WYNIKI WYSZUKIWANIA
Coraz większa świadomość prawidłowych zasad żywienia oraz łatwiejsze diagnozowanie różnych zaburzeń działania układu pokarmowego prowadzi do wyboru zmodyfikowanych diet i sposobów żywienia. O ile modyfikacje eliminacyjne diet są wskazane u osób z nie
Łatwa dostępność leków sprawia, że coraz częściej u osób nadużywających farmaceutyki spotykamy się z uczuleniem na konkretny lek. Wiele czynników ma wpływ na wystąpienie alergii polekowej (np. wiek). Zmiany skórne są najczęstszym objawem uczulenia na
W 1980 r. odnotowano wzrost zachorowalności na astmę, co zbiegło się w czasie z nagłośnieniem skutków ubocznych stosowania aspiryny związanych z zespołem Reye'a. Wówczas w leczeniu astmy zaprzestano stosowania tego leku i zaczęto stosować paracetamol
Ból zęba jest bardzo dotkliwy, zwykle promieniuje na całą twarz i głowę, co rodzi potrzebę szybkiego skonsultowania się z lekarzem stomatologiem. Bóle zęba najczęściej są związane z próchnicą lub innymi chorobami zębów, niemniej przyczyny bólu zęba m
Ryby są zdrowym produktem, niemniej podobnie jak niektóre warzywa i owoce, mogą powodować alergię. Reakcja alergiczna jest u dzieci i dorosłych wywoływana przez parwalbuminę - białko występujące w rybach. Alergia na ryby jest najbardziej powszechna w
Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml
Przypuszcza się, aż 1% populacji może cierpieć z powodu alergii na orzechy. W większości przypadków alergia ujawnia się już w wieku dziecięcym. Większość pierwszych reakcji ma miejsce, kiedy dziecko ma od 14. miesięcy do 2 lat. Alergia na orzechy za.
Konsumenci cierpiący na alergię pokarmową, mają obowiązek poinformować o tym osobę, która przyjmuje zamówienie. Dlatego obowiązkiem tej osoby jest znakomita znajomość składników serwowanych potraw. Problem alergii pokarmowych w ostatnich latach znacz
Na przestrzeni ostatnich kilku lat coraz więcej mówi się o diecie bezglutenowej oraz negatywnym wpływie glutenu na ludzki organizm. Niemniej, zdania na temat jego szkodliwości dla osób, które nie cierpią na nietolerancję glutenu, są wciąż podzielone.
Alergia pokarmowa to reakcja układu odpornościowego na substancje znajdujące się w pożywieniu. Alergia pokarmowa wymaga podjęcia leczenia. Terapia polega przede wszystkim na stosowaniu diety eliminacyjnej. W przypadku, gdy leczenie dietetyczne nie pr
Reakcja alergiczna to odpowiedź układu odpornościowego (a dokładniej - przeciwciał immunoglobulin E) na pojawienie się w organizmie jakiegoś składnika rozpoznawanego przez ów układ jako "obcego". O ile jest w pełni normalne, wręcz pożądana, gdy owym
Termin alergia został użyty pierwotnie przez wiedeńskiego pediatrę i naukowca Klemensa von Pirqueta w 1906 roku. Alergia jest to nadmierna reakcja immunologiczna na antygen - alergen, który doprowadza do produkcji przeciwciał klasy IgE. Odpowiedź imm
Od niepamiętnych czasów jajka były uważane za zdrowe i pożywne, dopóki w latach siedemdziesiątych nie wypowiedziano wojny cholesterolowi, który w sporym stężeniu występuje w żółtku. Dziś jajko wraca do łask, bo jego wartość odżywcza jest bezkonkurenc