Dzisiaj jest: Niedziela, 29.11.2020 Imieniny: Błażeja i Saturnina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5858


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Zioła prowansalskie - rodzaje, charakterystyka i właściwości zdrowotne 
Zioła prowansalskie - rodzaje, charakterystyka i właściwości zdrowotne
23.11.2020

Zioła prowansalskie to specyficzna mieszanka ziół przyprawowych o przyjemnym aromacie, smaku oraz wielu wartościach zdrowotnych. Idealnie nadaje się do sosów, dań rybnych, duszonych warzyw, sałatek i farszów. W skład kompozycji wchodzi kilka rodzajów



Jakie właściwości lecznicze mają przyprawy i zioła stosowane w kuchni? 
Jakie właściwości lecznicze mają przyprawy i zioła stosowane w kuchni?
31.08.2019

Przyprawy i zioła wykorzystywane w kuchni, takie jak gałka muszkatołowa, cynamon, kurkuma, kmin rzymskie, imbir, czosnek, bazylia, tymianek i rozmaryn, charakteryzują się specyficznym, wyjątkowym aromatem i podkreślają smak potraw. Niemniej zawarte w



Kurkuma, szafran i inne aromatyczne przyprawy - dodawaj dla (świętego) spokoju 
Kurkuma, szafran i inne aromatyczne przyprawy - dodawaj dla (świętego) spokoju
21.10.2017

Zastanawialiście się kiedyś, po co dodawać do potraw i napojów przyprawy? Nie chodzi tylko o smak i aromat. Niektóre z przypraw mają bardzo korzystny wpływ na układ nerwowy. W ostatnich latach tempo życia znacznie przyspieszyło. Coraz większym proble



Jak sadzić i pielęgnować zioła? 
Jak sadzić i pielęgnować zioła?
26.02.2017

Sadzenie ziół w domu i w ogrodzie ma wiele zalet - świeża mięta czy bazylia wspaniale wzbogacają nawet najprostsze dania. Jeśli posiadamy większą ilość ziół, to możemy część ususzyć na zimę, dzięki czemu będziemy mogli korzystać z ich aromatu i warto



Pomysły na nietuczące dania z makaronem - szybkie, smaczne i  zdrowe 
Pomysły na nietuczące dania z makaronem - szybkie, smaczne i zdrowe
10.08.2016

Dobry jakościowo makaron ugotowany al dente na pewno nie spowoduje, że przytyjesz. Takie makarony są podstawą zdrowej kuchni śródziemnomorskiej. Porcja 100 g ugotowanego makaronu zawiera około 131 kcal. Wystarczy podać go z warzywami, ziołami i przyp



Krem z dyni z fasolą i smażoną bazylią 
Krem z dyni z fasolą i smażoną bazylią
21.10.2015

zupy

Kuchnia: włoska

Dodany przez: katarzyna_fly


46-60 minut 1 - 5 porcji

trudność

kaloryczność




Sałatka z ziemniaków z bazylią 
Sałatka z ziemniaków z bazylią
19.10.2015

sałatki i surówki

Kuchnia: polska

Dodany przez: Coyote


mniej niż 30 minut 2 - 4 porcje

trudność

kaloryczność




Przyprawy poprawiające trawienie i metabolizm. Które z nich warto stosować? 
Przyprawy poprawiające trawienie i metabolizm. Które z nich warto stosować?
16.05.2015

Przyprawy to produkty pochodzenia roślinnego (dzielą się w zależności z czego są pozyskane na: ziołowe, korzenne i warzywne) zawierające olejki eteryczne poprawiające smak i aromat potraw oraz składniki roślinne o działaniu rozkurczowym, przyspieszaj



Wszystko o pesto 
Wszystko o pesto
28.04.2015

Pesto przyrządzane było we Włoszech już w Średniowieczu - jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa "pestare", które to oznacza "gnieść". W słonecznej Italii sprzedawane na wagę lub przygotowywanie w domach, tradycyjnymi metodami, u nas do znalezienia j



Zioła - jakie? do czego? 
Zioła - jakie? do czego?
11.08.2014

Kwestia ziół, tych których używamy do przyprawiania naszego jedzenia, to bardzo rozległy temat, którego zgłębienie może nie tylko przyczynić się do wzbogacenia naszego codziennego menu o nowe smaki czy nawet potrawy. Wykorzystywanie w kuchni ziół, za



Jak uprawiać w domu zioła 
Jak uprawiać w domu zioła
04.06.2014

Suszone zioła z różnych stron świata zdobyły w naszym kraju popularność już lata temu. Od jakiegoś czasu zauważyć można również rosnącą popularność tych świeżych. Wykorzystuje się je już nie tylko do ozdabiania dań czy deserów (do czego idealnie nada



Sos pesto 
Sos pesto
13.06.2013

sosy i dipy

Kuchnia: włoska

Dodany przez: Rokl


mniej niż 30 minut 1 porcja

trudność

kaloryczność