Dzisiaj jest: Poniedziałek, 13.07.2020 Imieniny: Ernesta i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Dieta dla szczupłych 
Dieta dla szczupłych
14.12.2008

W czasie kiedy większość ludzi będących na różnorodnych dietach walczy z nadwagą, jest grupa ludzi, która postępuje odwrotnie i próbuje przybrać na wadze. Podwyższenie wagi w zdrowy sposób (poprzez wzrost tkanki mięśniowej, a nie tłuszczowej !) jest



Dieta dla ludzi starszych 
Dieta dla ludzi starszych
14.12.2008

Właściwe odżywianie pozwala zachować dłużej sprawność fizyczną i umysłową. Proces starzenia się organizmu jest nieuchronny. Często możemy jednak sprawić, aby postępował on wolniej i dzięki temu dłużej zachować sprawność zarówno fizyczną, jak i umysło



Dieta w czasie karmienia piersią 
Dieta w czasie karmienia piersią
14.12.2008

W okresie karmienia piersią prawidłowe odżywianie się matki ma duże znaczenie dla zdrowia dziecka. Po wieloletnim okresie popularyzowania karmienia niemowląt sztucznymi mieszankami mlecznymi, kilka lat temu nastąpił zdecydowany zwrot ku karmieniu pie



Dieta dla kulturystów 
Dieta dla kulturystów
14.12.2008

Stosowanie odpowiedniej diety nie tylko sprzyja zdrowiu ale i zdecydowanie pomaga rozwinąć muskulaturę. Aby móc właściwie trenować i zapewnić przyrost masy mięśni musimy dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych i przestrzeg



Dieta dla kobiet w ciąży 
Dieta dla kobiet w ciąży
14.12.2008

Właściwe odżywianie podczas ciąży jest ważne, ale nie może być źródłem stresu. Jedzenie powinno być przyjemnością. Wtedy organizm lepiej wszystko trawi i przyswaja. W pierwszej połowie ciąży gdy zorientujesz się, że jesteś w ciąży, powinnaś przyjrzeć



Dieta dla aktywnych 
Dieta dla aktywnych
14.12.2008

Aktywność fizyczna jest nieodłącznym elementem życia wielu osób. Zasady żywienia podczas wzmożonego wysiłku fizycznego w dużym stopniu zależą od jego rodzaju. Niektóre osoby uprawiają sport dla zdrowia i szczupłej sylwetki, inne traktują go wyczynowo



Słownik pojęć żywieniowych W-Ż 
Słownik pojęć żywieniowych W-Ż
14.12.2008

Słownik pojęć żywieniowych na litery od W do Ż. Warstwa aleuronowa - Warstwa komórek znajdujących się pod zewnętrzną skórką ziarniaków zbóż, bogata w substancje białkowe, witaminy z grupy B i składniki mineralne. Wartość biologiczna białka - Stopień,



Słownik pojęć żywieniowych S-U 
Słownik pojęć żywieniowych S-U
14.12.2008

Słownik pojęć żywieniowych na litery od S do U. Sacharaza - Enzym występujący min. w soku jelitowym, rozkładający sacharozę do glukozy i fruktozy. Sacharoza - Dwucukier złożony z glukozy i fruktozy, połączony wiązaniami glikozydowymi. Sacharydy (Cukr



Słownik pojęć żywieniowych O-R 
Słownik pojęć żywieniowych O-R
14.12.2008

Słownik pojęć żywieniowych na litery od O do R. Obrzęk - Nadmierne nagromadzenie wody w organizmie w wyniku zaburzeń w równowadze wodno-elektrolitycznej. Występuje w ciężkim niedożywieniu białkowym, w niektórych chorobach (niewydolność nerek, wątroby



Słownik pojęć żywieniowych Ł-N 
Słownik pojęć żywieniowych Ł-N
14.12.2008

Słownik pojęć żywieniowych na litery od Ł do N. Ładunek glikemiczny - Jest to sposób oceny zawartości węglowodanów w pożywieniu. Opiera się na dwóch zmiennych wartościach: wartości indeksu glikemicznego (IG) oraz rozmiarze standardowej porcji, przez



