Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Owoce morza - charakterystyka  i wartości odżywcze 
Owoce morza - charakterystyka i wartości odżywcze
26.11.2010

Owoce morza czyli po włosku "frutti di mare", czy też po angielsku "seafood" w ostatnim czasie zyskują coraz większe uznanie w oczach Polaków. Do niedawna z owocami morza kojarzyły nam się wyłącznie ryby, jednak świat mórz i oceanów ma dla nas zdecyd



Pomidory - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Pomidory - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
07.07.2010

Pomidory - to bogate pod względem wartości odżywczych i niskokaloryczne warzywa z rodziny psiankowatych, pochodzące z Ameryki Południowej. Dzikie formy tej rośliny można spotkać jeszcze dziś w Peru, na wyspach Kanaryjskich i na Filipinach. Wkrótce po



Rzodkiewki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Rzodkiewki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
06.05.2010

Rzodkiewki, które uważane są za skarłowaciałą formę rzodkwi zostały wyhodowane przez egipskich rolników. Ich delikatny smak docenili Egipcjanie, gdzie były przysmakiem faraonów. Do Europy sprowadzili je Rzymianie, a XIII wieku zaczęły być uprawiane w



Rzeżucha - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Rzeżucha - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
11.03.2010

Pieprzyca siewna znana pod zwyczajową nazwą jako rzeżucha (taką nazwą będziemy się posługiwać w artykule), pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. W star



Karp - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Karp - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
15.12.2009

Karp pochodzi z dalekiej Azji Wschodniej, począwszy od dorzecza Amuru (Rosja) poprzez Mandżurię (Chiny) na zlewni Mórz Aralskiego, Czarnego i Kaspijskiego skończywszy. Najwcześniej karp został udomowiony w Chinach (V w p.n.e.). Do Europy karp trafił



Brokuły - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Brokuły - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
21.09.2009

Brokuły to jednoroczne rośliny z rodziny krzyżowych. Pochodzą z regionu Morza Śródziemnego (Cypr) i były znane już w czasach starożytnych. Brokuły stały się popularne i modne po 1920 roku, kiedy to w Stanach Zjednoczonych zaczęto je reklamować jako "



Arbuz - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Arbuz - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
05.08.2009

Arbuz - to pyszny owoc, pełny wartości odżywczych - pochodzi on ze środkowych i południowych rejonów Afryki, gdzie rośnie dziko. W uprawie znany jest od ok. 1500 r. p.n.e., ale na Stary Kontynent trafił dopiero w XII wieku dzięki zakonowi krzyżackiem



Czereśnie - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Czereśnie - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
05.06.2009

Czereśnie pochodzą z Bliskiego Wschodu i okolic Morza Czarnego i uprawiane były już w starożytności. Drzewo czereśni jest długowieczne (żyje od 80 do 100 lat) i bardzo wydajne. Dość szybko ludzie docenili ich walory smakowe, poznali ich wartości odży



Truskawki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Truskawki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
27.05.2009

Truskawki to bardzo popularny owoc, przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo wartości odżywczych. Owoce te są nie tylko niskokaloryczną i pyszną przekąską, dosko



Jajka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Jajka - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
07.04.2009

Od niepamiętnych czasów jajka były uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach siedemdziesiątych nie wypowiedziano wojny cholesterolowi, który w sporym stężeniu występuje w żółtku. Dziś jajko wraca do łask, bo jego wartość odżywcza jest bezkonkurenc



Co wpływa na polepszenie pamięci i koncentracji? 
Co wpływa na polepszenie pamięci i koncentracji?
28.03.2009

Przy wadze zaledwie 1400 gram - co równa się 2% całkowitej wagi ciała - mózg pochłania 20% dostarczanych naszemu organizmowi składników energetycznych oraz 20% wdychanego przez nas tlenu. Nasz mózg ma nienasyconą potrzebę otrzymywania witamin, minera



Woda mineralna a woda źródlana - różnice 
Woda mineralna a woda źródlana - różnice
07.12.2008

Na półkach sklepowych spotykamy różnego rodzaju wody mineralne i źródlane popularnie określane jako wody mineralne. Różnią się one jednak zawartością składników mineralnych (mineralizacją), posiadają przez to różne właściwości. Według rozporządzenia



Skorupki jaj 
Skorupki jaj
03.12.2008

Skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest przyswajalny przez organizm w ok. 90%. Oprócz wapnia w skorupce zawarte są wszystkie niezbędne dla organizmu makro i mikroelementy: magnez, cynk, żelazo, fluor, siarka, krzem, molibden, s



  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |   »