WYNIKI WYSZUKIWANIA
Kuchnia to miejsce, w którym naprawdę wiele się dzieje. Przygotowujemy w niej posiłki, zmywamy naczynia, czy robimy porządki. Wciąż jesteśmy narażeni na różne zagrożenia: pochodzące ze sprzętów elektrycznych czy narzędzi kuchennych. W tym artykule wy
Kukurydza, zielony groszek, ogórki, ciecierzyca, fasola, pomidory i wiele innych. Na półkach sklepowych można znaleźć wiele rodzajów warzyw w zalewach, zamkniętych w słoikach hermetycznych bądź metalowych puszkach i oklejonych etykietą. Czy warzywa k
Bisfenol A, inaczej zwany BPA, jest popularnym związkiem chemicznym, używanym głównie w produkcji tworzyw sztucznych. Od wielu lat jest on nieodłącznym elementem produktów plastikowych oraz powłok stosowanych w wewnętrznej części puszek (jako plastyf
Słodzone napoje - gazowane i niegazowane, zazwyczaj też kolorowe i pseudo soki są w większości bombą bezwartościowych kalorii. Oznacza to, że codzienne spożywanie tych płynów wpływa znacząco na metabolizm organizmu. Samo wypijanie słodzonych napojów
Lubimy ułatwiać sobie życie, a producenci żywności doskonale zdają sobie z tego sprawę. Nic dziwnego więc, że w sklepach z łatwością można dostać maleńkie puszki kukurydzy, obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz ryż i kasze w woreczkach, na które już ni
Kiedy Komisja Europejska zakazała produkowania butelek dla dzieci zawierających bisfenol, powróciła dyskusja na temat bezpieczeństwa materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Produkcja tego typu materiałów jest działalnością regulowaną - że
Akcesoria kuchenne dostępne na rynku zwyczajowo są wykonane z takich materiałów, jak drewno, metal i tworzywa sztuczne - w tym plastik i silikon. Każdy z wymienionych wyżej materiałów ma pewne wady i zalety. Zostały one określone poniżej. Materiał wp
Konserwami nazywamy żywność zamkniętą głównie w puszkach, ale też i w słoikach czy nawet opakowaniach plastikowych. To, co charakteryzuje tego typu produkty, to przede wszystkim ich ogromna trwałość - dzięki pasteryzacji lub sterylizacji, której się
Jogurty, woda, soki... Nawet warzywa. Wszystko kupujemy dziś w plastikowych opakowaniach. To rozwiązanie, jakże wygodne, jest dziś tak popularne, że mało kto pamięta jeszcze czasy, w których np. mleko było sprzedawane w butelkach szklanych. Plastik j
Niewątpliwie żywność z puszek ma dwie zalety - jest skuteczną metodą długotrwałej konserwacji bez używania konserwantów i jest bardzo wygodna - sięgamy po nią na wyjazdach, podróżach i kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Niestety to jedyne atuty. Najc
Kumulacja tkanki tłuszczowej jest powodowana przez wiele czynników. Wpływ niektórych można ograniczyć poprzez prowadzenie zdrowego stylu życia. Dużą rolę w procesie gromadzenia się tłuszczu w organizmie mogą odgrywać ksenoestrogeny. Ksenoestrogeny są