Dzisiaj jest: Poniedziałek, 06.07.2020 Imieniny: Łucji i Dominika



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Dlaczego jemy? - biologiczne, kulturowe i psychospołeczne funkcje jedzenia 
Dlaczego jemy? - biologiczne, kulturowe i psychospołeczne funkcje jedzenia
18.05.2020

"Dlaczego jemy?" To pytanie z pewnością nie raz zadał sobie każdy. Wydawać by się mogło, że jedzenie służy wyłącznie do zaspokojenia fizjologicznego głodu. Jednak procesy jedzenia, przygotowywania posiłków, które towarzyszą nam w każdej dziedzinie i



Zanieczyszczenia chemiczne żywności 
Zanieczyszczenia chemiczne żywności
12.11.2019

Zanieczyszczeniem żywności nazywamy każdą, niedodaną celowo substancję, która występuje w żywności jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin lub hodowli zwierząt. Są to przede wszystkim związki, które dostać się mogą do żywności w skut



Produkty i ich oznakowanie - jakie warunki muszą spełniać, aby wejść na rynek? 
Produkty i ich oznakowanie - jakie warunki muszą spełniać, aby wejść na rynek?
04.04.2015

Produkt żywnościowy, który wchodzi na rynek musi najpierw przejść pomyślnie pewną procedurę. Wynika to z potrzeby monitorowania produktów, w celu zachowania bezpieczeństwa żywności i żywienia. W polskim prawie obowiązują bardzo rygorystyczne warunki



Mięso a zagrożenia mikrobiologiczne. Co warto wiedzieć? 
Mięso a zagrożenia mikrobiologiczne. Co warto wiedzieć?
27.09.2014

Zagrożenia mikrobiologiczne dotyczące żywności są wywołane przez bakterie i toksyny wytworzone przez drobnoustroje. Mięso jest jednym z głównych źródeł zagrożeń mikrobiologicznych żywności. Drobnoustroje znajdujące się w produktach spożywczych mogą s