WYNIKI WYSZUKIWANIA
W ostatnim czasie odnotowuje się coraz większą ilość alergii pokarmowych oraz nietolerancji spożytych produktów żywnościowych. Jemy coraz więcej oraz nowych, nieznanych nam pokarmów. Czasem jednak składnik żywności dobrze tolerowany przez ogół popula
Ryby są zdrowym produktem, niemniej podobnie jak niektóre warzywa i owoce, mogą powodować alergię. Reakcja alergiczna jest u dzieci i dorosłych wywoływana przez parwalbuminę - białko występujące w rybach. Alergia na ryby jest najbardziej powszechna w
Przypuszcza się, aż 1% populacji może cierpieć z powodu alergii na orzechy. W większości przypadków alergia ujawnia się już w wieku dziecięcym. Większość pierwszych reakcji ma miejsce, kiedy dziecko ma od 14. miesięcy do 2 lat. Alergia na orzechy za.
Wiele osób uważa, że gluten nie jest zdrowy dla człowieka. Istnieje też pogląd, zgodnie z którym gluten jest szkodliwy tylko w przypadku jego nietolerancji. Prawda leży pośrodku. Gluten znajduje się w ziarnach niektórych zbóż - pszenicy, żyta, jęczmienia i pszenżyta. Źródłem glutenu są zarówno nieprzetworzone ziarna tych zbóż,
Konsumenci cierpiący na alergię pokarmową, mają obowiązek poinformować o tym osobę, która przyjmuje zamówienie. Dlatego obowiązkiem tej osoby jest znakomita znajomość składników serwowanych potraw. Problem alergii pokarmowych w ostatnich latach znacz
Alergie pokarmowe dotykają osób w każdym wieku. Nawet niemowlęta mogą cierpieć na alergie. Reakcja alergiczna skutkuje m.in. biegunkami, zapaleniami jelit, atopowym zapaleniem skóry i wstrząsami anafilaktycznymi. Generalnie alergia pokarmowa jest to
Spór o mleko trwa od dobrych kilku lat. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez wypicia białej kawy czy zjedzenia porannej owsianki. Cenimy je za smak i wartościowe składniki, ale nie brakuje też głosów, że mleko jednak bardziej szkodzi niż pomaga. W
Konieczność wyeliminowania mleka i produktów mlecznych z diety dziecka może (ale nie musi) powodować niedobór wapnia. Jak rozwiązać ten problem? Stosowanie diety eliminacyjnej polegającej na wyeliminowaniu mleka krowiego i jego przetworów może wynika
Genodieta jest sposobem odchudzania, który znacznie poprawia jakość i długość życia. Opiera się ona na ustaleniu indywidualnego profilu genów. Genodieta wiąże się z dziedziną nauki zwaną nutrigenetyką. Zajmuje się ona badaniem zależności między spos
Powysiłkowa alergia pokarmowa występuje też pod nazwą FDEIA (ang. food - dependent exercise - induced anaphylaxis). Choroba polega na wystąpieniu reakcji anafilaktycznej po wysiłku związanej ze spożyciem pokarmu. Powysiłkowa alergia pokarmowa jest ba
Alergia pokarmowa to reakcja układu odpornościowego na substancje znajdujące się w pożywieniu. Alergia pokarmowa wymaga podjęcia leczenia. Terapia polega przede wszystkim na stosowaniu diety eliminacyjnej. W przypadku, gdy leczenie dietetyczne nie pr
Reakcja alergiczna to odpowiedź układu odpornościowego (a dokładniej - przeciwciał immunoglobulin E) na pojawienie się w organizmie jakiegoś składnika rozpoznawanego przez ów układ jako "obcego". O ile jest w pełni normalne, wręcz pożądana, gdy owym
Preparaty mlekozastępcze są specjalnymi mieszankami leczniczymi. Ich zadaniem jest dostarczenie niemowlętom wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Preparaty mlekozastępcze powstały z myślą o niemowlętach, które z różnych powodów związanych głó
Nietolerancja laktozy to jedna z nietolerancji pokarmowych. Jej objawy i charakterystykę znamy, lepiej lub gorzej, gdyż występuje ona stosunkowo często. Jednakże, jeśli chodzi o tzw. konkrety, nie wszystko jest takie jasne. Czym dokładnie jest nietol
Termin alergia został użyty pierwotnie przez wiedeńskiego pediatrę i naukowca Klemensa von Pirqueta w 1906 roku. Alergia jest to nadmierna reakcja immunologiczna na antygen - alergen, który doprowadza do produkcji przeciwciał klasy IgE. Odpowiedź imm
Od niepamiętnych czasów jajka były uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach siedemdziesiątych nie wypowiedziano wojny cholesterolowi, który w sporym stężeniu występuje w żółtku. Dziś jajko wraca do łask, bo jego wartość odżywcza jest bezkonkurenc
Nieżyt nosa, biegunki, wymioty, obrzęki krtani, objawy astmatyczne, zmiany skórne w postaci wyprysku lub pokrzywki mogą być reakcjami alergicznymi. Problem alergii pokarmowych dotyczy coraz większej liczby osób, zarówno dzieci, jak i dorosłych. Posze