WYNIKI WYSZUKIWANIA
Zioła prowansalskie to specyficzna mieszanka ziół przyprawowych o przyjemnym aromacie, smaku oraz wielu wartościach zdrowotnych. Idealnie nadaje się do sosów, dań rybnych, duszonych warzyw, sałatek i farszów. W skład kompozycji wchodzi kilka rodzajów
Przyprawy i zioła wykorzystywane w kuchni, takie jak gałka muszkatołowa, cynamon, kurkuma, kmin rzymskie, imbir, czosnek, bazylia, tymianek i rozmaryn, charakteryzują się specyficznym, wyjątkowym aromatem i podkreślają smak potraw. Niemniej zawarte w
Zastanawialiście się kiedyś, po co dodawać do potraw i napojów przyprawy? Nie chodzi tylko o smak i aromat. Niektóre z przypraw mają bardzo korzystny wpływ na układ nerwowy. W ostatnich latach tempo życia znacznie przyspieszyło. Coraz większym proble
Sadzenie ziół w domu i w ogrodzie ma wiele zalet - świeża mięta czy bazylia wspaniale wzbogacają nawet najprostsze dania. Jeśli posiadamy większą ilość ziół, to możemy część ususzyć na zimę, dzięki czemu będziemy mogli korzystać z ich aromatu i warto
Dobry jakościowo makaron ugotowany al dente na pewno nie spowoduje, że przytyjesz. Takie makarony są podstawą zdrowej kuchni śródziemnomorskiej. Porcja 100 g ugotowanego makaronu zawiera około 131 kcal. Wystarczy podać go z warzywami, ziołami i przyp
Przyprawy to produkty pochodzenia roślinnego (dzielą się w zależności z czego są pozyskane na: ziołowe, korzenne i warzywne) zawierające olejki eteryczne poprawiające smak i aromat potraw oraz składniki roślinne o działaniu rozkurczowym, przyspieszaj
Pesto przyrządzane było we Włoszech już w Średniowieczu - jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa "pestare", które to oznacza "gnieść". W słonecznej Italii sprzedawane na wagę lub przygotowywanie w domach, tradycyjnymi metodami, u nas do znalezienia j
Kwestia ziół, tych których używamy do przyprawiania naszego jedzenia, to bardzo rozległy temat, którego zgłębienie może nie tylko przyczynić się do wzbogacenia naszego codziennego menu o nowe smaki czy nawet potrawy. Wykorzystywanie w kuchni ziół, za
Suszone zioła z różnych stron świata zdobyły w naszym kraju popularność już lata temu. Od jakiegoś czasu zauważyć można również rosnącą popularność tych świeżych. Wykorzystuje się je już nie tylko do ozdabiania dań czy deserów (do czego idealnie nada