WYNIKI WYSZUKIWANIA

Mięso kraba zawiera mnóstwo ważnych substancji pokarmowych, minerałów, witamin i kwasów tłuszczowych, których człowiek potrzebuje do normalnego funkcjonowania. Zapewnia też szereg innych korzyści zdrowotnych. W porównaniu ze zwykłym mięsem krab jest

Miruna to chuda, niskokaloryczna i smaczna ryba, która najliczniej zasiedla wody zachodniego Pacyfiku. Ma bardzo delikatne mięso i wiele wartości odżywczych. W Polsce dostępna jest jedynie w formie mrożonej. Ryba ta niezbyt często gości na naszych ta

Panga to ryba słodkowodna, która cieszy się w Polsce sporą popularnością. Można ją znaleźć nie tylko na sklepowych półkach, ale i w restauracyjnych menu. Nie zawiera ości, ma neutralny smak i zapach oraz w porównaniu z innymi rybami - jest bardzo tan

Halibut jest smaczną i wartościową pod względem wartości odżywczych rybą, jednak przez wielu ludzi niedocenianą rybą. Tymczasem warto go spożywać, ponieważ jest źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej, kwasów tłuszczowych omega-3, soli minera

Kasza bulgur to rodzaj kaszy z pszenicy twardej, który jest produktem otrzymywanym przez gotowanie, a następnie wysuszanie ziaren. Jest doceniana przez mieszkańców krajów Bliskiego Wschodu. Kasza bulgur znana była już w 4000 lat p.n.e., a w ostatnim

Karob - inaczej szarańczyn strąkowy lub mączka chleba świętojańskiego, nie jest w Polsce tak popularny jak w innych krajach, a szkoda, ponieważ jest źródłem cennych minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się go gł

Trufle to grzyby, które mogą być luksusowym dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Rarytas zachwyca podniebienia smakoszy o nieco bardziej zasobnych portfelach. Warto, chociaż raz w życiu spróbować trufli, aby samemu ocenić czy smak i niezwykły aromat

Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus) to gatunek grzybów z rodziny boczniakowatych. W ostatnich latach zyskują one dużą popularność i stanowią smaczny dodatek do wielu dań. Gotowane, pieczone, smażone, oprócz smaku są również cenione ze względu

Zsiadłe mleko to produkt mleczny otrzymywany ze świeżego mleka w procesie fermentacji mlekowej. Nazywane jest inaczej mlekiem kwaśnym lub ukwaszonym. Popularne jest w krajach Europy Wschodniej oraz Bałkanów. Fermentacja surowego mleka jest możliwa dz

Mleko migdałowe (Prunus amygdalu Var. Dulcis) to produkt roślinny otrzymywany z orzechów migdałowych i wody. Światowy wzrost zainteresowania dietą wegetariańską i wegańską spowodował, że mleko migdałowe jest często wybieranym zamiennikiem mlek pochod

Kiszona (kwaszona) kapusta, to określenie kapusty poddanej procesowi fermentacji mlekowej. Tradycyjnie kiszona kapusta jest produkowana z szatkowanej kapusty białej przez umieszczenie jej w kamionkowych naczyniach lub drewnianych beczkach, dodanie od

Liczi chińskie (Litchi chinensis Sonn.) jest egzotycznym owocem, które w ostatnich latach zyskuje na popularności. Często nazywane jest również śliwką chińską. Jest to owoc drzew z rodziny mydleńcowatych, które pochodzi z terenów Wietnamu, Kambodży i

Boćwina, burak liściowy (kapusta rzymska, burak szpinakowy) to jednoroczna roślina uprawna, która wywodzi się z terenów Morza Śródziemnego. Ze względu na podobny wygląd boćwina często mylona jest z botwiną, czyli młodymi liśćmi odmiany ćwikłowej bura

Pasternak zwyczajny (Pastinica sativa) to białe, korzeniowe warzywo należące do rodziny selerowatych (podobnie jak popularna marchew i pietruszka). Nic więc dziwnego, że korzeń pasternaku tak często mylony jest z bardzo podobnym korzeniem pietruszki.

Pigwa pospolita wywodzi się z obszarów Azji Mniejszej, Zakaukazia i południowo-wschodniej Arabii. W Polsce zadomowiła się głównie jako roślina ozdobna, podobnie jak pigwowiec, którego owoce niekiedy są mylnie nazywane pigwą. Owoce pigwy pospolitej mo

Tuńczyk to nazwa obejmująca kilkanaście gatunków drapieżnych ryb okoniowatych z rodziny makrelowatych. Tuńczyki występują w ciepłych wodach Oceanu Spokojnego, Indyjskiego, Atlantyckiego oraz w wodach Morza Śródziemnego, można je spotkać w zimniejszyc

Pitaja (smoczy owoc) to owoc kaktusów z rodzajów Hylocereus oraz Stenocereus. Pitaja pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, a jej właściwości zdrowotne znane były już starożytnym ludom zamieszkującym te tereny. Ze względu na łatwość, obecnie smo

Groch zwyczajny (Pisum sativum L.) łuskowy (oraz groszek zielony, czyli niedojrzała forma grochu zwyczajnego), to warzywo pochodzące z rodziny roślin bobowatych. Groch jest jednym z najpopularniejszych warzyw strączkowych na całym świecie. Dawniej w

Kasztany jadalne, czyli inaczej marony, to owoce drzewa kasztanowca jadalnego (Castanea sativa) pochodzącego z terenów śródziemnomorskich, Azji Mniejszej i Kaukazu. Należy odróżniać je od owoców kasztanowca zwyczajnego, które są gorzkie i niejadalne.

Pstrąg to nazwa kilku gatunków słodkowodnych ryb z rodziny łososiowatych. Pstrągi zasiedlają głównie górne odcinki rzek, czyli wody o mocnym i bystrym prądzie. W Polsce do najpopularniejszych gatunków należy pstrąg tęczowy (Oncorhynchus mikiss), pstr