Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Koper włoski (Fenkuł włoski) 
Koper włoski (Fenkuł włoski)
31.08.2012

Koper włoski jest rośliną dwuletnią, wywodzącą się z rejonu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. W skutek zawirowań dziejowych obecnie uprawiany jest praktycznie w całej Europie, a także w Ameryce (szczególnie Argentyna) oraz Azji (Chiny i Japonia) g



Czosnek pospolity 
Czosnek pospolity
31.08.2012

Czosnek od kilku tysięcy lat cieszy się sławą jako aromatyczna, pikantna przyprawa i środek leczniczy. W czasach antycznych uważano, iż spożywany przed bitwa zwiększa męstwo w boju i podnosi ducha. Według słowiańskich wierzeń czosnek odpędzał upiory,



Cebula zwyczajna 
Cebula zwyczajna
31.08.2012

Ojczyzną cebuli jest Azja Środkowa. Warzywo to znane już było w antycznej Grecji i Persji. Niegdyś cebula była pokarmem codziennym spożywana w formie gotowanej w osolonej wodzie stanowiła pożywienie biednych ludzi, przede wszystkim w Azji i w krajach



Bazylia pospolita 
Bazylia pospolita
31.08.2012

Bazylia pospolita, zwana potocznie bazylią, także znana jako bazylia wonna i bazylek ogrodowy, wywodzi się z Indii. Na całym świecie uprawianych jest ponad 150 odmian tej aromatycznej rośliny. Ceniona jest za swój niepowtarzalny, orzeźwiający aromat,



Kuchnia włoska 
Kuchnia włoska
11.07.2012

Nie ma czegoś takiego jak jednolita włoska kuchnia. Ten śródziemnomorski but ma ponad 1500 km długości. Różnice klimatu między częścią północna, a południową są bardzo duże. Do tego dochodzi jeszcze bogata historia tego kraju. Włochy zjednoczyły się



Kuchnia wietnamska 
Kuchnia wietnamska
11.07.2012

Kuchnia wietnamska kojarzy się ludziom głównie z tanimi budkami z sajgonkami i ryżem z warzywami. Coś w rodzaju azjatyckiego fast food'a. Jednak ten stereotypowy pogląd nie do końca jest prawdziwy. Tak naprawdę kuchnię wietnamską doceniają Francuzi,



Kuchnia węgierska 
Kuchnia węgierska
11.07.2012

Węgierska kuchnia zdecydowanie wyróżnia się na tle kuchni innych narodowości. Unikatowość tutejszych specjałów wiąże się z ich zdecydowanym, ostrym smakiem ubogaconym dodatkowo dużą ilością aromatycznych przypraw, wśród których prym wiedzie tzw. czer



Kuchnia turecka 
Kuchnia turecka
11.07.2012

Kuchnia turecka przez wielu smakoszy uznawana jest za jedną z bardziej różnorodnych kuchni świata. Jest również kuchnią popularną, bo któż nie słyszał o tureckim kebabie podawanym w chlebku lub placku czy o słodkiej chałwie ? Budki gdzie turecki kuch



Kuchnia tajska 
Kuchnia tajska
11.07.2012

Tajlandia to miejsce bujnej roślinności, krystalicznej wody i uśmiechniętych ludzi. To kraj obfitujący w egzotyczne owoce i warzywa. Kuchnię tego regionu podzielić można na tradycyjną, wiejską oraz ekskluzywną, wyrafinowaną, królewską. Kuchnia królew



Kuchnia amerykańska (Stany Zjednoczone) 
Kuchnia amerykańska (Stany Zjednoczone)
11.07.2012

Wydawać by się mogło, że Stany Zjednoczone to kraj za młody, by móc poszczycić się tradycyjną, oryginalną kuchnią. Błędem jest jednak opinia, że brak tu kuchni smacznej i dobrej. Kuchnia amerykańska stanowi swoistą mieszankę smaków, zapachów i aromat



