WYNIKI WYSZUKIWANIA
Koper włoski jest rośliną dwuletnią, wywodzącą się z rejonu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. W skutek zawirowań dziejowych obecnie uprawiany jest praktycznie w całej Europie, a także w Ameryce (szczególnie Argentyna) oraz Azji (Chiny i Japonia) g
Czosnek od kilku tysięcy lat cieszy się sławą jako aromatyczna, pikantna przyprawa i środek leczniczy. W czasach antycznych uważano, iż spożywany przed bitwa zwiększa męstwo w boju i podnosi ducha. Według słowiańskich wierzeń czosnek odpędzał upiory,
Ojczyzną cebuli jest Azja Środkowa. Warzywo to znane już było w antycznej Grecji i Persji. Niegdyś cebula była pokarmem codziennym spożywana w formie gotowanej w osolonej wodzie stanowiła pożywienie biednych ludzi, przede wszystkim w Azji i w krajach
Bazylia pospolita, zwana potocznie bazylią, także znana jako bazylia wonna i bazylek ogrodowy, wywodzi się z Indii. Na całym świecie uprawianych jest ponad 150 odmian tej aromatycznej rośliny. Ceniona jest za swój niepowtarzalny, orzeźwiający aromat,
Nie ma czegoś takiego jak jednolita włoska kuchnia. Ten śródziemnomorski but ma ponad 1500 km długości. Różnice klimatu między częścią północna, a południową są bardzo duże. Do tego dochodzi jeszcze bogata historia tego kraju. Włochy zjednoczyły się
Kuchnia wietnamska kojarzy się ludziom głównie z tanimi budkami z sajgonkami i ryżem z warzywami. Coś w rodzaju azjatyckiego fast food'a. Jednak ten stereotypowy pogląd nie do końca jest prawdziwy. Tak naprawdę kuchnię wietnamską doceniają Francuzi,
Węgierska kuchnia zdecydowanie wyróżnia się na tle kuchni innych narodowości. Unikatowość tutejszych specjałów wiąże się z ich zdecydowanym, ostrym smakiem ubogaconym dodatkowo dużą ilością aromatycznych przypraw, wśród których prym wiedzie tzw. czer
Kuchnia turecka przez wielu smakoszy uznawana jest za jedną z bardziej różnorodnych kuchni świata. Jest również kuchnią popularną, bo któż nie słyszał o tureckim kebabie podawanym w chlebku lub placku czy o słodkiej chałwie ? Budki gdzie turecki kuch
Tajlandia to miejsce bujnej roślinności, krystalicznej wody i uśmiechniętych ludzi. To kraj obfitujący w egzotyczne owoce i warzywa. Kuchnię tego regionu podzielić można na tradycyjną, wiejską oraz ekskluzywną, wyrafinowaną, królewską. Kuchnia królew
Wydawać by się mogło, że Stany Zjednoczone to kraj za młody, by móc poszczycić się tradycyjną, oryginalną kuchnią. Błędem jest jednak opinia, że brak tu kuchni smacznej i dobrej. Kuchnia amerykańska stanowi swoistą mieszankę smaków, zapachów i aromat
Kraj ten jest najlepiej rozwiniętym krajem Afryki. Zajmuje na przykład pierwsze miejsce na świecie w wydobyciu złota. Kuchnia tego regionu jest tak samo różnorodna jak obecna tu flora i fauna. Południową, przybrzeżną część porastają wiecznie zielone
Ucha, kulebiak, soljanka, jesiotr, bliny, pielmienie i oczywiście kawior ? to potrawy, na które żywszym biciem serca reagują chyba wszyscy smakosze świata. Jest to kwintesencja kuchni rosyjskiej. Kuchnia ta podobnie jak rosyjska władza ma takie same
Portugalia to zachodnie państwo Europy. Od zachodu i południa otaczają je spienione wody Atlantyku. Ukształtowanie terenu i krajobraz Portugalii jest raczej niezróżnicowany, ma to swoje odzwierciedlenie także w tutejszej kuchni. W całym kraju na stoł
Kuchnia tego pięknego kraju położonego w Europie Środkowej między Bałtykiem a Karpatami i Sudetami jest taka jak tutejsze ukształtowanie terenu - różnorodna. Jest to słowo klucz, które można użyć zarówno do opisania kuchni jak i całej Polski. Niziny
Kuchnia Pakistańska nie jest może zbyt różnorodna i wyrafinowana, jednak zawiera w sobie orientalne i egzotyczne smaki. W porównaniu do kuchni Indyjskiej stanowić może wytchnienie od pikantnych dań. Pakistan jest krajem muzułmańskim. Liczne wpływy ku
Współczesna kuchnia Nowej Zelandii charakteryzuje się świeżością i różnorodnością. W ostatnich latach pojawił się tam bowiem trend eksperymentowania w kuchni. Nowozelandczycy lubią jeść. Jednak zazwyczaj wolą dosyć monotonne i znane potrawy, dlatego
Norwegia jest to kraina fiordów i łososi. To właśnie tę rybę tutejsi kucharze potrafią przyrządzić na setki sposobów. Jest więc łosoś marynowany w koperku, z rusztu, smażony, gotowany w kąpieli wodnej i podawany z marchewką, ziemniakami i odrobiną ro
Kuchnia nigeryjska pachnie przyprawami i jest paląca jak afrykańskie słońce. Pikantna, bogata, wyrazista? tak pokrótce można ją opisać. Wśród najchętniej stosowanych dodatków na pierwszym miejscu plasuje się bowiem papryczka chilli. Kuchnia Nigerii j
Spośród uprawianych w tym kraju z dużym sukcesem sztuk, akurat sztuka kulinarna nie wysuwa się na prowadzenie. Mało jest niemieckich potraw, które byłyby znane i cenione przez smakoszy na całym świecie. Lecz mało nie znaczy wcale, warto docenić to c
Potrawy przesycone ostrą papryką chilli i wszechobecny pikantny smak. To właśnie z tym kojarzy się nam kuchnia meksykańska. Jednak sztuka kulinarna Meksyku to o wiele więcej. Łączy ona w sobie wspomnienia tradycji Indian i wpływów hiszpańskich zdobyw