Dzisiaj jest: Sobota, 15.08.2020 Imieniny: Marii i Napoleona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Kwasy tłuszczowe omega-3 i ich znaczenie dla organizmu 
Kwasy tłuszczowe omega-3 i ich znaczenie dla organizmu
21.09.2019

Tłuszcze, które dostarczamy wraz z pożywieniem są najbardziej skoncentrowanym źródłem energii, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Biologiczne działanie wykazują dwie rodziny wielonienasyconych kw



Omega-3 z tranu, oleju lnianego, a może z kapsułek? Co wybrać do suplementacji? 
Omega-3 z tranu, oleju lnianego, a może z kapsułek? Co wybrać do suplementacji?
29.10.2017

Coraz więcej mówi się o konieczności stosowania suplementów uzupełniających poziom kwasów omega-3, ponieważ codzienna dieta nie dostarcza ich w odpowiedniej ilości. Przeciętny konsument wie, dlaczego suplementacja omega-3 jest istotna oraz jakie korz



Kwas alfa liponowy - hit wśród antyoksydantów 
Kwas alfa liponowy - hit wśród antyoksydantów
05.06.2017

Kwas alfa liponowy ukrywający się pod skrótem ALA, jest znany także jako kwas tiooktanowy. Pod względem budowy przypomina on witaminę, ale rozpuszcza się zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach. Poznajmy właściwości, zastosowanie i źródła kwasu alfa lip



Olej konopny tłoczony na zimno - wartości odżywcze i właściwości lecznicze 
Olej konopny tłoczony na zimno - wartości odżywcze i właściwości lecznicze
04.05.2016

Olej konopny należy do grona najcenniejszych tłuszczów roślinnych. Wyróżnia się on na tle innych olejów pod względem wartości odżywczych, prozdrowotnych właściwości i wszechstronności zastosowań. Olej konopny charakteryzuje się wysoką zawartością wie



Kwasy omega 3 - nie zawsze zdrowe 
Kwasy omega 3 - nie zawsze zdrowe
09.01.2014

Kwasy omega 3 są jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł energii w pożywieniu. Są potrzebne organizmowi do budowy komórek, tkanek i narządów, a także do syntezy niektórych substancji. Kwasy omega 3 nie są syntezowane w organizmie człowieka, dlat



Olej lniany tłoczony na zimno - właściwości i wartości odżywcze 
Olej lniany tłoczony na zimno - właściwości i wartości odżywcze
09.03.2011

Len jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i rejonu Morza Śródziemnego, gdzie uprawiany był od kilku tysięcy lat. Pierwsze udokumentowane doniesienia o leczniczych właściwościach lnu datowane są na czasy Greków i Rzy



Jedzmy ryby morskie! 
Jedzmy ryby morskie!
11.06.2010

Obserwacja obcych nacji bywa kształcąca. Dowiedli tego skandynawscy naukowcy w latach 60., kiedy bacznie przyjrzeli się Eskimosom. Zauważyli, że mieszkańcy Grenlandii nie chorują na serce i nie doznają udarów mózgu mimo tłustego jedzenia (tkanka tłus