Kuchnia południowoafrykańska (RPA) 
Kuchnia południowoafrykańska (RPA)
11.07.2012

Kraj ten jest najlepiej rozwiniętym krajem Afryki. Zajmuje na przykład pierwsze miejsce na świecie w wydobyciu złota. Kuchnia tego regionu jest tak samo różnorodna jak obecna tu flora i fauna. Południową, przybrzeżną część porastają wiecznie zielone



Kuchnia rosyjska 
Kuchnia rosyjska
11.07.2012

Ucha, kulebiak, soljanka, jesiotr, bliny, pielmienie i oczywiście kawior ? to potrawy, na które żywszym biciem serca reagują chyba wszyscy smakosze świata. Jest to kwintesencja kuchni rosyjskiej. Kuchnia ta podobnie jak rosyjska władza ma takie same



Kuchnia portugalska 
Kuchnia portugalska
11.07.2012

Portugalia to zachodnie państwo Europy. Od zachodu i południa otaczają je spienione wody Atlantyku. Ukształtowanie terenu i krajobraz Portugalii jest raczej niezróżnicowany, ma to swoje odzwierciedlenie także w tutejszej kuchni. W całym kraju na stoł



Kuchnia polska 
Kuchnia polska
11.07.2012

Kuchnia tego pięknego kraju położonego w Europie Środkowej między Bałtykiem a Karpatami i Sudetami jest taka jak tutejsze ukształtowanie terenu - różnorodna. Jest to słowo klucz, które można użyć zarówno do opisania kuchni jak i całej Polski. Niziny



Kuchnia pakistańska 
Kuchnia pakistańska
08.07.2012

Kuchnia Pakistańska nie jest może zbyt różnorodna i wyrafinowana, jednak zawiera w sobie orientalne i egzotyczne smaki. W porównaniu do kuchni Indyjskiej stanowić może wytchnienie od pikantnych dań. Pakistan jest krajem muzułmańskim. Liczne wpływy ku



Kuchnia nowozelandzka 
Kuchnia nowozelandzka
08.07.2012

Współczesna kuchnia Nowej Zelandii charakteryzuje się świeżością i różnorodnością. W ostatnich latach pojawił się tam bowiem trend eksperymentowania w kuchni. Nowozelandczycy lubią jeść. Jednak zazwyczaj wolą dosyć monotonne i znane potrawy, dlatego



Kuchnia norweska 
Kuchnia norweska
08.07.2012

Norwegia jest to kraina fiordów i łososi. To właśnie tę rybę tutejsi kucharze potrafią przyrządzić na setki sposobów. Jest więc łosoś marynowany w koperku, z rusztu, smażony, gotowany w kąpieli wodnej i podawany z marchewką, ziemniakami i odrobiną ro



Kuchnia nigeryjska 
Kuchnia nigeryjska
08.07.2012

Kuchnia nigeryjska pachnie przyprawami i jest paląca jak afrykańskie słońce. Pikantna, bogata, wyrazista? tak pokrótce można ją opisać. Wśród najchętniej stosowanych dodatków na pierwszym miejscu plasuje się bowiem papryczka chilli. Kuchnia Nigerii j



Kuchnia niemiecka 
Kuchnia niemiecka
08.07.2012

Spośród uprawianych w tym kraju z dużym sukcesem sztuk, akurat sztuka kulinarna nie wysuwa się na prowadzenie. Mało jest niemieckich potraw, które byłyby znane i cenione przez smakoszy na całym świecie. Lecz mało nie znaczy wcale, warto docenić to c



Kuchnia meksykańska 
Kuchnia meksykańska
08.07.2012

Potrawy przesycone ostrą papryką chilli i wszechobecny pikantny smak. To właśnie z tym kojarzy się nam kuchnia meksykańska. Jednak sztuka kulinarna Meksyku to o wiele więcej. Łączy ona w sobie wspomnienia tradycji Indian i wpływów hiszpańskich zdobyw



  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |