Dzisiaj jest: Sobota, 15.08.2020 Imieniny: Marii i Napoleona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856


WYNIKI WYSZUKIWANIA

Gdzie się kryje sól i jak ją ograniczyć? 
Gdzie się kryje sól i jak ją ograniczyć?
05.04.2017

Wiele osób nie wyobraża sobie jedzenia niedosolonych potraw - od najmłodszych lat jesteśmy przyzwyczajani do słonego, wyraźnego smaku, ponieważ producenci żywności dodają sól praktycznie wszędzie. Niestety, nadmiar soli nie jest dobry dla zdrowia. Ka



Pieczemy chleb - receptura i porady. Dlaczego warto jeść pieczywo własnej roboty? 
Pieczemy chleb - receptura i porady. Dlaczego warto jeść pieczywo własnej roboty?
07.06.2016

Chleb jest podstawowym elementem menu większości polskich domostw, w związku z tym jest ważnym "nośnikiem" wartości odżywczych - małych lub dużych w zależności od rodzaju. Nie każdy konsument dostrzega różnice między chlebem z dodatkiem drożdży, a ch



Pieczywo w supermarketach - sprawdź, jak nie dać się oszukać 
Pieczywo w supermarketach - sprawdź, jak nie dać się oszukać
14.05.2016

Często zdarza się tak, że producenci oszukują nieświadomych konsumentów, którzy nie czytają składu produktów i w efekcie nie wiedzą, co trafia na ich stół. Z pieczywem problem jest szczególny, bo niezwykle łatwo można zmienić skład chleba czy bułki w



Pieczywo na świecie 
Pieczywo na świecie
20.02.2016

Pieczywo zdaje się być jednym z najważniejszych elementów polskiego codziennego menu. Uwielbiamy kanapki i jadamy je z dodatkami tak słodkimi, jak i słonymi, przegryzamy pieczywem zupy, pieczemy bułki na letnich spotkaniach przy ogniskach czy grillu,



Automat (maszynka) do wypieku chleba 
Automat (maszynka) do wypieku chleba
27.12.2015

Chleb jest jednym z najczęściej kupowanych i najchętniej jedzonych produktów spożywczych. Niestety jakość kupnego pieczywa często pozostawia wiele do życzenia. Coraz więcej osób decyduje się więc na wypiekanie go we własnym zakresie. Nie można się te



Zapiekanka chlebowo-jabłkowa 
Zapiekanka chlebowo-jabłkowa
25.06.2015

dania warzywne (wegetariańskie)

Kuchnia: polska

Dodany przez: Garfield


46-60 minut 2 - 4 porcje

trudność

kaloryczność




Zapiekanka warzywna z chlebem 
Zapiekanka warzywna z chlebem
01.06.2015

dania warzywne (wegetariańskie)

Kuchnia: polska

Dodany przez: Garfield


1-2 godziny 2 - 4 porcje

trudność

kaloryczność




Pudding z chleba z konfiturą 
Pudding z chleba z konfiturą
09.03.2015

ciasta i desery

Kuchnia: polska

Dodany przez: Neo8


1-2 godziny 4 - 8 porcji

trudność

kaloryczność




Sałatka z grillowanych warzyw i chleba 
Sałatka z grillowanych warzyw i chleba
25.02.2015

potrawy z grillasałatki i surówki

Kuchnia: fusion (mix)

Dodany przez: Mała Mi


mniej niż 30 minut 2 - 4 porcje

trudność

kaloryczność




Jak rozpoznać i kupić dobry, wartościowy chleb? 
Jak rozpoznać i kupić dobry, wartościowy chleb?
10.08.2014

Chleb jest jednym z podstawowych produktów dziennego menu. Warto wiedzieć, jak kupić dobry produkt, który pozytywnie wpłynie na zdrowie i sylwetkę. W piekarni i sklepie spożywczym konsument ma prawo otrzymać informacje na temat składu pieczywa, niemn



Czy pieczywo może być zdrowe? 
Czy pieczywo może być zdrowe?
21.08.2013

Dlaczego półkilogramowy bochenek chleba w supermarkecie może kosztować 2 zł, podczas gdy w dobrej piekarni za podobny trzeba zapłacić co najmniej 5-6 złotych? Czy pieczywo może być w ogóle zdrowe? Na nasze pytania odpowiedział Vincent Gauthier, właśc



Historia i rodzaje chleba 
Historia i rodzaje chleba
05.10.2010

Chleb jest to rodzaj pieczywa otrzymywanego z wypieku ciasta, będącego jednorodnym połączeniem mąki różnego gatunku i wody, poddanego najczęściej, ale nie zawsze, fermentacji alkoholowej (z wykorzystaniem drożdży) bądź mlekowej (bakteryjnej), wyrobio