Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Miedź - funkcje, zapotrzebowanie i źródła 
Miedź - funkcje, zapotrzebowanie i źródła
19.01.2021

Miedź stanowi jeden z głównych mikroelementów w ludzkim organizmie. Jej zawartość w organizmie szacuje się na ok. 1,4-2,1 mg na każdy kilogram masy ciała. Zlokalizowana jest w głównej mierze w mięśniach i kościach oraz w mniejszych ilościach w mózgu,



Kwiat lotosu. Charakterystyka, właściwości i zastosowanie w kosmetyce 
Kwiat lotosu. Charakterystyka, właściwości i zastosowanie w kosmetyce
17.01.2021

Kwiat lotosu jest bez wątpienia jedną z najpiękniejszych, a zarazem najstarszych roślin Wschodu. To symbol czystości, skromności, mądrości. Pięknie ozdabia ogrody, i ma także właściwości lecznicze - jest jadalny. Ma wartościowe składniki odżywcze, w



Kuchnia kanadyjska 
Kuchnia kanadyjska
15.01.2021

Kuchnia kanadyjska to połączenie wielu smaków, tradycji i kultur. Dania i potrawy różnią się od siebie w zależności od regionu kraju. W kuchni kanadyjskiej można zauważyć korzenie angielskie, francuskie, szkockie, a także azjatyckie i karaibskie, co



Produkty odświeżające oddech 
Produkty odświeżające oddech
13.01.2021

Istnieją proste sposoby, które mogą pomóc w łagodzeniu przykrego oddechu. Niektóre produkty mogą zmniejszać i zwalczać przykry zapach z ust. Na liście produktów, walczących z nieprzyjemnym oddechem znalazły się m.in. szałwia, ocet jabłkowy, natka pie



Termiczne metody utrwalania żywności 
Termiczne metody utrwalania żywności
11.01.2021

Utrwalanie termiczne żywności ma na celu zwiększenie jej bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz długości przydatności do spożycia. Dzięki działaniu wysokiej lub niskiej temperatury możliwe jest zahamowanie, lub ograniczenie rozwoju mikroorganizmów, w



Lamblioza (giardioza) - objawy, rozpoznanie i leczenie zakażenie lamblią 
Lamblioza (giardioza) - objawy, rozpoznanie i leczenie zakażenie lamblią
09.01.2021

Lamblioza (giardioza) jest pasożytniczą chorobą, która może przenosić się drogą pokarmową, np. poprzez zjedzenie zanieczyszczonej żywności, ale nie tylko. Jest jedną z najczęściej występujących chorób pasożytniczych wśród ludzi na całym świecie. Paso



Dieta w leczeniu dyslipidemii 
Dieta w leczeniu dyslipidemii
07.01.2021

Dyslipidemia jest chorobą, która powoduje zaburzenia gospodarki lipidowej organizmu. Wiąże się z nieprawidłowością zarówno w ilości, jak i budowie lipidów. Jej wystąpienie powoduje zwiększenie ryzyka zachorowania na choroby układu sercowo-naczynioweg



Skórka pomarańczowa, cytrynowa i z limonki - właściwości i zastosowanie. Przepisy na domową skórkę z cytrusów 
Skórka pomarańczowa, cytrynowa i z limonki - właściwości i zastosowanie. Przepisy na domową skórkę z cytrusów
05.01.2021

Skórka pomarańczowa, cytrynowa i z limonki to zdaniem wielu osób idealny dodatek do świątecznych wypieków. Skórki mają olejki eteryczne, które nadają potrawom wyjątkowego i odświeżającego aromatu. Polepszają ich smak i mają też zbawienny wpływ na zdr



Zastosowanie laktoferyny w kosmetologii 
Zastosowanie laktoferyny w kosmetologii
03.01.2021

Laktoferyna jest białkiem serwatkowym mleka, które należy do grupy glikoprotein. Występuje zarówno w mleku ludzkim, jak i krowim. Jej największe ilości znajdują się jednak w siarze, a za jej wytwarzanie w gruczole sutkowym odpowiadają dwa hormony - p



Czynniki kształtujące sposób żywienia społeczeństwa 
Czynniki kształtujące sposób żywienia społeczeństwa
01.01.2021

