WYNIKI WYSZUKIWANIA
Znane głównie dzięki medycynie chińskiej, która uważa je za naturalne lekarstwo na wiele chorób, od niedawna docenione również w Europie - grzyby shiitake stają się coraz popularniejsze. I słusznie, bo dzięki swoim właściwościom i wartościom odżywczy
Chrzan na polskim stole pojawia się co najmniej raz w roku - podczas świąt wielkanocnych. Przy innych okazjach pojawia się dosyć rzadko, podawany głównie jako dodatek do mięs. Ten dodatek może zrobić więcej dobrego dla Twojego zdrowia, niż Ci się wyd
Rzepa to dość zapomniane warzywo, które jednak warto spożywać, ze względu na wartości odżywcze - dobrze jest więc przypomnieć sobie o nim co nieco. Po tę roślinę z rodziny kapustowatych nasi przodkowie często sięgali w okresie jesienno-zimowym, ze wz
Jesień, a po niej zima - w ciągu tych pór roku jak nigdy dbamy o swoją odporność. Żeby wzmocnić naturalne bariery przeciw bakteriom i wirusom sięgamy między innymi po cytrusy - rośliny z rodziny rutowatych, które są obfitym źródłem witaminy C i biofl
Obecnie na świecie istnieje około 150 gatunków opuncji. Te wieloletnie rośliny są rodzajem kaktusów, które pierwotnie uprawiano w obu Amerykach. Jednym z najbardziej znanych gatunków jest opuncja figowa, której przypisuje się lecznicze i odchudzające
Czarnuszka znana jest również jako "czarny kminek", "czarny sezam", "rzymska kolendra", w starszych książkach czarnuszka bywa też nazywana "ziarnem Benedykta". Generalnie nazwa czarnuszka pochodzi od łacińskiego słowa "nigellus" lub "niger", czyli cz
Rokitnik z całą pewnością można zaliczyć do jednego z superfoods, a jednak na próżno szukać go na półkach wśród nasion chia, jagód goji czy jagód acai. Dlaczego? Niestety rokitnik uprawia się rzadko, choć występuje on w Europie i Azji, aż po Chiny, g
Pistacje to orzechy o charakterystycznym smaku, który może urozmaicić wiele dań. W Polsce jednak często kojarzą się one tylko ze słoną przekąską podawaną do napojów alkoholowych. Warto odczarować te orzechy, ponieważ można je wykorzystać na znacznie
Kaszę kuskus szczególnie chętnie przyrządza się w krajach Maghrebu (Maroko, Algieria i Tunezja) - stamtąd zresztą wywodzi się jej nazwa, która oznacza "rozbity, potłuczony". Kuskus to produkt przemysłu kaszarskiego łączący cechy makaronu i kaszy, ale
Kasza jęczmienna to najczęściej wybiera kasza w polskiej kuchni. Wybieramy ją nie tylko ze względu na smak i różnorodne zastosowanie, ale też ze względu na spore wartości odżywcze. Kasza jęczmienna, jak sama nazwa wskazuje, produkowana jest z ziarna
Bataty stają się w Polsce coraz bardziej popularne. I nic dziwnego, słodkie ziemniaki można wykorzystać w kuchni na naprawdę wiele sposobów. Bataty świetnie sprawdzą się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Dodatkową zaletą spożywania słodki
Ciecierzyca nazywana też grochem włoskim i fasolą garbanzo, jest rośliną strączkową o dużych wartościach odżywczych. W Polsce jest szczególnie popularna wśród zwolenników diety wegańskiej i wegetariańskiej, ze względu na bogaty skład aminokwasowy i p
Nasiona chia trafiły na półki sklepowe z etykietą "superfoods". Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim wartościom odżywczym i bez żadnej wątpliwości chia należą do jednych z najbardziej wartościowych produktów na świecie. Ich moc docenili ju
Orzeszki piniowe są oprócz niepowtarzalnego smaku i zapachu źródłem wielu cennych składników odżywczych, przez co są chętnie wykorzystywane zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej i uznawane za afrodyzjaki. Orzeszki pinii są też znane pod nazwą piniole
Orzechy pekan wyglądają trochę jak popularne u nas orzechy włoskie, a co więcej, mają zbliżony smak (z charakterystycznym masłowatym posmakiem). Pekany można spotkać też pod innymi nazwami, min. jako orzesznik jadalny. Jest wszystkie orzechy są kalor
Pieczarki jako przedstawiciel grzybów raczej nie kojarzą się z produktem bogatym w wartości odżywcze, ale to nie znaczy, że są zupełnie bezwartościowe, wręcz przeciwnie - dostępne przez cały rok dostarczają całkiem sporych ilości witamin i składników
Orzeszki ziemne nazywane też arachidowymi i fistaszkami są dość popularne w Polsce, najczęściej spożywamy je jako przekąskę, niestety w postaci przetworzonej w wersji prażonej i solonej. Orzeszki nisko przetworzone - ukryte w łupinie, suszone, niesol
Pomelo jest cytrusem pochodzącym z Azji, a konkretnie z Malezji. Europejczycy odkryli ten owoc w XII wieku w Palestynie i od tamtej pory na stałe zagościł w naszych rejonach. W Europie uprawia się pomelo na terenie Hiszpanii, jednak jest importowane
To niedocenione w Polsce warzywo zasługuje na chwilę uwagi - jest bogate w witaminy i minerały, posiada też wiele innych cennych wartości odżywczych, a do tego jest smaczne. Z pewnością warto wspomnieć również o jego niskiej kaloryczności. Karczochy
Czerwiec i lipiec to czas botwiny, która króluje w zupach (botwince) i chłodnikach - jej głównym składnikiem jest właśnie pełna wartości odżywczych botwina. Spożywanie botwiny może nieść wiele korzyści zdrowotnych, dlatego warto zapoznać się z większ