WYNIKI WYSZUKIWANIA
Wybierając się na wakacje do Egiptu, warto poznać tamtejsze zwyczaje kulinarne oraz specyfikę lokalnej kuchni. Opiera się ona na produktach, jak owoce, warzywa i ryż, które uprawia się w pobliżu Nilu. Regionalne dania, które wyglądają bardzo zachęcaj
Sprzedaż internetowa to gałąź gospodarki, która rozwija się w niezwykłym tempie. Z roku na rok przybywa sklepów online, które wzmacniają pozycję e-commerce na całym świecie. Nic dziwnego, ponieważ stale rośnie też liczba klientów, jacy decydują się r
Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper
Mięso kraba zawiera mnóstwo ważnych substancji pokarmowych, minerałów, witamin i kwasów tłuszczowych, których człowiek potrzebuje do normalnego funkcjonowania. Zapewnia też szereg innych korzyści zdrowotnych. W porównaniu ze zwykłym mięsem krab jest
Według wielu dietetyków najlepszy! Latem łatwiej zadbać o urozmaiconą dietę, korzystając ze świeżych produktów. A za sprawą codziennej dawki promieni słonecznych Ty masz więcej energii do działania. Naturalnie więc więcej się ruszasz, spalając kalori
Jagoda kamczacka to gatunek wiciokrzewu sinego, którego owoce wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie ludowej już od dawna. Chociaż roślina wyglądem przypomina czarną jagodę i borówkę amerykańską, nie jest z nimi spokrewniona. Owoce jagody kamczack
Warzywa - dla jednych ulubiony element posiłków, dla innych - przykry obowiązek. Tak naprawdę powinniśmy jeść minimum 500 gramów warzyw dziennie. Dla porównania owoców - około 200 gramów. Najlepiej wybierać warzywa sezonowe, świeże, ponieważ te mają
Z wyjątkowych właściwości grzybów reishi korzystano w krajach azjatyckich już kilka tysięcy lat temu, a tradycyjna medycyna Dalekiego Wschodu docenia je do dzisiaj. Z uwagi na wielokierunkowy wpływ na zdrowie, reishi są uznawane za "grzyby nieśmierte
Chcąc oszczędzać pieniądze, warto zacząć od kuchni. Sporo pieniędzy zaoszczędzimy także na jedzeniu. Okazuje się jednak, że metod na rozsądne gospodarowanie finansami jest dużo więcej. Wystarczy, że zapoznamy się z kilkoma sposobami na to, jak odpowi
Choroby neurologiczne są wynikiem zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego i stanowią narastający problem społeczny, medyczny oraz ekonomiczny. Do kategorii tej należy wiele schorzeń, w tym choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, udar mózgu czy stwar
Toksoplazmoza to powszechna choroba pasożytnicza wywoływana przez pierwotniaka Toxoplasma gondii. Mimo że pasożyt zakaża mnóstwo ludzi na całym świecie, to u przeważającej części osób infekcja ma przebieg bezobjawowy lub objawy nie są zbyt charaktery
Kwasy fenolowe to grupa organicznych związków chemicznych należące do grupy polifenoli, które wykazują w ludzkim organizmie zróżnicowaną aktywność biologiczną, podyktowaną w dużym stopniu ich biodostępnością. Korzystny wpływ na zdrowie wynika przede
Cukinia to smaczne i uniwersalne warzywo, które można wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Pasuje niemal do wszystkiego - można dodać ją do leczo, gulaszu, kotletów, zrobić z niej zupę, ketchup, a nawet pasztet. Dobrze smakuje też w postaci grillow
Jakie masz skojarzenia ze świętami Wielkiej Nocy? Koszyczek ze święconką, wspólne śniadanie, mokry Śmigus Dyngus? A może czekoladowe jajka i zajączki albo cukrowe baranki? Podczas gdy pochodzenie tradycji święconki, mokrego poniedziałku czy wspólnego
Nugat to tradycyjny słodki deser, który wytwarza się z miodu, cukru, orzechów i białek. Powstałą masę umieszcza się pomiędzy waflami. Niekiedy zamiast prażonych orzechów używa się migdałów, wówczas produkt może przypominać w smaku marcepan. W krajach
W Komisji Europejskiej trwają prace nad wprowadzeniem systemu znakowania wartością odżywczą na froncie opakowania (FOPNL). Jednym z rozważanych rozwiązań jest Nutri-Score, który z założenia miał być prostym systemem znakowania żywności, pomagającym k
Popularną grupą wyrobów mięsnych są wędliny podrobowe. Konsumenci cenią ich niepowtarzalne walory smakowe, będące efektem oryginalnych przepisów, z zastosowaniem różnego rodzaju naturalnych przypraw, a także składników pochodzenia niezwierzęcego. Co
Minerały, woda, sól, a nawet błoto z Morza Martwego są doceniane w pielęgnacji i od dawna stosowane w kosmetyce. Ich pozytywny wpływ na skórę został potwierdzony w licznych badaniach naukowych. Składniki te pomagają zmniejszać stany zapalne skóry i w
W polskiej kuchni zdecydowanie najpopularniejszymi kiszonkami są ogórki i kapusta. Na szczęście mamy dużo więcej możliwości. Co możemy kisić na zimę, aby później przyrządzić szybkie przekąski na zimno lub dania obiadowe o wyjątkowej aranżacji i smaku
Obecnie coraz więcej ludzi cierpi z powodu zaburzeń trawiennych. Skutecznym i zdrowym sposobem w walce z zaparciami jest wprowadzenie do diety warzyw poprawiających trawienie. Warto postawić na kapustę, fasolę, buraki, karczochy i marchew. Obecne w