Dzisiaj jest: Środa, 28.10.2020 Imieniny: Szymona i Tadeusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Skórki od owoców i warzyw. Jeść czy nie jeść? 
Skórki od owoców i warzyw. Jeść czy nie jeść?
23.03.2018

Z jednej strony wiele mówi się o tym, że to pod skórką kryje się najwięcej witamin i nie powinniśmy ich obierać, z drugiej jednak ciągle jesteśmy straszeni ilością pestycydów i chemii rolnej, które zatrzymują się właśnie na skórkach owoców i warzyw.



Popularne cytrusy i ich wartości odżywcze. Czy warto spożywać owoce cytrusowe? 
Popularne cytrusy i ich wartości odżywcze. Czy warto spożywać owoce cytrusowe?
25.09.2017

Jesień, a po niej zima - w ciągu tych pór roku jak nigdy dbamy o swoją odporność. Żeby wzmocnić naturalne bariery przeciw bakteriom i wirusom sięgamy między innymi po cytrusy - rośliny z rodziny rutowatych, które są obfitym źródłem witaminy C i biofl



Herbaty owocowe a zdrowie 
Herbaty owocowe a zdrowie
30.05.2014

Herbaty owocowe zawierają przede wszystkim susz z owoców bądź liści owoców. Najbardziej popularne herbaty owocowe są produkowane z maliny, dzikiej róży, cytryny, czarnej porzeczki, czy też żurawiny. Do ich produkcji wykorzystuje się również kwiaty hi



Czerwone wino a zdrowie 
Czerwone wino a zdrowie
16.04.2014

Lampka czerwone wina do obiadu to sposób na zachowanie zdrowia oraz urody, przekonują nas niektórzy specjaliści z zakresu dietetyki. Swego czasu nie było też kobiecego pisma, w którym wychwalane nie byłyby wspomagające odchudzanie czy utrzymanie praw



Aronia - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Aronia - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
10.04.2014

Krzew aronii, choć pochodzi z Ameryki Północnej uprawiany jest w Polsce niemal na masową skalę, jednak wśród polskich konsumentów owoce aronii nie są zbyt popularne. Zajadają się nią jednak mieszkańcy krajów, do których owe zbiory są eksportowane, cz



Żurawina i suszona żurawina - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki 
Żurawina i suszona żurawina - kalorie, wartości odżywcze i ciekawostki
20.12.2013

Żurawina jest wieloletnią krzewinką zimozieloną, która porasta kwaśne i wilgotne gleby. przeważnie występuje na torfach wysokich i przejściowych, a także w borach bagiennych. W Polsce naturalnie występuje żurawina błotna. Obecnie uprawia się głównie



Antyoksydanty w żywności - czym są, wartości i tabele ORAC 
Antyoksydanty w żywności - czym są, wartości i tabele ORAC
27.01.2011

Antyoksydanty nazywane też przeciwutleniaczami albo antyutleniaczami to grupa związków chemicznych posiadających możliwość neutralizowania wolnych rodników tworzących się pod wpływem promieniowania ultrafioletowego, działania hormonów, zanieczyszczen



Bioflawonoidy 
Bioflawonoidy
06.12.2008

Bioflawonoidy są to charakterystyczne dla roślin związki fenolowe, najczęściej żółte i bezbarwne barwniki roślin, rozpuszczalne w wodzie "towarzysze broni" witaminy C. Bioflawonoidy są pomocne w przyswajaniu witaminy C i w ochronie tejże witaminy prz