WYNIKI WYSZUKIWANIA

Sposób żywienia to zespół zachowań, składający się z wielu czynników, który jest związany z wyborem żywności i jego konsumpcją. Wszystkie zachowania dotyczą rodzajów kupowanych produktów, sposobu pozyskiwania informacji o żywieniu oraz częstotliwości

Choroby neurodegeneracyjne są coraz częstszym problemem w starzejącym się społeczeństwie. Schorzenia takie jak choroba Alzheimera, Parkinsona, czy stwardnienie rozsiane charakteryzują postępujące procesy degradacji komórek nerwowych, co skutkuje obni

Nerki to narząd układu moczowo- płciowego, którego główną rolą jest produkcja moczu. Oprócz tego nerki umożliwiają utrzymanie homeostazy organizmu oraz produkują niektóre hormony. Do utrzymania prawidłowego stanu zdrowia konieczne są prawidłowo funkc

Dieta pacjentów w podmiotach leczniczych powinna odpowiadać wysokim wymogom żywienia. Potrzebna jest do tego nieustanna edukacja na temat zasad prawidłowego żywienia i wykwalifikowany zespół pracowników. O tym, czy stan pacjenta się polepszy, w dużej

Rynek żywności to prężnie rozwijający się dział, który stosując coraz to nowsze technologie zapewnia konsumentom bogaty asortyment produktów i potraw. Modyfikacja stylu i trybu życia spowodowały, że w ostatnich latach zmienił się rodzaj, częstość i j

Choroby nowotworowe to druga co do częstości przyczyna zgonów na świecie. Według danych WHO w 2016 stanowiły 8,8 mln zgonów. Wśród mężczyzn najczęściej diagnozuje się nowotwory płuc, prostaty, jelita grubego, żołądka i wątroby. U kobiet natomiast są

Życie oraz wszelka działalność człowieka zależą w głównej mierze od środowiska, w którym przebywa. Warunki środowiskowe (wilgotność powietrza, rodzaj roślinności, temperatura) są zależne od panującego na danych obszarze klimatu oraz czynników pogodow

Osteoporoza (gr. "osteon" - kość i języka łacińskiego "porus" - ubytek) to choroba układu kostnego, charakteryzująca się osłabieniem odporności mechanicznej i zwiększonym ryzykiem złamań kości, co spowodowane jest zmniejszeniem ich gęstości mineralne

Dziennik żywieniowy jest polecany każdemu, kto dąży do udoskonalenia swojej sylwetki (a więc podczas odchudzania) i poprawy sposobu odżywiania. Powinny go prowadzić także osoby, którym doskwierają różne dolegliwości powiązane z żywieniem. Prowadzenie

Moda na zdrowy styl życia staje się coraz bardziej popularna, a wiedza w tym zakresie bardziej powszechna. Prawidłowe żywienie ma kluczowe znaczenie dla zdrowia, dobrego samopoczucia, a także pełni istotną funkcję w profilaktyce chorób dietozależnych

Kondycja stawów jest w pewnym stopniu uzależniona od stosowanej diety. Żywność dostarcza naturalnych substancji, które są niezbędne do zachowania prawidłowej struktury tkanki tworzącej stawy. Dieta może przeciwdziałać zwyrodnieniom stawów. Odpowiedni

Przedstawiamy 10 mitów związanych ze zdrowym odżywianiem. Sprzyjają one popełnianiu błędów dietetycznych, które mogą utrudniać utrzymanie prawidłowej wagi i zdrowia. Wielość informacji, z którymi mamy kontakt na co dzień, jest przytłaczająca. W natło

Prawidłowe żywienie polega na spożywaniu składników pokarmowych i energii w takiej ilości, jaka zapewnia utrzymanie odpowiedniej masy ciała i funkcjonowanie organizmu. Biorąc pod uwagę liczne badania nad spożywaniem żywności i sposobami żywienia w ró

Odżywianie człowieka jest jednym z podstawowych warunków jego życia, rozwoju, zdrowia i sprawności fizycznej, a także źródłem satysfakcji z zaspokajania potrzeb socjalnych i hedonistycznych. Dlatego zdobywanie żywności, jej produkcja oraz konsumpcja