Dzisiaj jest: Środa, 28.10.2020 Imieniny: Szymona i Tadeusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Czym się różni zwykła czekolada i czekolada surowa (raw)? 
Czym się różni zwykła czekolada i czekolada surowa (raw)?
22.04.2018

Zwykła klasyczna czekolada i surowa to produkty o zupełnie różnych właściwościach - jak zawsze w takich przypadkach różnica tkwi w stopniu przetworzenia produktu. Surową czekoladę, w porównaniu do zwykłych czekolad produkuje się z surowych, nieprażon



Antyoksydanty a fizjologiczny proces starzenia się organizmu 
Antyoksydanty a fizjologiczny proces starzenia się organizmu
01.09.2016

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) neutralizując wolne rodniki zmniejszają ryzyko zachorowania na szereg chorób i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Aktywność wolnych rodników jest szkodliwa dla zdrowia. Mogą one indukować procesy nowotworow



Sumak - egzotyczna przyprawa o wspaniałych właściwościach zdrowotnych 
Sumak - egzotyczna przyprawa o wspaniałych właściwościach zdrowotnych
11.11.2015

Sumak jest przyprawą posiadającą kwaskowy smak i czerwony kolor. Egzotyczny dodatek do potraw należy do charakterystycznych elementów tureckiej i arabskiej kuchni. Sumak może być dodawany do mięs, ryb, sałatek oraz ziemniaków. Kwaskowe nuty sumaka są



Aronia - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Aronia - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.04.2014

Krzew aronii, choć pochodzi z Ameryki Północnej uprawiany jest w Polsce niemal na masową skalę, jednak wśród polskich konsumentów owoce aronii nie są zbyt popularne. Zajadają się nią jednak mieszkańcy krajów, do których owe zbiory są eksportowane, cz



Suplementy antyoksydacyjne - czym są i jak działają? 
Suplementy antyoksydacyjne - czym są i jak działają?
06.04.2014

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są substancjami pomagającymi w neutralizowaniu wolnych rodników. Mają postać witamin, enzymów, minerałów oraz substancji fitochemicznych. Antyutleniacze pomagają w zmniejszeniu symptomów i ryzyka, jakie niesie za soe



Jagody Acai - super food z Ameryki Południowej 
Jagody Acai - super food z Ameryki Południowej
04.12.2013

Jagody acai są owocami rośliny nazywanej Euterpą warzywną pochodzącej z tropikalnych regionów Ameryki Południowej. Obecnie jest uprawiana w krajach leżących w strefie międzyzwrotnikowej. Z Euterpy uzyskuje się cenne jagody acai oraz tak zwane serce p



Antyoksydanty w żywności - czym są, wartości i tabele ORAC 
Antyoksydanty w żywności - czym są, wartości i tabele ORAC
27.01.2011

Antyoksydanty nazywane też przeciwutleniaczami albo antyutleniaczami to grupa związków chemicznych posiadających możliwość neutralizowania wolnych rodników tworzących się pod wpływem promieniowania ultrafioletowego, działania hormonów, zanieczyszczen