
Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862
POPULARNE ARTYKUŁY
Wygląd kupy wiele mówi o twoim zdrowiu!
Ocet winny, balsamiczny, jabłkowy ..., który wybrać?
Przewodnik po serach żółtych
Masło klarowane - dlaczego jest lepsze od zwykłego?
Paprykarz szczeciński - czy warto go jeść? Skład i kalorie
Ziemniaki - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
Co się dzieje w organizmie, kiedy spożywamy tylko dwa posiłki dziennie?
Wątróbka - czy jest zdrowa? Kalorie i wartości odżywcze
POPULARNE PRZEPISY
Zupa parzucha
Warzywa umyj i obierz. Marchew, pietruszkę i seler pokrój w kostkę. Por...Makaron ze szpinakiem i serkiem topionym
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź na cedzaku. Na rozgrzany...Zupa krewetkowa
Zagotuj mleko kokosowe i dodaj słodką paprykę, posiekane drobno...Zupa serowo-pieczarkowa z pulpecikami
Mięso mielone połącz z posiekaną cebulą, 1 jajkiem, bułką tartą oraz...Leczo z ziemniakami
Papryki umyj, usuń nasiona i pokrój w paski. Czosnek obierz i przeciśnij...Kremowy sos szparagowy
Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować do miękkości w...Kotlety rybne z karasi
Karasie oczyść, odetnij ogony i płetwy. Mięso zmiel i wymieszaj z...Zapiekanka z ryżem i warzywami
Ryż ugotuj w osolonej wodzie ze szczyptą kurkumy. Mrożone warzywa ugotuj...
CZY WIESZ, ŻE
Frytki, choć lubiane chyba przez wszystkich nie są zdrowe. A wszystko za sprawą powstającego w wysokiej temperaturze akrylamidu. Akrylamid to substancja powstająca z asparaginy-aminokwasu oraz cukrów redukujących, w wyniku reakcji Maillarda. Związek ten powstaje w podwyższonej temperaturze, powyżej 120°C, czyli w temperaturze, w której zwykle smaży się frytki. Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, iż udowodniono, że akrylamid to związek toksyczny, posiadający właściwości rakotwórcze. Zatem jeśli chcemy uniknąć spożywania z frytkami akrylamidu, smażmy je, bądź pieczmy, sami, pamiętając o zachowaniu temperatury poniżej 100°C.
OSTATNIO NA FORUM
Wejdź na nasze FORUM »
LOSOWA DIETA
Dieta Renaty GabryjelskiejZałożenia - dieta Renaty Gabryjelskiej: Nie żywię się, jak to się wielu osobom kojarzy z dietą modelki, jedynie niegazowaną wodą mineralną, owocami i sałatkami. I nie tyję, ponieważ mam znakomitą przemianę materii, a w dodatku żyję w biegu, nie mam czasu na leżenie do góry brzuchem. Nigdy nie miałam nadwagi, ani nie odchudzałam się. Jadam tradycyjnie:... WIĘCEJ
TAGI
aktywność fizyczna, bmi dzieci, ciekawostki, dieta, diety, dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, kalkulator, kalkulator CPM, kalkulator bmi dla dzieci, kalkulator bmi dla młodzieży, kalkulator cholesterolu i trójglicerydów, kalorie, kuchnie świata, odchudzanie, owoce, prawidłowa zawartość tłuszczu w organizmie, przepisy, przepisy kulinarne, przyprawy, tabele zawartości tkanki tłuszczowej, wartości odżywcze, warzywa, witaminy, właściwości lecznicze, zioła