Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Metody obróbki cieplnej potraw 
Metody obróbki cieplnej potraw
05.09.2020

Obróbka cieplna potraw to jedna z form utrwalania żywności, która ma na celu zwiększenie jej bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz długości przydatności do spożycia. Jest również sposobem urozmaicania organoleptycznego żywności - jej smaku, zapachu



Dlaczego należy unikać grillowania i jak zmniejszyć jego szkodliwość? 
Dlaczego należy unikać grillowania i jak zmniejszyć jego szkodliwość?
27.06.2019

Maj i czerwiec to miesiące, w których rozpoczynamy sezon na grillowanie. Przez cały okres letni i wakacyjny spędzamy weekendy w ogródkach, na działkach czy balkonach przygotowując aromatyczne mięso czy warzywa z grilla. Każdy z nas zna chyba zapach i



Frytki - dlaczego powinniśmy ich unikać? 
Frytki - dlaczego powinniśmy ich unikać?
04.01.2019

Frytki to pokrojone w różne kształty (słupki, plastry, ćwiartki) ziemniaki poddane smażeniu w głębokim tłuszczu. W wielu krajach stały się elementem tradycyjnej kuchni np. w Anglii, gdzie "fish and chips", czyli ryba z frytkami jest daniem narodowym.



Kawa rozpuszczalna -  czy jest zdrowa? 
Kawa rozpuszczalna - czy jest zdrowa?
29.02.2016

Kawa - wielu ludzi nie wyobraża sobie poranka bez tego napoju. Popularną kawą mieloną, coraz częściej zastępuje kawa rozpuszczalna. Dlaczego kawa rozpuszczalna (instant) stała się taka popularna? Po kawę rozpuszczalną sięgamy bardzo chętnie. Nie wyma



Chipsy a zdrowie 
Chipsy a zdrowie
28.03.2014

Chipsy to jedna z ulubionych przekąsek nie tylko dzieci. Pomimo kontrowersji, jakie budzi kwestia konsekwencji płynących z ich jedzenia, wciąż sprzedaje się je w większości szkolnych sklepików. Dorośli również lubią pochrupać sobie coś podczas wieczo



5 najbardziej tuczących produktów 
5 najbardziej tuczących produktów
15.10.2013

Niektóre rodzaje pokarmu działają w ten sposób, że powodują szybkie gromadzenie się masy tłuszczowej i uniemożliwiają skuteczne odchudzanie. Oto pięć najbardziej tuczących jednorodnych produktów (dlatego nie ma na tej liście np. hamburgerów, smażonyc



Olej rafinowany, oliwa z oliwek, a może masło, czyli jaki tłuszcz do czego 
Olej rafinowany, oliwa z oliwek, a może masło, czyli jaki tłuszcz do czego
14.10.2011

Smażenie - to podstawa naszej codziennej diety, zwłaszcza jeśli chodzi o smażenie mięsa. Tłuszcz jako nośnik smaku i zapachu jest bardzo przez nas pożądany, dlatego tak chętnie wszyscy wolą potrawy raczej smażone niż gotowane czy pieczone. Należy jed