Dzisiaj jest: Piątek, 05.06.2020 Imieniny: Walerii i Bonifacego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) w żywności 
Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) w żywności
11.12.2008

Substancje antyodżywcze (antyżywieniowe) - są to wszystkie substancje występujące w żywności, które ograniczają bądź uniemożliwiają wykorzystanie składników odżywczych lub substancje wywierające szkodliwy wpływ na organizm ludzki. Należą do nich zwią



Metody utrwalania żywności 
Metody utrwalania żywności
10.12.2008

Przez pojęcie utrwalanie żywności rozumiemy: wstrzymanie tkankowych procesów biochemicznych (np. ciemnienia enzymatycznego), niedopuszczenie do rozwoju i działalności drobnoustrojów (przez ich zniszczenie lub usunięcie z zabezpieczeniem przed ponowną



Kalkulator CPM 
Kalkulator CPM
09.12.2008

Kalkulator Całkowitej Przemiany Materii (CPM) - czyli Total Metabolic Rate pozwala obliczyć całodobowy wydatek energetyczny człowieka - Całkowita Przemiana Materii to inaczej Dzienne Zapotrzebowanie Energetyczne. CPM informuje nas ile energii (kcal)



Kalkulator PPM 
Kalkulator PPM
09.12.2008

Kalkulator Podstawowej Przemiany Materii (PPM) - czyli Basal Metabolic Rate pozwala obliczyć taką ilość energii, jaką należy dostarczyć organizmowi, aby zapewnić prawidłowe działanie narządów wewnętrznych w warunkach zupełnego spokoju zarówno fizyczn



Kalkulator spalania kalorii 
Kalkulator spalania kalorii
09.12.2008

Kalkulator spalania kalorii przedstawia przybliżone wartości spalonych kalorii podczas różnych zajęć i czynności. Należy pamiętać, że warunki otoczenia (np. temperatura) oraz cechy organizmu mogą nieco zmienić rzeczywisty wynik. Odchudzanie to nie ty



Kalkulator WHR 
Kalkulator WHR
09.12.2008

Kalkulator WHR (Waist to Hip Ratio) - pozwala obliczyć Stosunek Obwodu Talii Do Obwodu Bioder i jest kalkulatorem stosowanym do określenia rodzaju otyłości i rozmieszczenia tkanki tłuszczowej. Otyłość ogólnie dzielimy na dwa główne typy: typu jabłkow



Jak przechowywać żywność 
Jak przechowywać żywność
09.12.2008

Produkty żywnościowe przechowywane w różnych warunkach przez pewien okres czasu podlegają wielu przemianom: mikrobiologicznym, biochemicznym, chemicznym, fizycznym. Szereg tych zmian zachodzących z upływem czasu może prowadzić do obniżania wartości o



Zasady zdrowego odżywiania 
Zasady zdrowego odżywiania
09.12.2008

Zasady zdrowego odżywiania portalu odzywianie.info.pl. Zalecane są co najmniej 3 posiłki dziennie lecz wskazane 4-5 posiłki, oparte o pełnowartościowe i o niskim stopniu przetworzenia produkty. Ważne są też regularne pory posiłków. Organizm funkcjon



Indeks i ładunek glikemiczny 
Indeks i ładunek glikemiczny
09.12.2008

Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom gluko



Polecane strony 
Polecane strony
08.12.2008

Polecane i ciekawe strony związane z tematyką odżywiania.



Co zrobić aby zapobiec stratom witamin 
Co zrobić aby zapobiec stratom witamin
08.12.2008

Zawartość witamin w żywności zmniejsza się podczas przechowywania, przygotowywania i obróbki termicznej. Tylko zawartość witaminy D i H pozostaje niezmienna. Straty witamin zwiększają się wraz z wydłużeniem czasu przechowywania. Mrożenie żywności ma



Probiotyki i prebiotyki 
Probiotyki i prebiotyki
08.12.2008

Ludzkie jelito grube zawiera ponad 200 gatunków bakterii. Obecnie naukowcy badają skutki oddziaływania różnych gatunków bakterii na stan i funkcjonowanie układu pokarmowego. W organizmie dorosłego człowieka znajduje się ponad 1 kg bakterii jelitowych



Równowaga kwasowo zasadowa 
Równowaga kwasowo zasadowa
08.12.2008

Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadow



Błonnik pokarmowy 
Błonnik pokarmowy
08.12.2008

Błonnikiem pokarmowym nazywamy zespół substancji ścian komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy



Witaminy 
Witaminy
08.12.2008

Witaminy są związkami organicznymi, których organizm ludzki nie potrafi wytworzyć (lub w niewielkiej ilości, w przewodzie pokarmowym, dzięki specyficznej florze bakteryjnej), muszą one być dostarczone wraz z pożywieniem w gotowej postaci lub w formie



Woda mineralna a woda źródlana - różnice 
Woda mineralna a woda źródlana - różnice
07.12.2008

Na półkach sklepowych spotykamy różnego rodzaju wody mineralne i źródlane popularnie określane jako wody mineralne. Różnią się one jednak zawartością składników mineralnych (mineralizacją), posiadają przez to różne właściwości. Według rozporządzenia



Bioflawonoidy 
Bioflawonoidy
06.12.2008

Bioflawonoidy są to charakterystyczne dla roślin związki fenolowe, najczęściej żółte i bezbarwne barwniki roślin, rozpuszczalne w wodzie "towarzysze broni" witaminy C. Bioflawonoidy są pomocne w przyswajaniu witaminy C i w ochronie tejże witaminy prz



Dioksyny w żywności 
Dioksyny w żywności
05.12.2008

Dioksyny to zbiorcza nazwa dla ponad 200 związków chemicznych z grupy chlorowanych węglowodorów. Najbardziej znaną jest molekuła oznaczona symbolicznie TCDD. Zalicza się do najgroźniejszych substancji skażających środowisko, jest uznana za supertruci



Prawidłowa waga do wzrostu 
Prawidłowa waga do wzrostu
05.12.2008

Prawidłowa waga do wzrostu. Tabela podaje prawidłową wagę dla osób w wieku około 30 lat, w ubraniu i w butach. Dla osób starszych lub młodszych należy wprowadzić odpowiednią poprawkę. Prawidłowa waga w [kg] dla kobiet i mężczyzn. Wzrost, Kobiety, Męż



Woda 
Woda
05.12.2008

Woda (tlenek wodoru - H2O), jest szeroko rozpowszechnionym w przyrodzie związkiem chemicznym. Średnia zawartość wody w ciele dorosłego człowieka wynosi około 60%. Oznacza to, że przeciętny, 72 kilogramowy mężczyzna składa się z około 45 litrów wody.



  | 1 | . . . . | 374 | 375 | 376 | 377 | 378 |   »