WYNIKI WYSZUKIWANIA
Wprawdzie w dzisiejszych czasach dostęp do większości owoców i warzyw mamy także poza sezonem ich naturalnego występowania, ale warto przyjrzeć się bliżej przetworom, które mogą łatwo okazać się niezrównanym sposobem na przechowywanie dobrodziejstw n
Rozmowa z mgr Krystyn Dajką, specjalistą promocji zdrowia, żywieniowcem i dietetykiem W wielu kolorowych czasopismach i internecie znajdziemy przepisy na diety cud. Pani zaś proponuje coś innego niż dietę, a mianowicie post. Tymczasem podejmowanie po
Jabłka to jedne z najpopularniejszych w naszym kraju owoców. Można kupić je o każdej porze roku, jeść na surowo lub poddawać obróbce termicznej, dodawać do deserów lub mięs... Jabłka mają naprawdę szerokie spektrum kulinarnych zastosowań - wynika to
Awokado to rodzaj drzew z rodziny wawrzynowatych. Co ciekawe, są to tzw. drzewa wiecznie zielone. Pochodzi z Meksyku i rośnie na terenach leżących w strefie klimatu tropikalnego oraz subtropikalnego. Do Europy smaczliwka (bo tak również nazywane jest
Winogrona to owoce (a dokładniej jagody) winorośli. W zależności od odmiany i zawartości barwników owoce winorośli mogą mieć barwę od zielonej, przez fioletową, czerwoną, purpurową, aż po czarną. Produkuje się z nich wino, soki, desery (np. galaretki
Egzotyczne owoce są dziś dostępne w wielu supermarketach, na bazarach i w sklepach z żywnością orientalną. W związku z tym nasz przewodnik przyda się nie tylko podczas wakacyjnych wyjazdów w odległe zakątki świata. Owoce te zaskakują nas swoim wygląd
Po wiosennej diecie z reguły przychodzi letni efekt jo-jo. Grillowane przysmaki i słodkie desery lodowe oraz wakacyjna atmosfera sprzyjają porzuceniu dietetycznych rygorów. Warto wiedzieć, jak zachować dobrą formę do następnego lata i utrzymać efektu
Agrest tak naprawdę jest odmianą porzeczki. Chociaż w stanie dzikim od dawien dawna jest dość szeroko rozpowszechniony - występuje w Europie, w umiarkowanych strefach klimatycznych Azji i w północno-zachodniej Afryce to jego historia rozpoczyna się d
Krzew aronii, choć pochodzi z Ameryki Północnej uprawiany jest w Polsce niemal na masową skalę, jednak wśród polskich konsumentów owoce aronii nie są zbyt popularne. Zajadają się nią jednak mieszkańcy krajów, do których owe zbiory są eksportowane, cz
Gruszka czyli owoc gruszy (łacińska nazwa Pyrus) - drzewa z rodziny różowatych pochodzi z Eurazji. Jej pierwsze odmiany rosły najprawdopodobniej około 3 tysiące lat temu w Persji. Poprzez Armenię i Azję Mniejszą trafiła do Grecji. Z Grecji grusza tra
Papaja, a właściwie Melonowiec właściwy - owoc o wielkich wartościach odżywczych, pochodzi z ciepłych obszarów obydwu Ameryk i znana była tam już w epoce prekolumbijskiej. Jest to bylina dorastająca do wysokości 10 metrów, o niezdrewniałym i pustym p
Żurawina jest wieloletnią krzewinką zimozieloną, która porasta kwaśne i wilgotne gleby. przeważnie występuje na torfach wysokich i przejściowych, a także w borach bagiennych. W Polsce naturalnie występuje żurawina błotna. Obecnie uprawia się głównie
Mango jest owocem tropikalnego drzewa owocowego o tej samej nazwie, występującego głównie w Indiach, gdzie uprawiany był już 2 tysiące lat p.n.e. Drzewo mango jest wiecznie zielonym drzewem, które może dożyć aż 300 lat i osiągnąć wysokość 40 metrów.
Niewątpliwie banan to najpopularniejszy owoc na świecie, o całkiem sporych jak na owoce wartościach odżywczych - o bardzo dużym "pokładzie" witamin i składników mineralnych. Banan właściwy (łacińska nazwa Musa) pochodzi od dzikich gatunków banana ros
Warzywa i owoce to samo zdrowie. Powinniśmy spożywać ich minimum 5 porcji dziennie w postaci surówek, sałatek, świeżo wyciskanych soków, czy dodatków do kanapek. Niestety, kupując owoce i warzywa w supermarketach nie mamy pewności, czy nie będzie na
Morele to okrągłe lub lekko jajkowate owoce pestkowe o wielkości 4-8 cm. Jest to gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny różowatych. Bardzo długo sądzono, że morela pochodzi z Armenii, stąd jej łacińska nazwa Pruna Armenica. Dzisiaj wiadomo,
Grejpfruty zostały sprowadzone i zadomowione pod koniec XVIII wieku na karaibskiej wyspie Barbados. W stanie dzikim nie występuje, powszechnie sądzi się, że grejpfrut to naturalna krzyżówka owocu pomelo (który wyglądem bardzo przypomina grejpfruta) o
Cytryna należy do owoców z rodziny rutowatych. Cytryna znana jest głównie z dużej zawartości witaminy C, ale zawiera również inne składniki biologicznie czynne ważne dla naszego zdrowia i urody. Drzewa na których wyrastają cytryny dorastają do 5 metr
Pomarańcze (pomarańcza) należą do owoców z rodziny cytrusowych. Owoce są cenione nie tylko za wspaniały smak i charakterystyczny aromat ale też za wartości odżywcze, zwłaszcza zawarte w niej witaminy, w tym bardzo cenną witaminę C. Najbardziej popula
Uprawa śliwek sięga odległych starożytnych czasów. Uważa się, że obecna śliwka europejska to połączenie tarniny (Prunus spinosa) i śliwy wiśniowej (Prunus cerasifera) - są to dziko rosnące odmiany na terenach Kaukazu i Morza Kaspijskiego, dlatego też