Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Fosforany w żywności - dlaczego powinniśmy ich unikać? 
Fosforany w żywności - dlaczego powinniśmy ich unikać?
20.06.2016

Soczyste szynki o pięknej różowej barwie, kruche kiełbasy i połyskujące schaby to częsty i kuszący widok na sklepowych półkach. Nie zawsze jednak apetyczny wygląd wędlin idzie w parze ze zdrowym i naturalnym produktem. Na rynku dostępne są różnego ro



Czy lody mogą być zdrowe? Jakie najlepiej wybierać? 
Czy lody mogą być zdrowe? Jakie najlepiej wybierać?
18.06.2016

Lody to deser, po który szczególnie chętnie sięgamy latem. Jest słodki, zimny i orzeźwiający, sprawdzi się idealnie jako podwieczorek w trakcie upalnego dnia. Za lodami przepadają wszyscy, zarówno najmłodsi, jak i nieco starsi. Czy lody mogą być zdro



Antybiotyki i ich wpływ na zdrowie 
Antybiotyki i ich wpływ na zdrowie
29.05.2016

Antybiotyki hamują rozmnażanie się bakterii lub ich zniszczenie. Stosuje się je wyłącznie w przypadku infekcji bakteryjnych. Niemniej ich nadużywanie może mieć bardzo przykre skutki dla zdrowia. Kiedy leki są stosowane w sytuacji, gdy organizm może s



Nadmiar sodu w diecie i jego wpływ na zdrowie 
Nadmiar sodu w diecie i jego wpływ na zdrowie
27.03.2016

Sód jest pierwiastkiem występującym powszechnie w pożywieniu, a jego największym źródłem jest sól kuchenna (chlorek sodu, NaCl). Sól jest dodawana do wielu produktów spożywczych w toku procesów technologicznych oraz do pożywienia podczas przygotowywa



Kawa rozpuszczalna -  czy jest zdrowa? 
Kawa rozpuszczalna - czy jest zdrowa?
29.02.2016

Kawa - wielu ludzi nie wyobraża sobie poranka bez tego napoju. Popularną kawą mieloną, coraz częściej zastępuje kawa rozpuszczalna. Dlaczego kawa rozpuszczalna (instant) stała się taka popularna? Po kawę rozpuszczalną sięgamy bardzo chętnie. Nie wyma



Parówki - co w nich znajdziemy, czy są zdrowe? 
Parówki - co w nich znajdziemy, czy są zdrowe?
13.02.2016

Parówki to produkt znany i lubiany, niemniej owiany złą sławą. Choć wielu z nas chętnie sięga po hot doga czy dodaje plasterki ulubionych parówek do jajecznicy, to gdy ktoś zapyta nas o to, co o mięsnym produkcie zwanym parówką sądzimy, powiemy pewni



Słodziki sztuczne i naturalne i ich wpływ na zdrowie 
Słodziki sztuczne i naturalne i ich wpływ na zdrowie
20.01.2016

O tym, że od białego cukru psują się zęby, wiedzą nawet małe dzieci. Niestety próchnica nie jest jedyną konsekwencją jedzenia słodyczy. Biały cukier, spożywany w dużych ilościach, prowadzi bowiem również do nadmiernego przybierania na wadze, zwiększa



Trenuj ze smartbandem - monitoruj postępy i stan zdrowia 
Trenuj ze smartbandem - monitoruj postępy i stan zdrowia
14.01.2016

Smartbandy, czyli inteligentne opaski na rękę, są urządzeniami, które służą przede wszystkim monitorowaniu stanu zdrowia oraz postępów w sferze sportu. Zamiennymi nazwami dla tego urządzenia są: opaska fitness, smart bracelet i talk band. Zasadniczo



Chrupkie pieczywo - czy jest zdrowe? 
Chrupkie pieczywo - czy jest zdrowe?
26.10.2015

Chrupkie pieczywo jest często wybierane przez osoby będące na diecie odchudzającej i dbające o zdrowie, ponieważ w powszechnej opinii uchodzi za zdrowsze, mniej kaloryczne i bardziej wartościowe pod względem wartości odżywczych w porównaniu z tradycy



Pestycydy w żywności, rodzaje pestycydów i ich wpływ na zdrowie 
Pestycydy w żywności, rodzaje pestycydów i ich wpływ na zdrowie
27.09.2015

Pragnienie osiągnięcia jak największych plonów towarzyszy człowiekowi od początków historii rolnictwa. W okresie starożytności wykorzystywano naturalne sposoby w celu zwalczenia szkodników przyczyniających się do zmniejszenia zbiorów. Chroniono zboże



