Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Kuchnia egipska 
Kuchnia egipska
13.06.2022

Wybierając się na wakacje do Egiptu, warto poznać tamtejsze zwyczaje kulinarne oraz specyfikę lokalnej kuchni. Opiera się ona na produktach, jak owoce, warzywa i ryż, które uprawia się w pobliżu Nilu. Regionalne dania, które wyglądają bardzo zachęcaj



Sprzedajesz produkty eko? Zrób sobie stronę internetową! 
Sprzedajesz produkty eko? Zrób sobie stronę internetową!
10.06.2022

Sprzedaż internetowa to gałąź gospodarki, która rozwija się w niezwykłym tempie. Z roku na rok przybywa sklepów online, które wzmacniają pozycję e-commerce na całym świecie. Nic dziwnego, ponieważ stale rośnie też liczba klientów, jacy decydują się r



Jedzenie emocjonalne 
Jedzenie emocjonalne
08.06.2022

Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper



Krab - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Krab - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
05.06.2022

Mięso kraba zawiera mnóstwo ważnych substancji pokarmowych, minerałów, witamin i kwasów tłuszczowych, których człowiek potrzebuje do normalnego funkcjonowania. Zapewnia też szereg innych korzyści zdrowotnych. W porównaniu ze zwykłym mięsem krab jest



Czy lato to dobry czas na odchudzanie? 
Czy lato to dobry czas na odchudzanie?
27.05.2022

Według wielu dietetyków najlepszy! Latem łatwiej zadbać o urozmaiconą dietę, korzystając ze świeżych produktów. A za sprawą codziennej dawki promieni słonecznych Ty masz więcej energii do działania. Naturalnie więc więcej się ruszasz, spalając kalori



Jagoda kamczacka - właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Jagoda kamczacka - właściwości zdrowotne i zastosowanie
27.05.2022

Jagoda kamczacka to gatunek wiciokrzewu sinego, którego owoce wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie ludowej już od dawna. Chociaż roślina wyglądem przypomina czarną jagodę i borówkę amerykańską, nie jest z nimi spokrewniona. Owoce jagody kamczack



Jakie warzywa sezonowe warto jeść w poszczególnych miesiącach roku? 
Jakie warzywa sezonowe warto jeść w poszczególnych miesiącach roku?
17.05.2022

Warzywa - dla jednych ulubiony element posiłków, dla innych - przykry obowiązek. Tak naprawdę powinniśmy jeść minimum 500 gramów warzyw dziennie. Dla porównania owoców - około 200 gramów. Najlepiej wybierać warzywa sezonowe, świeże, ponieważ te mają



Grzyby reishi - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie 
Grzyby reishi - charakterystyka, właściwości zdrowotne i zastosowanie
17.05.2022

Z wyjątkowych właściwości grzybów reishi korzystano w krajach azjatyckich już kilka tysięcy lat temu, a tradycyjna medycyna Dalekiego Wschodu docenia je do dzisiaj. Z uwagi na wielokierunkowy wpływ na zdrowie, reishi są uznawane za "grzyby nieśmierte



Jak oszczędzać pieniądze w kuchni? 
Jak oszczędzać pieniądze w kuchni?
12.05.2022

Chcąc oszczędzać pieniądze, warto zacząć od kuchni. Sporo pieniędzy zaoszczędzimy także na jedzeniu. Okazuje się jednak, że metod na rozsądne gospodarowanie finansami jest dużo więcej. Wystarczy, że zapoznamy się z kilkoma sposobami na to, jak odpowi



Dieta w chorobach neurologicznych 
Dieta w chorobach neurologicznych
25.04.2022

Choroby neurologiczne są wynikiem zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego i stanowią narastający problem społeczny, medyczny oraz ekonomiczny. Do kategorii tej należy wiele schorzeń, w tym choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, udar mózgu czy stwar



Toksoplazmoza - przyczyny, objawy, leczenie, profilaktyka 
Toksoplazmoza - przyczyny, objawy, leczenie, profilaktyka
20.04.2022

Toksoplazmoza to powszechna choroba pasożytnicza wywoływana przez pierwotniaka Toxoplasma gondii. Mimo że pasożyt zakaża mnóstwo ludzi na całym świecie, to u przeważającej części osób infekcja ma przebieg bezobjawowy lub objawy nie są zbyt charaktery



Kwasy fenolowe i ich właściwości prozdrowotne 
Kwasy fenolowe i ich właściwości prozdrowotne
11.04.2022

Kwasy fenolowe to grupa organicznych związków chemicznych należące do grupy polifenoli, które wykazują w ludzkim organizmie zróżnicowaną aktywność biologiczną, podyktowaną w dużym stopniu ich biodostępnością. Korzystny wpływ na zdrowie wynika przede



Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem cukinii 
Pomysły kulinarne na dania z dodatkiem cukinii
04.04.2022

Cukinia to smaczne i uniwersalne warzywo, które można wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Pasuje niemal do wszystkiego - można dodać ją do leczo, gulaszu, kotletów, zrobić z niej zupę, ketchup, a nawet pasztet. Dobrze smakuje też w postaci grillow



Skąd wzięła się tradycja wielkanocnych słodyczy z czekolady? 
Skąd wzięła się tradycja wielkanocnych słodyczy z czekolady?
01.04.2022

Jakie masz skojarzenia ze świętami Wielkiej Nocy? Koszyczek ze święconką, wspólne śniadanie, mokry Śmigus Dyngus? A może czekoladowe jajka i zajączki albo cukrowe baranki? Podczas gdy pochodzenie tradycji święconki, mokrego poniedziałku czy wspólnego



Nugat - jak powstaje? Skład, wartości odżywcze i właściwości nugatu 
Nugat - jak powstaje? Skład, wartości odżywcze i właściwości nugatu
01.04.2022

Nugat to tradycyjny słodki deser, który wytwarza się z miodu, cukru, orzechów i białek. Powstałą masę umieszcza się pomiędzy waflami. Niekiedy zamiast prażonych orzechów używa się migdałów, wówczas produkt może przypominać w smaku marcepan. W krajach



System znakowania produktów żywnościowych Nutri-Score - czy rzeczywiście promuje tylko zdrowe produkty? 
System znakowania produktów żywnościowych Nutri-Score - czy rzeczywiście promuje tylko zdrowe produkty?
30.03.2022

W Komisji Europejskiej trwają prace nad wprowadzeniem systemu znakowania wartością odżywczą na froncie opakowania (FOPNL). Jednym z rozważanych rozwiązań jest Nutri-Score, który z założenia miał być prostym systemem znakowania żywności, pomagającym k



Wędliny podrobowe - rodzaje, charakterystyka, wartości odżywcze i zdrowotne 
Wędliny podrobowe - rodzaje, charakterystyka, wartości odżywcze i zdrowotne
24.03.2022

Popularną grupą wyrobów mięsnych są wędliny podrobowe. Konsumenci cenią ich niepowtarzalne walory smakowe, będące efektem oryginalnych przepisów, z zastosowaniem różnego rodzaju naturalnych przypraw, a także składników pochodzenia niezwierzęcego. Co



Właściwości kosmetyków z minerałami z Morza Martwego. Kiedy po nie sięgać? 
Właściwości kosmetyków z minerałami z Morza Martwego. Kiedy po nie sięgać?
15.03.2022

Minerały, woda, sól, a nawet błoto z Morza Martwego są doceniane w pielęgnacji i od dawna stosowane w kosmetyce. Ich pozytywny wpływ na skórę został potwierdzony w licznych badaniach naukowych. Składniki te pomagają zmniejszać stany zapalne skóry i w



Co można kisić? Przepisy kulinarne na domowe kiszonki z owoców i warzyw 
Co można kisić? Przepisy kulinarne na domowe kiszonki z owoców i warzyw
09.03.2022

W polskiej kuchni zdecydowanie najpopularniejszymi kiszonkami są ogórki i kapusta. Na szczęście mamy dużo więcej możliwości. Co możemy kisić na zimę, aby później przyrządzić szybkie przekąski na zimno lub dania obiadowe o wyjątkowej aranżacji i smaku



Jakie warzywa wspierają trawienie? 
Jakie warzywa wspierają trawienie?
27.02.2022

Obecnie coraz więcej ludzi cierpi z powodu zaburzeń trawiennych. Skutecznym i zdrowym sposobem w walce z zaparciami jest wprowadzenie do diety warzyw poprawiających trawienie. Warto postawić na kapustę, fasolę, buraki, karczochy i marchew. Obecne w



  | 1 | . . . . | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | . . . . | 379 |