WYNIKI WYSZUKIWANIA

Z wyjątkowych właściwości grzybów reishi korzystano w krajach azjatyckich już kilka tysięcy lat temu, a tradycyjna medycyna Dalekiego Wschodu docenia je do dzisiaj. Z uwagi na wielokierunkowy wpływ na zdrowie, reishi są uznawane za "grzyby nieśmierte

Kasza owsiana produkowana jest z ziaren owsa. Wyróżnić można kaszę owsianą z pełnych ziaren - pęczak owsiany oraz kaszę owsianą rozdrobnioną (łamaną), która powstaje z ziaren przedzielonych na kilka drobnych części. Kasza owsiana jest mniej znana niż

Grzyby choć są traktowane jako rośliny, należą w kategorii systematyki do oddzielnego królestwa - królestwa grzybów. Grzyby choć zawierają dużo wody, mogą dostarczyć organizmowi istotnych składników odżywczych. Warzywa i owoce są bardzo kolorowe, a i

Współcześnie uprawiane odmiany zbóż różnią się od tych, które były uprawiane w dawnych czasach. Orkisz, samopsza i płaskurka charakteryzują się znacznie lepszą wartością odżywczą. Orkisz zawiera dużo witamin i minerałów, błonnika pokarmowego oraz fit

Kasza jęczmienna to najczęściej wybiera kasza w polskiej kuchni. Wybieramy ją nie tylko ze względu na smak i różnorodne zastosowanie, ale też ze względu na spore wartości odżywcze. Kasza jęczmienna, jak sama nazwa wskazuje, produkowana jest z ziarna

Beta glukan jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grona polisacharydów. Występuje on w naturze jako jeden ze składników błonnika pokarmowego będąc składnikiem budulcowym ścian komórkowych grzybów, zbóż i drożdży. Betaglukan jest zbudowan

Przez wiele lat nie doceniano jej dobroczynnych właściwości. Dziś jest zdrowym zamiennikiem białego cukru, zaliczanym do grona najzdrowszych produktów spożywczych świata. Melasa jest ciemnobrązowym, gęstym syropem. Powstaje w procesie produkcji cukru