WYNIKI WYSZUKIWANIA
Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności celem nadania konkretnej barwy produktom i urozmaicenia ich asortymentu lub przywrócenia barwy, która została utracona w naturalnych procesach enzymatycznych. Stosowanie barwników spożywczych oraz
Żółcień chinolinowa jest barwnikiem spożywczym nadającym produktom zielonkawo-żółty odcień (na przykład galaretkom, pastylkom i cukierkom łagodzącym ból gardła, syropom, napojom izotonicznym i lizakom). Na etykietach znajduje się ona pod nazwą E104.
Sztuczne barwniki oraz aromaty poprawiają wrażenia smakowo-zapachowe i wygląd kolorystyczny produktu. Tym razem nie będziemy się zastanawiać jak wpływają na zdrowie - przyjrzymy się metodom ich produkcji. Szczegółowe informacje na temat metod produkc
Chemia jest wszędzie; na każdy produkt spożywczy składa się wiele mniej lub bardziej kompleksowych związków chemicznych. Nie oznacza to, że jest on niezdrowy - nawet w zwykłym jabłku znajdziemy całkiem sporo chemii, bo przecież zawiera ono witaminy i
Choć przyjęło się przekonanie, że owoce i warzywa są zdrowe, to jednak nie powinniśmy ślepo ufać każdemu produktowi, na którym widnieją piękne zdjęcia owoców lub warzyw. Dlaczego? Spójrzmy na napoje, które w większości domostw są nazywane popularnie
Często zdarza się tak, że producenci oszukują nieświadomych konsumentów, którzy nie czytają składu produktów i w efekcie nie wiedzą, co trafia na ich stół. Z pieczywem problem jest szczególny, bo niezwykle łatwo można zmienić skład chleba czy bułki w
Zupki w proszku prezentowane są w reklamach jako idealny pomysł na szybki i sycący obiad. Dodatkowo kusi nas ich niska cena. Czy jednak powinno się je jadać? Zdania są podzielone. O tym, że sproszkowane zupki, które zalewa się wrzątkiem, są produktem
"Bez barwników i konserwantów" - tymi słowami opatrzonych jest coraz więcej etykiet produktów spożywczych. Nazwa "konserwanty" od razu przywodzi nam na myśl wnętrze laboratorium czy szkolne lekcje chemii. Co jest jednak złego w barwnikach? Czy napraw
Produkty na półkach sklepowych często kuszą swoim wyglądem bądź smakiem, jeżeli wcześniej już je próbowaliśmy. Możemy jednak nie wiedzieć, jak wiele szkodliwych konserwantów się w nich kryje, a przede wszystkim, jakie szkody mogą one nieść dla nasze
Substancjami dodatkowymi do żywności "food additives" określa się substancje normalnie nie spożywane jako żywność, nie będące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nie posiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w cz