Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem wina 
Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem wina
24.05.2021

Istnieją potrawy, które uwalniają swój niepowtarzalny smak i zapach w efekcie połączenia z winem. Odpowiednio dobrany rodzaj tego alkoholu może wydobyć z dania prawdziwy zapach i spowodować, że będzie ono niekwestionowanym wirtuozem kulinarnym. Do po



Komary - co je odstrasza? Sprawdzone sposoby na pozbycie się komarów 
Komary - co je odstrasza? Sprawdzone sposoby na pozbycie się komarów
17.05.2021

Wiele osób narzeka na komary, gdyż potrafią być naprawdę uciążliwe. Pojawiają się wiosną i są aktywne aż do jesieni. Aby samica owada mogła złożyć jaja, potrzebuje pokarmu, czyli krwi. Komary szczególnie przyciąga pot oraz dwutlenek węgla wydychany przez człowieka. Dlatego tak ważna jest wiedza na temat tego, co je odstrasza. Poznaj skuteczne metody na pozbycie się tych natarczywych owadów.



Halibut - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Halibut - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
09.05.2021

Halibut jest smaczną i wartościową pod względem wartości odżywczych rybą, jednak przez wielu ludzi niedocenianą rybą. Tymczasem warto go spożywać, ponieważ jest źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej, kwasów tłuszczowych omega-3, soli minera



Przegląd popularnych gadżetów sportowych 
Przegląd popularnych gadżetów sportowych
25.04.2021

Z roku na rok za zdrowym trybem życia podąża coraz więcej zwolenników. Profesjonalni sportowcy i ludzie, którzy regularnie trenują, muszą zadbać o należyty sprzęt sportowy i praktyczne gadżety. W poniższym zestawieniu znalazły się m.in. słuchawki, kr



Przyprawy, które leczą 
Przyprawy, które leczą
20.04.2021

Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz



Orzechy kola. Charakterystyka, wpływ na zdrowie i zastosowanie 
Orzechy kola. Charakterystyka, wpływ na zdrowie i zastosowanie
19.04.2021

Orzeszki kola są mało znanym produktem żywnościowym. Mają jednak wiele właściwości zdrowotnych, więc warto przyjrzeć się im bliżej. Mogą być idealnym dodatkiem do deserów i zamiennikiem kawy, ponieważ dodają energii i poprawiają nastrój. Są bowiem sk



Charakterystyka warzyw liściowych 
Charakterystyka warzyw liściowych
14.04.2021

Warzywa liściowe to popularna i bardzo rozpowszechniona grupa surowców roślinnych, która jest chętnie stosowana w gastronomii jako element sałatek oraz surówek. Liściowe spożywane są w formie surowej również jako dodatek do dań obiadowych i przekąsek



Pomysły kulinarne na dania z kaszą kuskus 
Pomysły kulinarne na dania z kaszą kuskus
08.04.2021

Kasza kuskus to otrzymywany z pszenicy twardej produkt o postaci małych ziarenek o średnicy 1 mm. Wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu, czyli północno-zachodniej Afryki - Libii, Tunezji, Maroko, a nazwa "kuskus" pochodzi od arabskiego słowa "keskes",



Kasza bulgur - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Kasza bulgur - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
03.04.2021

Kasza bulgur to rodzaj kaszy z pszenicy twardej, który jest produktem otrzymywanym przez gotowanie, a następnie wysuszanie ziaren. Jest doceniana przez mieszkańców krajów Bliskiego Wschodu. Kasza bulgur znana była już w 4000 lat p.n.e., a w ostatnim



Kuchnia islandzka 
Kuchnia islandzka
29.03.2021

Kuchnia islandzka jest prosta, urozmaicona i smaczna. Mieszkańcy Islandii mówią, że ich baranina i jagnięcina są najlepsze na świecie. Sposób przygotowania niektórych potraw czasami może zadziwiać. Islandczycy mogą pochwalić się daniami z mięsa owcze



Guarana - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Guarana - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie
27.03.2021

