Dzisiaj jest: Środa, 03.03.2021 Imieniny: Tycjana i Kunegundy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Zanieczyszczenia biologiczne żywności 
Zanieczyszczenia biologiczne żywności
29.12.2020

Zanieczyszczenie żywności to każda substancja, która nie została dodana celowo, jednak występuje jako pozostałość preparatów stosowanych w uprawie roślin, hodowli zwierząt lub dostała się w nieprawidłowych procesach produkcji, przechowywania, przetwa



Mykotoksyny - charakterystyka i ich wpływ na zdrowie 
Mykotoksyny - charakterystyka i ich wpływ na zdrowie
01.10.2020

Mykotoksyny (gr. "mycos" - grzyb, łac. "toxicum" - trucizna) to niezwykle groźne dla ludzi metabolity wtórne grzybów strzępkowych (pleśni) z rodzaju min. Aspergillus, Penicillium, Fusarium i Stachybotrys. Są klasyfikowane jako mikrobiologiczne zaniec



Znaczenie diety w profilaktyce chorób nowotworowych 
Znaczenie diety w profilaktyce chorób nowotworowych
06.01.2020

Choroby nowotworowe to druga co do częstości przyczyna zgonów na świecie. Według danych WHO w 2016 stanowiły 8,8 mln zgonów. Wśród mężczyzn najczęściej diagnozuje się nowotwory płuc, prostaty, jelita grubego, żołądka i wątroby. U kobiet natomiast są



Jak zróżnicowana jest Twoja dieta? Monotonna dieta jest nie tylko nudna - bywa niebezpieczna 
Jak zróżnicowana jest Twoja dieta? Monotonna dieta jest nie tylko nudna - bywa niebezpieczna
20.02.2019

Zgodnie z ogólnymi zaleceniami dietetycznymi jadłospis powinien być zróżnicowany. Stosowanie monotonnego jadłospisu lub jego radykalnej wersji, nazywanej potocznie monodietą, może bardzo negatywnie wpłynąć na zdrowie. Do konsekwencji monotonnego jadł



Nadpsute warzywa i owoce - lepiej ich nie jedz! 
Nadpsute warzywa i owoce - lepiej ich nie jedz!
23.02.2018

Konsument widząc nadpsute warzywo lub owoc, albo wyrzuci je od razu, albo (żeby nie marnować jedzenia) odkroi zepsutą część i zje pozostałą. W tym przypadku lepiej "marnować" jedzenie, niż zdrowie. Szczególną uwagę na stan owoców i warzyw trzeba zwr.



Orzeszki ziemne (arachidowe) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Orzeszki ziemne (arachidowe) - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
26.09.2016

Orzeszki ziemne nazywane też arachidowymi i fistaszkami są dość popularne w Polsce, najczęściej spożywamy je jako przekąskę, niestety w postaci przetworzonej w wersji prażonej i solonej. Orzeszki nisko przetworzone - ukryte w łupinie, suszone, niesol



Pleśń, bakterie i inne drobnoustroje w żywności. Jak rozpoznać nieświeży pokarm? 
Pleśń, bakterie i inne drobnoustroje w żywności. Jak rozpoznać nieświeży pokarm?
28.12.2015

Bezpieczeństwo i higiena żywności są bardzo istotne dla zachowania zdrowia układu trawiennego. Spożywanie nieświeżej żywności przyczynia się do zatruć pokarmowych, których powikłania mogą być bardzo groźne. Nieświeży pokarm może zawierać pleśń, bakte



Substancje rakotwórcze i mutagenne występujące w żywności 
Substancje rakotwórcze i mutagenne występujące w żywności
30.12.2010

Choroby nowotworowe stanowią jedną z najgroźniejszych plag współczesnej cywilizacji. Występowanie nowotworów u ludzi w dużym procencie jest uzależnione od czynników środowiskowych, do których zalicza się również sposób odżywiania. Dowodów na związek