Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Grzyby uprawne - charakterystyka i wartości odżywcze 
Grzyby uprawne - charakterystyka i wartości odżywcze
28.02.2021

Grzyby uprawne to bardzo popularny produkt spożywczy, który jest chętnie wykorzystywany w gastronomii. W ostatnich latach zwiększyło się zainteresowanie wieloma gatunkami grzybów uprawnych, dzięki ich dostępności przez cały rok, łatwości zbioru oraz



Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej 
Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej
25.02.2021

Mierniki zdrowotne stosowane w epidemiologii żywieniowej to pośrednia ocena stanu zdrowia populacji, która bazuje na sprawdzeniu długości życia, zachorowalności na dane jednostki chorobowe oraz umieralności z jej powodów. Analiza i prawidłowa interpr



Paprykarz szczeciński - czy warto go jeść? Skład i kalorie 
Paprykarz szczeciński - czy warto go jeść? Skład i kalorie
23.02.2021

Pierwsza receptura na paprykarz szczeciński powstała w latach 60. XX wieku w Szczecinie. Nic dziwnego, że miasto znane jest z tego specjału. Paprykarz to konserwa zawierająca m.in. rozdrobnione mięso ryb, warzywa, ryż, przyprawy. Ale czy można uznać



Stabilność witamin, a przygotowanie posiłków 
Stabilność witamin, a przygotowanie posiłków
21.02.2021

Jemy niewątpliwie dla przyjemności i zaspokojenia apetytu, ale również dla zachowania zdrowia. Znakomita większość produktów spożywczych - tak pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego - jest bogata w szereg witamin, czyli organicznych związków chemi



Hibiskus - właściwości lecznicze i zastosowanie 
Hibiskus - właściwości lecznicze i zastosowanie
19.02.2021

Hibiskus to roślina o charakterystycznych, pięknych kwiatach. W wielu państwach uprawia się ją zwłaszcza w celach ozdobnych. Kwiaty wykorzystuje się także do robienia naparu. Roślina działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zmniejsza ciśnienie kr



Chemiczne metody utrwalania żywności 
Chemiczne metody utrwalania żywności
17.02.2021

Chemiczne metody utrwalania żywności mają na celu wydłużenie jej trwałości przydatności do spożycia przez zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Polegają one na dodaniu do żywności małych dawek związków chemicznych, które niszczą i hamują roz



Żelazo - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Żelazo - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
15.02.2021

Żelazo jest jednym z głównych mikroelementów w organizmie człowieka. Odgrywa szczególnie ważną rolę, odpowiadając między innymi za prawidłowy transport i magazynowanie tlenu. Niedobory tego pierwiastka mogą zatem prowadzić do znacznych upośledzeń wie



Masaż leczniczy - jak wpływa na zdrowie? 
Masaż leczniczy - jak wpływa na zdrowie?
13.02.2021

Masaż to zbiór chwytów i technik manualnych, mechanicznie wpływających na skórę, tkankę podskórną, stawy, mięśnie, narządy i inne układy w organizmie. Masaż zwiększa przepływ krwi, prowadzi do szybszego odprowadzania zbędnych metabolitów. Odżywia tka



Enzymy trawienne - charakterystyka i działanie 
Enzymy trawienne - charakterystyka i działanie
11.02.2021

Enzymy trawienne to specyficznie, białkowe związki, które są wydzielane w układzie pokarmowym człowieka. Ich zadaniem jest trawienie złożonych substancji, które dostarczane są wraz z pożywieniem. Dzięki temu możliwe jest przyswajanie prostych związkó



Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem ananasa 
Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem ananasa
09.02.2021

Pod skórką ananasa kryje się słodki i soczysty miąższ. Dla wielbicieli tego owocu jest dobra wiadomość - jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Można go jeść na surowo, ale doskonale sprawdzi w daniach serwowanych na ciepło. Egzotyczny owoc jest idealn



Najczęściej podrabiane produkty żywnościowe. Jak nie dać się oszukać? 
Najczęściej podrabiane produkty żywnościowe. Jak nie dać się oszukać?
07.02.2021

Przyczyną podrabiania żywności jest głównie chęć zysku. Część producentów szuka w ten sposób oszczędności i posuwa się do krętactwa. Nie tylko drogie i luksusowe produkty żywnościowe są podrabiane i zafałszowane, ale również te tańsze i bardziej maso



Kalamina w pielęgnacji skóry 
Kalamina w pielęgnacji skóry
05.02.2021

Właściwości lecznicze, pielęgnacyjne i odżywcze kalaminy doceniano już w starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji. Kosmetyk ten jest wytwarzany z hemimorfitu, czyli kalaminu. Nazywana inaczej pudrem kalaminowym, zawiera tlenek i węglan cynku oraz tlenek



Kwas elagowy i jego właściwości prozdrowotne. Gdzie go znajdziemy? 
Kwas elagowy i jego właściwości prozdrowotne. Gdzie go znajdziemy?
03.02.2021

Kwas elagowy to naturalna substancja z grupy polifenoli, należąca do kwasów fenolowych. Kwas elagowy występuje głównie w owocach i orzechach. Jest wyjątkowo pomocna w zachowaniu naszego zdrowia. Ma niebywałe znaczenie w profilaktyce nowotworów i chor



Charakterystyka roślin strączkowych 
Charakterystyka roślin strączkowych
01.02.2021

Rośliny (warzywa) strączkowe to surowce roślinne, które stosowane są chętnie w gastronomii na całym świecie. Stanowią pożądany składnik dań obiadowych, sałatek oraz dań wegetariańskich i wegańskich. Strączkowe kupujemy jako świeże i jako suche ziarna



Tradycyjny rosół. Jakie ma właściwości i jak go przyrządzić? 
Tradycyjny rosół. Jakie ma właściwości i jak go przyrządzić?
30.01.2021

Rosół uważany jest za tradycyjne polskie danie. Gości nie tylko na stołach Polaków, lecz także w innych krajach. Rosół dobrze smakuje, a także leczy. Spożywamy go zazwyczaj w czasie przeziębienia - i bardzo dobrze. Bulion przyrządzony na mięsie, kośc



Betulina - charakterystyka i właściwości lecznicze 
Betulina - charakterystyka i właściwości lecznicze
27.01.2021

Betulina jest jednym z najczęściej spotykanych w przyrodzie triterpenów. Została znaleziona w 200 gatunkach różnych roślin, m.in. w tkankach leszczyny, grabu i olchy. Najbogatszym źródłem tego związku jest jednak zewnętrzna warstwa białej kory dwóch



Puszysty sernik z bezą 
Puszysty sernik z bezą
26.01.2021

ciasta i desery

Kuchnia: polska

Dodany przez: eater


1-2 godziny 8 - 12 porcji

trudność

kaloryczność




Dieta w stwardnieniu rozsianym (SM) 
Dieta w stwardnieniu rozsianym (SM)
25.01.2021

Stwardnienie rozsiane to przewlekła choroba neurologiczna, która cechuje się występowaniem stanów zapalnych oraz zaburzeniem funkcji układu odpornościowego. Schorzenie może pogorszyć codziennie funkcjonowanie chorego. Uważa się, że odpowiednia dieta



Kuchnia bałkańska 
Kuchnia bałkańska
23.01.2021

Kuchnia bałkańska kształtowała się na przestrzeni wieków. Z tego względu jest bardzo różnorodna. Charakteryzuje się świeżymi, miejscowymi produktami, a mieszkańcy Półwyspu Bałkańskiego przygotowują pyszne tradycyjne potrawy i chętnie dzielą się przep



Wątróbka - czy jest zdrowa? Kalorie i wartości odżywcze 
Wątróbka - czy jest zdrowa? Kalorie i wartości odżywcze
21.01.2021

Wątróbka to jedne z najtańszych podrobów. Niektórzy za nią przepadają, a inni wprost przeciwnie - nie odważą się jej nawet spożyć. Wątróbka zawiera pełnowartościowe białko, wiele witamin oraz minerałów, w tym np. żelazo, selen, cynk, mangan, miedź. C



  | 1 | . . . . | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | . . . . | 378 |