Guarana (Paullinia cupana) jest rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej i Środkowej. Jej lecznicze właściwości znane są od dawna i były wykorzystywane już przez rdzennych mieszkańców Amazonii i Brazylii. Guarana swoją popularność zdobyła jako środek



Czy warto jeść podroby? Rodzaje podrobów, kalorie, wartości odżywcze 
Czy warto jeść podroby? Rodzaje podrobów, kalorie, wartości odżywcze
21.03.2021

Podroby to dla wielu osób mięso dość kontrowersyjne. Ponieważ są tanie, to niektórzy uważają je za produkt gorszej jakości. Nie każdy za nimi przepada, głównie dlatego, że mają charakterystyczny smak i niezbyt apetyczny wygląd. Ale okazuje się, że mó



Jakie owoce wspierają trawienie? 
Jakie owoce wspierają trawienie?
18.03.2021

Zdrowym sposobem na walkę z zaparciami jest włączenie do diety owoców pobudzających trawienie. Warto postawić na cytrusy, owoce suszone i te z drobnymi pestkami. Dobrym wyborem będą też niektóre owoce egzotyczne. Substancje w nich obecne pomagają w o



Gotu kola - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Gotu kola - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie
14.03.2021

Gotu kola znana również pod nazwą wąkrotka azjatycka (Centella asiatica L.), jest jedną cenionych od wieków i stosowanych na szeroką skalę roślin leczniczych. Należy do roślin wieloletnich z rodziny selerowatych. Uważana jest za roślinę o właściwości



Chrom - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Chrom - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
12.03.2021

Chrom jest jednym z ważnych mikroelementów w organizmie. Zawartość chromu w ciele dorosłego człowieka szacuje się na ok. 1-6 mg. Jego nazwa wywodzi się z języka greckiego chrome i oznacza barwę, która odnosi się do różnych kolorowych minerałów, w któ



Owoce kandyzowane - czy są zdrowe? Rodzaje, wartości odżywcze i zastosowanie 
Owoce kandyzowane - czy są zdrowe? Rodzaje, wartości odżywcze i zastosowanie
10.03.2021

Owoce kandyzowane to smaczny zamiennik powszechnie spożywanych słodyczy. Kolorowe i słodkie owoce przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Można je dodawać do muesli i lodów, dekorować nimi ciasta lub spożywać jako oddzielną przekąskę. Czy owoce kand



Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem anchois 
Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem anchois
08.03.2021

Najwięcej anchois, czyli przetworów z sardeli europejskiej spożywają Japończycy, Amerykanie i Brytyjczycy. W ostatnich latach stały się bardzo popularne także w Polsce. Można je kupić niemal w każdym supermarkecie, jednak nie należą do tanich produkt



Aktywność fizyczna w osteoporozie 
Aktywność fizyczna w osteoporozie
06.03.2021

Osteoporoza to niebezpieczna choroba kości, która dotyka coraz więcej ludzi na całym świecie. Systematyczny wysiłek fizyczny może uchronić organizm przed rozwojem osteoporozy i wspomóc jej leczenie. Odpowiednio dobrane ćwiczenia poprawią stan tkanki



Ginkgo biloba - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Ginkgo biloba - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie
04.03.2021

Ginkgo biloba (miłorząb dwuklapowy) to jeden z najstarszych gatunków drzew. Substancje bioaktywne w nim obecne, mogą usprawniać krążenie krwi, co chroni przed niedotlenieniem mózgu i śmiercią neuronów. Roślina może pomóc w profilaktyce schorzeń neuro



Kuchnia mongolska 
Kuchnia mongolska
02.03.2021

Ogromne obszary, które nie nadają się do uprawy i srogi klimat, spowodowały, że kuchnia mongolska składa się przede wszystkim z mięsa. Ten pokarm w surową zimę ma zapewnić mieszkańcom przeżycie. Przyjęło się, że im więcej tłuszczu zwierzęcego tym lep



  | 1 | . . . . | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | . . . . | 378 |