Słownik pojęć żywieniowych J-L 
Słownik pojęć żywieniowych J-L
14.12.2008

Słownik pojęć żywieniowych na litery od J do L. Jadłospis - Wykaz produktów, potraw lub posiłków oferowanych klientom w restauracji, stołówce lub punkcie żywienia zbiorowego. Zwykle zawiera informacje o gramaturze, wartości energetycznej i cenie prod



Słownik pojęć żywieniowych G-I 
Słownik pojęć żywieniowych G-I
14.12.2008

Słownik pojęć żywieniowych na litery od G do I. Galaktoza - Cukier prosty, wchodzi w skład laktozy, oligosacharydów oraz polisacharydów. Gastroenterologia - Nauka o chorobach przewodu pokarmowego uwzględniająca również choroby wątroby, dróg żółciowyc



Słownik pojęć żywieniowych D-F 
Słownik pojęć żywieniowych D-F
14.12.2008

Słownik pojęć żywieniowych na litery od D do F. Data ważności - Data, do której prawidłowo przechowywany środek spożywczy zachowuje swoje właściwości. Dekstryny - Krótkie łańcuchy zbudowane z cząsteczek glukozy, które powstają w wyniku degradacji skr



Słownik pojęć żywieniowych A-C 
Słownik pojęć żywieniowych A-C
14.12.2008

Słownik pojęć żywieniowych na litery od A do C. Aflatoksyny - Mykotoksyny wytwarzane przez grzyby z rodzaju Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus. Grzyby te występują w orzechach ziemnych, zbożu, migdałach w wilgotnych rejonach tropikalnych. A



Czym różni się kefir od jogurtu 
Czym różni się kefir od jogurtu
11.12.2008

Napoje z mleka poddanego ukwaszeniu przez bakterie fermentacji mlekowej, z ewentualnym współdziałaniem drożdży, stanowią od niepamiętnych czasów formę utrwalonych postaci mleka, w miarę upływu czasu otrzymywano je według naukowych receptur i metod, o



Co poprawia, a co pogarsza wchłanianie witamin i minerałów 
Co poprawia, a co pogarsza wchłanianie witamin i minerałów
11.12.2008

Wchłanianie jest to proces zachodzący w przewodzie pokarmowym, głównie w jelicie cienkim, polegający na wnikaniu końcowych produktów trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów, a także w niezmienionej postaci wody, witamin i minerałów do komórek śluz



Alergia pokarmowa 
Alergia pokarmowa
11.12.2008

Nieżyt nosa, biegunki, wymioty, obrzęki krtani, objawy astmatyczne, zmiany skórne w postaci wyprysku lub pokrzywki mogą być reakcjami alergicznymi. Problem alergii pokarmowych dotyczy coraz większej liczby osób, zarówno dzieci, jak i dorosłych. Posze



Zatrucia grzybami 
Zatrucia grzybami
11.12.2008

Polska jest krajem o szczególnie dużej liczbie zatruć grzybami, co wynika zapewne z powszechności zbierania ich w środowisku naturalnym. W krajach zachodnich, gdzie grzyby są raczej kupowane w sklepach a nie samodzielnie zbierane, przypadki zatruć są



Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) w żywności 
Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) w żywności
11.12.2008

Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) - są to wszystkie substancje występujące w żywności, które ograniczają bądź uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych lub substancje wywierające szkodliwy wpływ na organizm ludzki. Należą do nich zwią



Metody utrwalania żywności 
Metody utrwalania żywności
10.12.2008

Przez pojęcie utrwalanie żywności rozumiemy: wstrzymanie tkankowych procesów biochemicznych (np. ciemnienia enzymatycznego), niedopuszczenie do rozwoju i działalności drobnoustrojów (przez ich zniszczenie lub usunięcie z zabezpieczeniem przed ponowną



  | 1 | . . . . | 374 | 375 | 376 | 377 | 378 |   »