Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Sól himalajska i jej właściwości 
Sól himalajska i jej właściwości
26.02.2014

Trudno sobie wyobrazić przyrządzanie potraw bez soli, z drugiej strony doskonale wiemy, że należy ograniczać w diecie jej spożycie. Od wielu lat w Polsce i praktycznie na całym świecie, poziom spożycia soli znacznie przewyższa zalecaną normę. Jest on



Kuchnia pięciu przemian - czyli odżywianie w medycynie chińskiej 
Kuchnia pięciu przemian - czyli odżywianie w medycynie chińskiej
13.02.2014

Tradycyjna medycyna chińska traktuje człowieka jako całość - wszystkie układy i organy, wszystko co robi, jego styl życia, środowisko, odżywianie, jego emocje, życie wewnętrzne etc. łączą się ze sobą tworząc niepowtarzalną jednostkę. Taką jednostką j



Kawa czy herbata - co lepsze dla zdrowia i sylwetki ? 
Kawa czy herbata - co lepsze dla zdrowia i sylwetki ?
07.02.2014

Kawa czy herbata? Odwieczne pytanie, który z tych napojów jest lepszy dla zdrowia i dla zachowania sylwetki. Zacznijmy od herbaty. Herbata wpływa na zwiększenie wytrzymałości fizycznej. Dodatkowo, jej zielona odmiana zawiera katechiny. Są to związki



Skrobia modyfikowana - szkodzi czy nie? 
Skrobia modyfikowana - szkodzi czy nie?
14.12.2013

Skrobia modyfikowana jest skrobią naturalną, którą poddaje się obróbce, w celu zmiany jej właściwości fizycznych lub chemicznych. Współcześnie wykorzystuje się cztery główne źródła skrobi, a mianowicie kukurydzę, ziemniaki, pszenicę i tapiokę. Proces



Napoje energetyzujące a zdrowie 
Napoje energetyzujące a zdrowie
18.11.2013

Napoje energetyczne, popularne nie tylko wśród jeżdżących w długie trasy kierowców czy młodzieży przygotowującej się do sprawdzianów czy też egzaminów, wydają się być wspaniałym rozwiązaniem problemu przytłaczającego nas zmęczenia. Być może są faktyc



Kiszona kapusta, a kwaszona kapusta - różnice 
Kiszona kapusta, a kwaszona kapusta - różnice
08.01.2013

Okres późnej jesieni, zimy i wczesnej wiosny to czas w którym ze względu na czyhające wirusy i bakterie potrzebujemy naturalnych "polepszaczy" odporności występujących w pożywieniu. Takim naturalnym pokarmem jest naturalna kiszona (kwaszona) kapusta



Dobre trawienie równa się zdrowie 
Dobre trawienie równa się zdrowie
28.05.2012

Sposób, w jaki spożywamy posiłek, jest dla naszego organizmu, tak samo istotny, jak to, co zjadamy. Większość z nas uwielbia jeść. Nie istnielibyśmy przecież bez jedzenia, gdyż jak nakazuje słynny cytat "jemy, po to, żeby żyć". Ważny jest zatem posił



Kuchenka mikrofalowa - jak działa i jej wpływ na zdrowie 
Kuchenka mikrofalowa - jak działa i jej wpływ na zdrowie
08.05.2012

Żyjemy w kulturze, która promuje pośpiech. Pracujemy na czas, jemy na czas, a w konsekwencji żyjemy na czas. Czas jest cenny - mamy go przecież tak mało by wszystkiego dotknąć, poczuć, zobaczyć. Nic dziwnego, że w kuchni przydają się urządzenia, któr



Gotuj smacznie w bezpiecznych garnkach 
Gotuj smacznie w bezpiecznych garnkach
09.02.2012

W naszych domach do obróbki cieplnej żywności wciąż są używane naczynia emaliowane i aluminiowe. Dietetycy przekonują, że zdrowy posiłek to taki, który został przygotowany w myśl zasady: im mniej tłuszczu i wody, tym lepiej. Ważny jest także czas got



Podstawowe czynniki zdrowia 
Podstawowe czynniki zdrowia
05.01.2012

To, jak się czujemy danego dnia uwarunkowane jest przez wiele czynników. Brak dobrego samopoczucia, jedni wiążą ze spadkiem ciśnienia lub ze zmianą pogody, inni z własnymi problemami, z którymi muszą borykać się na co dzień. Istnieje jednak kilka bar



Zdrowa kiszona kapusta i kiszone ogórki 
Zdrowa kiszona kapusta i kiszone ogórki
19.03.2011

Kiszenie lub też kwaszenie jest to utrwalanie surowców roślinnych przeznaczonych do spożycia (np. kapusty, ogórków) poprzez wytwarzający się kwas mlekowy (1%-1,5%) w wyniku fermentacji mlekowej. Bakterie zamieniają cukier zawarty w warzywach na kwas



Historia nauki o żywieniu 
Historia nauki o żywieniu
30.03.2010

Odżywianie człowieka jest jednym z podstawowych warunków jego życia, rozwoju, zdrowia i sprawności fizycznej, a także źródłem satysfakcji z zaspokajania potrzeb socjalnych i hedonistycznych. Dlatego zdobywanie żywności, jej produkcja oraz konsumpcja



Cukier - czy jest nam potrzebny? 
Cukier - czy jest nam potrzebny?
13.03.2009

Czy cukier jest nam potrzebny? Tak, ale nie ten przemysłowo wytwarzany z cukiernicy i nie ten dodawany powszechnie do produktów spożywczych. Organizmowi wystarczy cukier naturalnie występujący w owocach, warzywach, czy w nisko przetworzonych produkta



Miód - rodzaje i właściwości 
Miód - rodzaje i właściwości
02.01.2009

Miód pszczeli jest jedną z najwartościowszych substancji odżywczych, jakich dostarcza nam natura. Właściwości bakteriobójcze i uodparniające miodu są znane już od bardzo dawna - dodawany do napojów i potraw wzmacnia organizm poprawiając naturalną odp



Suplementy witamin nie takie zdrowe 
Suplementy witamin nie takie zdrowe
31.12.2008

Ostrożnie z suplementami diety. Zamiast pomagać, mogą szkodzić. Preparaty z witaminą C znacznie zmniejszają skuteczność działania niektórych leków - dowodzą amerykańscy naukowcy. To ważna informacja dla wszystkich chorych na nowotwory, którzy starają



Oliwa z oliwek - rodzaje i wpływ na zdrowie 
Oliwa z oliwek - rodzaje i wpływ na zdrowie
29.12.2008

Drzewa oliwne były uprawiane od czasów starożytnych. Pierwsze uprawy powstały we wschodniej części regionu śródziemnomorskiego. Największym producentem oliwy z oliwek w tamtych czasach była Grecja. Grecy następnie założyli uprawy w starożytnej Italii



  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |   »