Sposób żywienia to zespół zachowań, składający się z wielu czynników, który jest związany z wyborem żywności i jego konsumpcją. Wszystkie zachowania dotyczą rodzajów kupowanych produktów, sposobu pozyskiwania informacji o żywieniu oraz częstotliwości



Pomysły kulinarne na dania z kalafiora 
Pomysły kulinarne na dania z kalafiora
31.12.2020

Kalafior to popularne warzywo, które zachwyca swoim smakiem, łatwością przyrządzenia i wysokimi walorami odżywczymi. Wykorzystywany jest w wielu potrawach min. sałatkach, zapiekankach, czy makaronach. Doskonale smakuje gotowany, duszony, a także piec



Zanieczyszczenia biologiczne żywności 
Zanieczyszczenia biologiczne żywności
29.12.2020

Zanieczyszczenie żywności to każda substancja, która nie została dodana celowo, jednak występuje jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin, hodowli zwierząt lub dostała się w nieprawidłowych procesach produkcji, przechowywania, przetwa



Jak prawidłowo czytać wyniki analizy składu ciała? 
Jak prawidłowo czytać wyniki analizy składu ciała?
27.12.2020

Przeprowadzenie analizy składu ciała, pomaga lepiej określić procentową zawartość składników ciała: wody, białka, tkanki, tłuszczowej, tkanki mięśniowej i kostnej. W prosty sposób można odczytać także inne parametry, np. BMI, wiek metaboliczny, stan



Zupa z kurkami 
Zupa z kurkami
22.12.2020

zupy

Kuchnia: polska

Dodany przez: NutriAdvicerka


30-45 minut 2 - 4 porcje

trudność

kaloryczność




Tiramisu z mascarpone 
Tiramisu z mascarpone
22.12.2020

ciasta i desery

Kuchnia: włoska

Dodany przez: Rokl


30-45 minut 6 - 8 porcji

trudność

kaloryczność




Warzywa konserwowe - rodzaje i wartości odżywcze. Słoiki czy puszki? 
Warzywa konserwowe - rodzaje i wartości odżywcze. Słoiki czy puszki?
22.12.2020

Kukurydza, zielony groszek, ogórki, ciecierzyca, fasola, pomidory i wiele innych. Na półkach sklepowych można znaleźć wiele rodzajów warzyw w zalewach, zamkniętych w słoikach hermetycznych bądź metalowych puszkach i oklejonych etykietą. Czy warzywa k



Dziewanna - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Dziewanna - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie
20.12.2020

Dziewannę stosowano od czasów starożytnych. Roślina występuje w różnych regionach świata, także w Polsce. Dziewanna, bo o niej mowa, liczy ponad 300 gatunków. Ze względu na specyficzne właściwości, zyskała uznanie w fitoterapii jako funkcjonalny środ



Likopen - charakterystyka i właściwości zdrowotne 
Likopen - charakterystyka i właściwości zdrowotne
18.12.2020

Likopen jest czerwono-pomarańczowym barwnikiem pochodzenia roślinnego z rodziny karotenoidów. Największe jego ilości spotykane są w czerwonych i żółtych warzywach i owocach, tj. pomidorach, papryce, papai, grapefruitach, przepękli indochińskiej, guja



Pomysły kulinarne na wegańską Wigilię 
Pomysły kulinarne na wegańską Wigilię
16.12.2020

Wigilia to czas spotkań z bliskimi, wspólnych rozmów i ciepła rodzinnego. Tradycyjnie co roku przygotowujemy uroczystą kolację, podczas której dziękujemy sobie za kolejny rok i życzymy pomyślności na kolejny. Coraz częściej jednak nasze preferencje i



Aktywność fizyczna u osób z cukrzycą 
Aktywność fizyczna u osób z cukrzycą
14.12.2020

Sport to nieodzowna część zdrowego stylu życia. Regularny wysiłek fizyczny niesie ze sobą wiele korzyści i ma duże znaczenie w przypadku ludzi chorych na cukrzycę. Sport może być jednym z elementów terapii choroby, ponieważ pomaga w kontroli glikemii



  | 1 | . . . . | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | . . . . | 378 |