WYNIKI WYSZUKIWANIA
Celiakia to choroba o podłożu autoimmunologicznym, która charakteryzuje się nieprawidłową odpowiedzią układu odpornościowego organizmu na gluten, czyli białko występujące w niektórych zbożach (pszenica, żyto, jęczmień). Nieleczona może prowadzić do z
Wiele osób uważa, że gluten nie jest zdrowy dla człowieka. Istnieje też pogląd, zgodnie z którym gluten jest szkodliwy tylko w przypadku jego nietolerancji. Prawda leży pośrodku. Gluten znajduje się w ziarnach niektórych zbóż - pszenicy, żyta, jęczmienia i pszenżyta. Źródłem glutenu są zarówno nieprzetworzone ziarna tych zbóż,
Zaburzenia wchłaniania określane także jako zespół złego wchłaniania są stanem, w którym organizm nie potrafi przyswoić odżywczych substancji dostarczanych mu wraz z pożywieniem. Mimo stosowania zbilansowanej diety, pojawiają się objawy niedoboru. Mo
Na przestrzeni ostatnich kilku lat coraz więcej mówi się o diecie bezglutenowej oraz negatywnym wpływie glutenu na ludzki organizm. Niemniej, zdania na temat jego szkodliwości dla osób, które nie cierpią na nietolerancję glutenu, są wciąż podzielone.
Dieta bezglutenowa w ostatnim czasie staje się coraz bardziej popularna. Chociaż moda ta nie zawładnęła jeszcze do końca Polską - święci już triumfy za oceanem. A skoro polecają ją m.in. gwiazdy można przypuszczać, że szybko znajdzie wielu zwolennikó