Bieganie nie zawsze sprzyja zdrowiu - przeciwwskazania i wskazówki 
Bieganie nie zawsze sprzyja zdrowiu - przeciwwskazania i wskazówki
11.09.2015

Bieganie jest dyscypliną sportową, która zyskuje coraz większą popularność. Łączy się je z maksymą, że ruch to zdrowie, ale jogging nie zawsze ma korzystny wpływ na stan organizmu. W czasie biegania stawy i kości kończyn dolnych oraz kręgosłup są nar



Metale ciężkie w żywności i ich szkodliwy wpływ na zdrowie 
Metale ciężkie w żywności i ich szkodliwy wpływ na zdrowie
30.04.2015

Metale ciężkie to metale a także półmetale najczęściej o właściwościach toksycznych dla człowieka. Terminu tego używa się w odniesieniu do pierwiastków używanych w przemyśle i jednocześnie odznaczających się toksycznością dla człowieka lub środowiska



Tłuszcze trans i ich wpływ na zdrowie 
Tłuszcze trans i ich wpływ na zdrowie
31.03.2015

Tłuszcze (izomery) trans są rodzajem tłuszczów uznawanym za najmniej zdrowy. Jako, że mamy do czynienia z dwoma rodzajami takich tłuszczów: przemysłowymi - bardzo szkodliwymi dla zdrowia oraz występującymi w naturze o działaniu prozdrowotnym należało



Glutaminian sodu - fakty i mity, wpływ na zdrowie 
Glutaminian sodu - fakty i mity, wpływ na zdrowie
18.03.2015

Glutaminian sodu jest popularnym, jednakże kontrowersyjnym dodatkiem do żywności. Czy ma wpływ na zdrowie? Eksperci z całego świata biją na alarm i obwiniają go jako czynnik mający wpływ na otyłość, alergię i występowanie migreny. Glutaminian sodu je



Sushi - rodzaje i charakterystyka 
Sushi - rodzaje i charakterystyka
25.02.2015

Sushi to mająca niezwykle wiele rodzajów (odmian) i pochodząca z Japonii potrawa, która składa się z zaprawionego ryżu oraz dodatków, najczęściej ryby i warzyw, ale też i grzybów, owoców morza itd. Sushi jada się pałeczkami lub palcami. Jego kawałki



Kuchnia japońska a zdrowie 
Kuchnia japońska a zdrowie
14.02.2015

Kuchnia japońska uznawana jest za jedną z tych, które mają najlepszy wpływ na zdrowie. Czy słusznie? Biorąc pod uwagę kondycję Japończyków, stwierdzić można, że absolutnie tak! Japończycy żyją długo, są szczupli i rzadko chorują - tak mówią statystyk



Ketchup, musztarda, majonez - wszystko na temat zimnych sosów 
Ketchup, musztarda, majonez - wszystko na temat zimnych sosów
09.01.2015

Zimne sosy, czyli ketchup (keczup), musztarda oraz majonez to popularne dodatki, które wzbogacić mogą smak bardzo wielu dań. Co więcej, niektóre nieudane kulinarne próby, a raczej ich efekty, mogą nawet uratować... Ketchup, musztarda oraz majonez maj



Ryby morskie czy słodkowodne, które zdrowsze? 
Ryby morskie czy słodkowodne, które zdrowsze?
05.01.2015

Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy na temat zdrowego odżywiania należy jeść niezależnie od tego czy są to ryby morskie czy też słodkowodne około 2-3 porcje ryb w ciągu tygodnia. Gatunki ryb różnią się pod względem zawartości tłuszczu, kwasów omega-3,



Kostki rosołowe - zdrowe czy nie? 
Kostki rosołowe - zdrowe czy nie?
19.12.2014

Jednym ze sposobów na oszczędzanie czasu jest wykorzystywanie w kuchni kostek rosołowych. Jednakże, czy są one zdrowe? Czy dodawanie kostek do potraw może mieć jakieś przykre konsekwencje? A może nie mamy się czego obawiać? Cóż, by odpowiedzieć sobie



Wszystko o żelatynie 
Wszystko o żelatynie
19.10.2014

Żelatyna jest najpopularniejszą substancją żelującą wykorzystywaną w przemysłowej produkcji żywności oraz domowych kuchniach. Jej wykorzystywanie umożliwia, w zależności od proporcji, zmienianie tekstury i gęstości produktów, aż do tworzenia na ich b



  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |