WYNIKI WYSZUKIWANIA
Antocyjany są naturalnymi barwnikami roślinnymi, które występują przede wszystkim w owocach, kwiatach, łodygach i liściach roślin w formie granulek o różnych wymiarach. Związki te pełnią w organizmie funkcje profilaktyczne, działają antyoksydacyjnie
Owoce leśne można zbierać latem, gdyż właśnie o tej porze roku, występuje ich najwięcej. Jagody, jeżyny, maliny i poziomki - te owoce zbieramy najczęściej. Są nie tylko zdrowie, ale i bardzo smaczne. Idealnie pasują do deserów, ale same w sobie mogą
Czarny bez (łac. Sambucus nigra) został doceniony przez medycynę ludową, za to dziś, gdy nasze apteczki są pełne medykamentów, został nieco zapomniany. Warto jednak nieco odkurzyć sobie wiedzę o tej roślinie. Czarny bez kwitnie w kwietniu i w maju, d
Profilaktyka chorób narządu wzroku ma ograniczony zakres. Niektórym chorobom nie można zapobiec ze względu na to, że rozwijają się w następstwie czynników niezależnych od woli człowieka. Niemniej stosując odpowiednią dietę można ograniczyć rozwój naj
Polifenole są organicznymi związkami chemicznymi występującymi w roślinach. Większość związków zaliczanych do ich grona wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Polifenole są dodatkowo dzielone na mniejsze grupy ze względu na zróżnicowany charakt
Bakłażan, czyli inaczej oberżyna, to pochodząca z Afryki, półwyspu arabskiego i Indii roślina jednoroczna z rodziny psiankowatych. Jego nazwa botaniczna to psianka podłużna, ale w różnych regionach świata nazywa się go również gruszką miłosną czy bak
Krzew aronii, choć pochodzi z Ameryki Północnej uprawiany jest w Polsce niemal na masową skalę, jednak wśród polskich konsumentów owoce aronii nie są zbyt popularne. Zajadają się nią jednak mieszkańcy krajów, do których owe zbiory są eksportowane, cz
Wolnymi rodnikami nazywamy wolne, niesparowane elektrony tlenu, które powstają w organizmie w wyniku przemian metabolicznych. Ich obecność ma związek z mechanizmami obronnymi, ale nadmiar ich zdecydowanie szkodzi. Wolne rodniki obdarzone są ładunkiem