanych. W skład kombuczy wchodzą zazwy
Kuchnia słowacka jest smaczna i tania. Składa się głównie z dań rustykalnych - góralskich oraz chłopskich. Z racji położenia, możemy odszukać w niej pokaźne wpływy czeskie, węgierskie, niemieckie oraz polskie. Kluczowymi składnikami w kuchni słowacki
Fruktozemia (wrodzona nietolerancja fruktozy), to choroba o podłożu genetycznym, której objawy ujawniają się w chwili wprowadzenia do diety pokarmów zawierających m.in. fruktozę i sacharozę. Zaburzenia ze strony układu pokarmowego, które pojawiają si
Kwiaty ustawiamy w pomieszczeniach głównie ze względów estetycznych. Pięknie się prezentują, urozmaicają wygląd szarych i nieciekawych biur, nadając im lepszego wyglądu. Dodatkowo rozweselają dom i uspokajają. Okazuje się, że rośliny to swego rodzaja
Akupunktura jest metodą terapii różnych chorób. Polega na nakłuwaniu obszarów ciała pacjenta specjalnymi igłami. Główną koncepcją akupunktury jest to, że miejsca na skórze są połączone z poszczególnymi organami wewnętrznymi. Akupunktura, według jej e