WYNIKI WYSZUKIWANIA
Istnieją potrawy, które uwalniają swój niepowtarzalny smak i zapach w efekcie połączenia z winem. Odpowiednio dobrany rodzaj tego alkoholu może wydobyć z dania prawdziwy zapach i spowodować, że będzie ono niekwestionowanym wirtuozem kulinarnym. Do po
Wiele osób narzeka na komary, gdyż potrafią być naprawdę uciążliwe. Pojawiają się wiosną i są aktywne aż do jesieni. Aby samica owada mogła złożyć jaja, potrzebuje pokarmu, czyli krwi. Komary szczególnie przyciąga pot oraz dwutlenek węgla wydychany przez człowieka. Dlatego tak ważna jest wiedza na temat tego, co je odstrasza. Poznaj skuteczne metody na pozbycie się tych natarczywych owadów.
Halibut jest smaczną i wartościową pod względem wartości odżywczych rybą, jednak przez wielu ludzi niedocenianą rybą. Tymczasem warto go spożywać, ponieważ jest źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej, kwasów tłuszczowych omega-3, soli minera
Z roku na rok za zdrowym trybem życia podąża coraz więcej zwolenników. Profesjonalni sportowcy i ludzie, którzy regularnie trenują, muszą zadbać o należyty sprzęt sportowy i praktyczne gadżety. W poniższym zestawieniu znalazły się m.in. słuchawki, kr
Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz
Orzeszki kola są mało znanym produktem żywnościowym. Mają jednak wiele właściwości zdrowotnych, więc warto przyjrzeć się im bliżej. Mogą być idealnym dodatkiem do deserów i zamiennikiem kawy, ponieważ dodają energii i poprawiają nastrój. Są bowiem sk
Warzywa liściowe to popularna i bardzo rozpowszechniona grupa surowców roślinnych, która jest chętnie stosowana w gastronomii jako element sałatek oraz surówek. Liściowe spożywane są w formie surowej również jako dodatek do dań obiadowych i przekąsek
Kasza kuskus to otrzymywany z pszenicy twardej produkt o postaci małych ziarenek o średnicy 1 mm. Wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu, czyli północno-zachodniej Afryki - Libii, Tunezji, Maroko, a nazwa "kuskus" pochodzi od arabskiego słowa "keskes",
Kasza bulgur to rodzaj kaszy z pszenicy twardej, który jest produktem otrzymywanym przez gotowanie, a następnie wysuszanie ziaren. Jest doceniana przez mieszkańców krajów Bliskiego Wschodu. Kasza bulgur znana była już w 4000 lat p.n.e., a w ostatnim
Kuchnia islandzka jest prosta, urozmaicona i smaczna. Mieszkańcy Islandii mówią, że ich baranina i jagnięcina są najlepsze na świecie. Sposób przygotowania niektórych potraw czasami może zadziwiać. Islandczycy mogą pochwalić się daniami z mięsa owcze
Guarana (Paullinia cupana) jest rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej i Środkowej. Jej lecznicze właściwości znane są od dawna i były wykorzystywane już przez rdzennych mieszkańców Amazonii i Brazylii. Guarana swoją popularność zdobyła jako środek
Podroby to dla wielu osób mięso dość kontrowersyjne. Ponieważ są tanie, to niektórzy uważają je za produkt gorszej jakości. Nie każdy za nimi przepada, głównie dlatego, że mają charakterystyczny smak i niezbyt apetyczny wygląd. Ale okazuje się, że mó
Zdrowym sposobem na walkę z zaparciami jest włączenie do diety owoców pobudzających trawienie. Warto postawić na cytrusy, owoce suszone i te z drobnymi pestkami. Dobrym wyborem będą też niektóre owoce egzotyczne. Substancje w nich obecne pomagają w o
Gotu kola znana również pod nazwą wąkrotka azjatycka (Centella asiatica L.), jest jedną cenionych od wieków i stosowanych na szeroką skalę roślin leczniczych. Należy do roślin wieloletnich z rodziny selerowatych. Uważana jest za roślinę o właściwości
Chrom jest jednym z ważnych mikroelementów w organizmie. Zawartość chromu w ciele dorosłego człowieka szacuje się na ok. 1-6 mg. Jego nazwa wywodzi się z języka greckiego chrome i oznacza barwę, która odnosi się do różnych kolorowych minerałów, w któ
Owoce kandyzowane to smaczny zamiennik powszechnie spożywanych słodyczy. Kolorowe i słodkie owoce przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Można je dodawać do muesli i lodów, dekorować nimi ciasta lub spożywać jako oddzielną przekąskę. Czy owoce kand
Najwięcej anchois, czyli przetworów z sardeli europejskiej spożywają Japończycy, Amerykanie i Brytyjczycy. W ostatnich latach stały się bardzo popularne także w Polsce. Można je kupić niemal w każdym supermarkecie, jednak nie należą do tanich produkt
Osteoporoza to niebezpieczna choroba kości, która dotyka coraz więcej ludzi na całym świecie. Systematyczny wysiłek fizyczny może uchronić organizm przed rozwojem osteoporozy i wspomóc jej leczenie. Odpowiednio dobrane ćwiczenia poprawią stan tkanki
Ginkgo biloba (miłorząb dwuklapowy) to jeden z najstarszych gatunków drzew. Substancje bioaktywne w nim obecne, mogą usprawniać krążenie krwi, co chroni przed niedotlenieniem mózgu i śmiercią neuronów. Roślina może pomóc w profilaktyce schorzeń neuro
Ogromne obszary, które nie nadają się do uprawy i srogi klimat, spowodowały, że kuchnia mongolska składa się przede wszystkim z mięsa. Ten pokarm w surową zimę ma zapewnić mieszkańcom przeżycie. Przyjęło się, że im więcej tłuszczu zwierzęcego tym lep